liberinteleorman.ro

Mii de oameni se întorc din străinătate, iar autoritățile nu mai găsesc locuri pentru carantină

În fiecare zi, convoaie de zeci sau chiar sute de persoane ajung în Teleorman. Oameni întorși acum din străinătate, escortați de polițiști și jandarmi, sunt duși în centrele de carantină, unde petrec împreună cu necunoscuți cele 14 zile necesare eventualei incubații a virusului. Evident, nu e o experiență plăcută și nici ușoară, dar ea aduce la pachet și alte probleme decât cele pe care carantinații le prezintă în live-urile de pe Facebook. Pentru că realmente, oamenii aflați în centrele de carantină se plâng de calitatea mâncării pe care o primesc și de condițiile în care ea este pregătită sau ambalată. Și nu sunt puține vizualizările unor filmări în care persoanele cazate pe banii statului (adică ai noștri) râd de hrana de care beneficiază, persoane care, în mod clar nu aveau o viață prea bună în străinătate și care au plecat pentru că altă soluție de a rămâne nu au găsit. Îngrijorător e faptul că în următorii ani sunt mici posibilitățile ca ei să se mai poată întoarce în țările din care au venit, așa că o să existe cu siguranță situații foarte tensionate în viitor. Dar până la viitor, trebuie să ne confruntăm cu prezentul. Care e și el problematic. Pentru că autoritățile din Teleorman nu au putut anticipa întoarcerea atâtor teleormăneni din afara țării și iată că acum nu se mai găsesc spații pentru carantină. Cam toate centrele din județ sunt pline până la refuz, iar oamenii continuă să revină acasă.

Potrivit Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Teleorman, în centrele de carantină din județ erau cazate astăzi, la ora 14:00, 427 de persoane. În acest moment sunt funcționale opt centre de carantină, cu un număr total de 600 de locuri, și în pregătire încă două noi spații. În ceea ce privește persoanele auto izolate la domiciliu, acestea sunt în număr de 1157.

În ciuda rugăminților autorităților române, care spun că nu e o perioadă bună pentru întoarcerea acasă, românii nu se opresc. Ei vin din străinătate fie cu autocarele, fie cu mașinile personale, fie cu avionul, iar centrele de carantină devin neîncăpătoare de la o zi la alta. Numai în Alexandria sunt în acest moment trei centre de carantină, iar sursele noastre susțin că s-ar pregăti un al patrulea. Pe de altă parte, unii oameni de afaceri au posibilitatea de a prospera în perioada aceasta. În timp ce majoritatea afacerilor din domeniul alimentației publice au restrâns activitatea, alții se lăfăie acum cu bani serioși de la stat. Practic, contractele se încheie între primăria locală și operatorul economic, iar la final DSP decontează. Și altfel, toți oamenii de afaceri prieteni ai primarilor fac bani în plină pandemie. Vili Bragadireanu, Florică Mara, familia Dragnea, Nae Tatu sunt doar câteva exemple în acest sens.

Potrivit directorului DSP Teleorman, Stelian Cristea, statul va deconta la final cheltuielile, astfel: „230 lei cazare și 70 lei hrana sunt stabilite prin ordonanța militară. Cei carantinați primesc și papuci, pijamale, prosoape și celelalte produse de strictă necesitate, care intră în aceeași bani.”

Practic, în fiecare zi, statul român cheltuie 300 de lei cu fiecare cetățean întors din străinătate. Și cum unii nu mai aveau nicio posibilitate de a supraviețui peste hotare, având în vedere regulile de distanțare socială, întoarcerea, chiar și în carantină, a părut a fi o idee bună. Problema e că foarte curând, dacă oamenii se întorc în același ritm, ne putem aștepta ca statul să nu mai găsească spații pentru carantină. O carantină pe care mulți nici n-o respectă în mod deosebit.

Advertisement

1 Comment

  1. Situatia din Teleorman e in toata tara…De vina sunt cei care erau cu gandul la anticipate prin luna ianuarie si nu s-au gandit ca pandemia o sa loveasca si Romania..Macar de ar fi inchis granitele deoarece stiau ca tara nu poate sa asigure spitalizare si locuri pentru trimiterea in carantina a suspectilor de covid..

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

41 de teleormăneni au coronavirus

Următorul articol

Strigătul de disperare al unei asistente medicale din Teleorman: „Unde sunt saloanele pline cu bolnavii cronici? Ce facem cu ei? Stăm cu ei în ambulanță în fața cortului”

Cele mai recente articole de Actualitatea politică