Ministrul Agriculturii a venit în Teleorman și a tras un semnal de alarmă privind pesta porcină: „Suntem în pericol de a ne închide pe ani de zile tot exportul de carne”

în Actualitatea politică/Administratie

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a venit astăzi într-o vizită de lucru în județul Teleorman, unde s-a întâlnit cu agricultorii și legumicultorii din județ în localitatea Bragadiru. Acolo a primit în dar fructe și miere de albine de la localnici, dar a și discutat problemele mari ale mandatului pe care tocmai l-a preluat, pesta porcină fiind una dintre cele mai mari vulnerabilități ale economiei naționale. Iar județul Teleorman este unul dintre județele cele mai afectate de această boală, chiar și în prezent fiind active peste 200 de focare în gospodăriile oamenilor. El a fost însoțit de președintele PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu, de fapt inițiatorul acestei vizite, pentru că a considerat importantă o discuție liberă între agricultorii acestui județ cu specific agricol și ministrul de resort.

Îi mulțumesc din suflet domnului ministru că și-a făcut timp și pentru județul Teleorman. Bănuiesc că este important pentru județul nostru ca un ministru liberal să ne viziteze și să stea de vorbă cu oamenii care muncesc pământul cu adevărat”, a spus Pîrvulescu în deschiderea vizitei oficiale din Teleorman a lui Adrian Oros.

La întâlnirea care s-a derulat în casa de cultură a localității Bragadiru au fost prezenți aproape toți membrii de seamă ai PNL Teleorman, dar și foarte mulți agricultori care au avut într-adevăr destule probleme de ridicat, entuziasmați de faptul că au prilejul rar de a primi răspunsuri direct de la ministrul de resort. La prezidiu s-au aflat primarul localității Bragadiru, secretarul general adjunct al PNL, Cristi Barbu, vcicepreședintele PNL Teleorman, Dan Popescu, alături de ministrul agriculturii și de președintele filialei județene a PNL.

În timpul discuțiilor pe care ministrul le-a avut cu aceștia, s-a ridicat problema pestei porcine africane, care a devastat județul Teleorman în ultimul an. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat în acest context că pesta porcină s-a extins în condițiile în care guvernul anterior nu a luat măsuri complete și nu a știut să inspire încredere populației, care a fost nevoită să accepte ca atare unele măsuri nepopulare: „S-au făcut lucruri pe jumătate, s-au făcut lucruri târziu, oamenii n-au avut încredere și dacă populația nu are încredere nu poți să iei o măsură. În general, măsurile necesare sunt nepopulare și dacă populația nu crede în măsura respectivă, atunci măsura aceea nu se va duce la îndeplinire. „

Ministrul crede că responsabilitatea limitării efectelor acestei boli revine acum ANSVSA, care trebuie să facă niște norme de bio-securitate și să dea garanția că acestea vor fi respectate.

 „Ca atare, suntem în pericol, mai avem două județe – Bistrița și Suceava – în care nu a fost diagnosticată pesta porcină africană – suntem în pericol de a ne închide pe ani de zile tot exportul. Adică nu vom putea mișca nici porci, din produse de carne în Europa. Când am ajuns la minister am găsit un ordin privind dimensionarea exploatațiilor. Ordin pe care domnul Daea l-a semnat în ultima zi de mandat, înainte de plecare. Sigur că trebuia semnat acum doi ani, tocmai ca să fie credibili acolo la Comisia Europeană. Acum, cei de la ANSVSA trebuie să facă niște norme de bio-securitate, în așa fel încât joi să prezinte niște garanții că acele norme să fie respectate. Altfel, repet, suntem în pericol ca producția românească de carne, mă refer aici la marile crescătorii, să fie pusă în pericol pe ani de zile. Noi și așa nu reușim decât cam 35% din consumul de carne să-l producem în România. Restul de 65% îl împortăm. Noi, dacă ne uităm pe balanța comercială, adică cât cheltuim ca țară pe mâncare și câtă mâncare vindem, anul acesta se va apropia de două miliarde. Pierdem două miliarde de euro în fiecare an cumpărând mâncare din afară, deși noi spunem și credem că suntem o țară foarte dezvoltată pe agricultură, dar când tragem linie, nu se vede!„, a mai declarat ministrul. 

De altfel, și în prezent, 229 de focare de pestă porcină  sunt active în gospodăriile populației din Teleorman.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*