liberinteleorman.ro

”Mica Unire”, un pas spre România

26 ianuarie 2015

mica unire (2)În 1859, boierii liberali moldoveni Alexandru Ioan Cuza, M. Kogălniceanu și alții, au găsit motivul și locul pentru a planifica facerea unui măreț act național: unirea statelor Moldova și Țara Românească. Împreunarea de la jumătatea secolului al XIX-lea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică. Ziua de 24 ianuarie, când s-a realizat de facto Unirea Principatelor Române, nu este lăsată în niciun an neserbată. Pe lângă manifestările anuale, prin care autoritățile se prind în hora aniversărilor evenimentului, oamenii participă la diverse acțiuni care reamintesc faptul istoric.

Cu prilejul aniversării a 156 de ani de la evenimentele din 1859, Biblioteca Judeţeană ,,Marin Preda”, a organizat o serie de manifestări culturale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române,  recunoscută ca “Mica Unire”.

Evenimentul central a fost reprezentat de o expoziţie tematică intitulată ,,Mica Unire – 24 Ianuarie 1859”, care a cuprins carte din fondul bibliotecii. Mai mulţi profesori au fost prezenţi pentru a-şi prezenta public diverse lucrări. Sbîrnea Dorina, de la Şcoala Gimnazială Plosca, a arătat publicului ”Contextul extern al Unirii Principatelor Române”, Ştefan Florin, de la Liceul Tehnologic nr.1 din Alexandria, a prezentat cartea “Personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza în contextul Unirii de la 1859”, iar Mariana Tînţariu, de la Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” – ,,Reflectarea Micii Uniri în literatura vremii”.

Sub auspiciile aniversării Zilei Unirii Principatelor Române, mai mulţi elevi de la Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu”, însoţiţi de profesori, au susţinut un moment artistic dedicat acestui eveniment de suflet pentru români.

Scopul principal al activităţilor culturale, desfăşurate cu ocazia Zilei Unirii Moldovei cu Ţara Românească, a fost reprezentat de conştientizarea tinerei generaţii cu privire la importanţa şi semnificaţia datei de 24 ianuarie 1859.

Tradiţia de a sărbători la bibliotecă Unirea Moldovei cu Ţara Românească – Începutul, anticamera Marii Uniri, care a permis transformarea României într-o ţară puternică şi a făcut din români o naţiune puternică – reprezintă încă un prilej de a fi în comuniune, de a ne împărtăşi bucuria, apartenenţa la un spaţiu cultural binecuvântat, spun reprezentanții Bibliotecii Judeţene ,,Marin Preda”.

mica unire (1)„Ziua Unirii Principatelor Române”, la Muzeu

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, a organizat, în colaborare cu Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale şi Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Alexandria, două manifestări dedicate aniversării Zilei Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.

Evenimentele au avut loc la sediul Muzeului Judeţean Teleorman şi s-au derulat astfel: mini-expoziţie de pictură şi grafică intitulată: „Portrete de principi, voievozi, domnitori români”, cu lucrări realizate de elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul”, coordonaţi de profesorul de desen Cristina Mihaela Purcărea; simpozionul – „24 ianuarie – Unirea Principatelor Române”, organizat în colaborare cu Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale şi Şcoala Gimnazială nr.7 Alexandria. Cu această ocazie au susţinut comunicări Cătălin Borţun – Unirea Principatelor Române – temelia statului român modern, Gheorghe Stoican – Personalităţi politice şi culturale româneşti în slujba înfăptuirii Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, Cătălin Florea – Unirea Principatelor Române.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Pesediștii teleormăneni rămân loiali… din lașitate

Următorul articol

Cod Galben pe râurile Călmăţui, Vedea – bazin superior şi afluenţii săi

Cele mai recente articole de Cultură

Ziua Universală a Iei

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, marchează marți, 25 iunie 2024, începând cu ora 13.00, la