liberinteleorman.ro

Minoră dispărută de la DGASPC Teleorman 9 zile. Niciun vinovat – Răspunsul telegrafic al directorului

2 februarie 2024

Cazul dispariției unei minore de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman timp de 9 zile rămâne un mister. Directorul instituției – Florinel Dragomirescu a răspuns lapidar unei solicitări a Liber în Teleorman, încercând să ducă în derizoriu o situație gravă.

În răspunsul oficial al DGASPC Teleorman se precizează că beneficiara, o fată în vârstă de 14 ani, a dispărut din centrul de protecție specială al instituției, însă a negat acuzațiile de agresiune. Directorul instituției spune că nu s-a confirmat agresiunea.

Întrebat despre măsurile luate după dispariția minorei, Florinel Dragomirescu a precizat că au fost respectate prevederile procedurilor de la nivel de centru în astfel de situații, nu și care sunt aceste prevederi.

Referitor la problemele minorei și adaptarea la condițiile centrului, DGASPC a refuzat să ofere detalii specifice, deși este important de știut și de interes public motivul pentru care cei mai mulți copii din centrele sociale ale DGASPC sunt marcați negativ și caută refugii pentru a scăpa de sistem. Am publicat în trecut câteva mărturii ale unor fete care au fost traumatizate efectiv și au căutat sprijin în diverși parteneri de cuplu, percepând relația ca „pe biletul de libertate”.

Cum răspunde DGASPC Teleorman

„Urmare solicitării dumneavoastră din data de 25.01.2024 şi înregistrată la DGASPC Teleorman cu nr. 2923 din 26.01.2024, conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu privire la o beneficiară, sex feminin, în vârstă de 14 ani din sistemul de protecție specială, vă comunicăm următoarele:

 1. Este adevărat că a fost agresată de angajații instituţiei?
  R. Nu s-a confirmat.
 2. Ce măsuri s-au luat după dispariția acesteia?
  R. Au fost respectate prevederile procedurilor de la nivel de centru în astfel de situații.
 3. A fost anunțată Poliția?
  R. Da.
 4. Când?
  R. În ziua dispariției.
 5. Ce fel de probleme avea cea mică?
  R. Diagnosticul şi problemele de sănătate ale minorei nu fac obiectul solicitării dumneavoastră.
 6. De ce nu s-a adaptat condițiilor din cadrul centrului?
  R. Minora a beneficiat de un program de acomodare specific centrului.
 7. A primit asistență psihologică?
  R. Da”, a transmis DGASPC Teleorman.

Poliția Teleorman: „Fata se află la DGASPC Teleorman”

Potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul de Poliție al Județului Teleorman, dispariția minorei a fost semnalată pe 27 ianuarie, iar ulterior a fost găsită și dusă, din nou, în custodia DGASPC Teleorman.

„De la data de 27 ianuarie, fata se află la DGASPC Teleorman și nu a fost victima vreunei infracțiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Teleorman. Poliția a precizat că verificările în ceea ce o privește vor continua. Nu au fost oferite informații suplimentare despre circumstanțele exacte ale dispariției și de ce fata a fost plasată sub custodia DGASPC, instituția care a demonstrat că nu îi poate oferi protecție.

Reamintim că Daria a dispărut din centrul de copii unde ar fi trebuit să fie îngrijită pe 18 ianuarie 2024. Zile la rând, tatăl său, din comuna Plosca, nu a știut nimic de fiica sa. Acesta a rămas fără copil după ce soția sa a murit din cauza unei boli necruțătoare, iar condițiile de acasă erau precare astfel încât DGASPC i-a luat copilul. Fetița avea doar 9 ani în momentul în care a rămas fără mamă.

Citește și: Tragedie la DGASPC Teleorman: o minoră a sărit de la etaj

DGASPC Teleorman, amendată de ITM pentru numeroase nereguli

Drama minorelor de la DGASPC Teleorman: Percep relația cu iubitul ca pe „biletul de libertate” – Noi detalii

Citiți și: Abuzurile de la DGASPC Teleorman – Educatorii îi fac masaj șefei Mihaela Paraschiv, de la centrul din Roșiori – EXCLUSIV

Citiți și: Reacția lui Florinel Dragomirescu la abuzurile relatate de copiii DGASPC Teleorman

Citiți și: Mărturii despre ororile prin care au trecut copiii instituționalizați la DGASPC Teleorman

Citiți și: Dezvăluiri cutremurătoare: Povestea traumatizantă a unui avort forțat în centrul din Roșiorii de Vede

Citiți și: Șeful AJPIS Teleorman, cercetat disciplinar și suspendat din funcție în urma ororilor din centrele sociale

Citiți și SURSE: Mihăiță de la AJPIS Teleorman vrea să-și deschidă azil

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Bărbat din Roșiori, cercetat pentru agresiune sexuală față de o minoră

Următorul articol

Prietenii primarului Drăgușin au uitat să-și plătească datoriile la bugetul local!

Cele mai recente articole de Din culisele politice