liberinteleorman.ro

Mărturii din linia I a Teleormanului: “Nu avem personal, pleacă medici, asistente, unii au făcut cerere de concediu fără plată pe 3 luni înainte de ordonanța militară”

Spitalul „Caritas” din Roșiorii de Vede este acum, la modul oficial și practic, spitalul suport din Teleorman pentru bolnavii de COVID-19. Acolo sunt și vor internați, practic, exclusiv bolnavi sau suspecți de infectare cu noul virus. Încă de la început, de când s-a făcut propunerea ca spitalul de la Roșiori să devină suport pentru COVID-19 în Teleorman, cadrele medicale s-au revoltat public. Și nu a fost vorba doar despre o vagă respingere a ideii. Nu, acolo s-a amenințat cu dosare penale, s-au scris petiții publice și medicii au strigat în toate direcțiile că nu se vor descurca. Protestele lor nu au contat, așa că la Caritas au rămas doar medicii, asistentele, infirmierele și personalul auxiliar cu vocație. Ceilalți au plecat. Problema e că acum, la Caritas, e nevoie de forțe proaspete, care să ajute personalul aflat la muncă. Mai ales după ce întreaga secție de boli infecțioase a spitalului a fost internată și confirmată cu boala, în urma contactului cu un bărbat recent întors din străinătate, care a și decedat.

Am discutat despre toate acestea cu un cadru medical de la Spitalul Caritas, care, din motive lesne de înțeles, ne-a cerut să îi protejăm identitatea, dar care ne spune, iată, cum arată realitatea în linia I a Teleormanului.

Nu avem încă făcute circuitele făcute pe acelea trebuie să le facă un medic epidemiolog sau infecționist, dar infecționistul spitalului este în carantină, pentru că a fost în contact cu un pacient COVID, care a și decedat ulterior. Așa s-a infectat și tot personalul de la Secția de Boli Infecțioase, care acum este închisă. Nu avem materiale suficiente, deși s-au mai achiziționat, dar încă nu au fost distribuite pe secții. Mai mulți medici și-au dat demisia, de la neonatologie, de la pediatrie, de la ATI și tot așa. Și da, și-au dat demisia în cauza epidemiei. Una dintre doctorițe, de pildă, a avut și gripă porcină acum câțiva ani și s-a gândit că dacă mai face și o pneumonie pe COVID poate să și moară, și are copii acasă. Noi am cerut personal, pentru că suntem spital suport COVID și se pare că o să primim doi medici infecționiști și un neonatolog de la Turnu Măgurele  și Videle. Dar trebuie dezinfectat tot spitalul și refăcute circuitele. Nu mai facem internări ale pacienților cu alte probleme, ambulanța deja știe să nu mai aducă aici pacienți, în afara celor pozitivi cu COVID sau suspecți de COVID. Cea mai mare dintre probleme e personalul insuficient. Pentru că și-au mai dat demisia niște asistente, unele au făcut cerere de concediu fără plată pentru 3 luni, care s-a aprobat în primă fază, după care a apărut ordonanța militară și și-au dat demisia sau li s-a desfăcut contractul de muncă. Eu știu de vreo 5 asistente și 4 doctori, dar e posibil să fie chiar mai mulți. Și acum tot personalul de la infecțioase e indisponibil, fiind pozitiv tot personalul de acolo. Am mai înțeles că o să ne facă un program pe 7 zile. Se vor face echipe mixte pe tot spitalul și vom sta 7 zile în spital, apoi 14 zile în carantină. Nu știm foarte exact ce urmează.

L-am întrebat pe cadrul medical dacă se teme personal de boală și de faptul că va trebui să salveze alți oameni, riscându-și propria sănătate.

Personal nu pot spune că mi-e frică. Chiar dacă te îmbolnăvești, nu înseamnă că mori. Sau, în fine, în majoritatea cazurilor cele două lucruri nu sunt legate. Acum nu mai moare nimeni de infarct, de cancer, acum se moare numai de COVID, te împușcă cineva e COVID… Deci personal nu sunt speriat, pentru că rațional nu cred că nu poți să te vindeci. Pe de altă parte, la noi s-au făcut și foarte puține teste și e posibil ca numărul de cazuri să fie mult mai mare decât ce s-a raportat.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Achitări și condamnări fără excutare în cazul prietenilor lui Dragnea: Fișcuci și Simionescu

Următorul articol

313.000 lei, alocați suplimentar de județul Teleorman pentru achiziția de echipamente medicale

Cele mai recente articole de Actualitatea politică