Meritele veteranilor de război au fost recunoscute la Alexandria mai ales de partidele politice

în Actualitatea politică

IMG_4773Carmen Dumitrescu

De principiu, avem destule motive să le fim recunoscători veteranilor de război. Simplul fapt că eroismul a existat și în Teleorman ar trebui să ne facă mai receptivi la evenimentele care au în prim plan protagoniști sau urmași ai protagoniștilor unor momente istorice. Și totuși, din păcate, la Alexandria, veteranii de război au fost luați în seamă doar de către o parte a autorităților și de către partidele politice, care oricum, au simțit că e momentul să bifeze la imagine, nu la recunoștință. În dreptul monumentului dedicat eroilor noștri s-au aflat astăzi politicieni și oameni din administrație, nu și oameni din comunitate, dornici să plece capul în fața ideii de eroism. Ca de obicei, s-au recitat discursuri scrise de alții și s-au spus multe lucruri din ipocrizie, nu din suflet. Iar ceremonia a durat puțin, pentru că n-a avut public. Impresionantă a fost prezența PSD-ului la depunerea de coroane, partidul prezentându-se cu o mare de oameni treziți din somn întru gloria social-democrației. Pe margine s-a râs, s-a bârfit, s-a discutat politică și s-a analizat. În prim-plan n-au fost veteranii, ci recitatorii de discursuri scrise de alții. Partea bună e că s-a ajuns chiar și la Eminescu, fapt care ne-a făcut să zâmbim. Nu ironic, ci amar…

Pentru cei care nu știu, Ziua veteranilor de război e marcată anual pe data de 29 aprilie și constituie un semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor statului român. Titlul de veteran de război a fost recunoscut pentru prima dată în anul 1902, fiind declarați veterani participanții la Războiul de Independență.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*