Măsuri radicale într-o localitate din Teleorman: toți porcii vor fi sacrificați pentru a limita răspândirea pestei porcine

în Administratie

În localitatea Pietroșani din județul Teleorman se vor lua măsuri radicale, după ce șapte focare de pestă porcină africană au fost confirmate de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat decizia ca toți porcii din localitate să fie sacrificați în cel mai scurt timp posibil, pentru limitarea riscurilor de îmbolnăvire a animalelor din zonele învecinate. Anunțul a fost făcut chiar de către președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, în cadrul ședinței forului decizional, ce a avut loc astăzi. Acesta a confirmat pentru Ziarul Liber în Teleorman informația și a spus că, în acest moment, sacrificarea tuturor suinelor din localitate este sigura măsură care poate limita răspândirea bolii în județ: “Este o decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, luată în cunoștință de cauză. Sunt șapte focare acolo deci situația e gravă și trebuie luate măsuri în consecință. Așa că sacrificarea tuturor porcilor este necesară. Direcția Sanitar Veterinară ar trebui să explice public cum stau lucrurile.”

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare Teleorman, Tudor Viorel, nu a confirmat că această măsură va fi luată, spunând că e doar o ipoteză de lucru. Potrivit unui comunicat de presă, emis ieri de instituție, Laboratorul Național de Referință pentru Pesta Porcină Africană a confirmat prezența virusului acestei boli la un cadavru de porc domestic dintr-o exploatație neprofesională din Pietroșani și, ulterior, au mai fost confirmate încă cinci astfel de focare în gospodăriile din localitate. În acest moment, noi cazuri sunt raportate în localitățile Seaca, Năsturelu și Fântânele. În cele 10 focare de boală au fost afectate în total 73 de suine.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*