liberinteleorman.ro

Marș antifumat la Videle

30 mai 2016
Advertisement

marsAsociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie, Filiala Oltenia (A.S.E.F.) împreună cu elevii de la Liceul Teoretic Videle vor organiza un marş antifumat pe raza oraşului Videle, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva fumatului şi ocrotirea mediului înconjurător din 31 mai 2016. În cadrul acestui marş vom oferi trecătorilor pliante antifumat, iar fumătorii vor primi un măr în schimbul unei ţigări.

Tabagismul reprezintă principala cauză a deceselor în ordinea importanței. În fiecare an, se înregistrează peste 5 milioane de decese provocate de fumat. Pe scară mondială, decesele cauzate de fumat sunt în număr mai mare decât cele cauzate de SIDA, TBC și malaria combinată. Consumul de tutun este în prezent, la nivel mondial, responsabil pentru uciderea a unu din 10 adulți.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează la cel care fumează, ele răsfrângându-se dramatic și asupra celor aflați în apropiere — doar 15% din fumul de țigară este inhalat de cel care fumează, restul de 85% putând pătrunde în plămânii celor din jur. Fumatul este responsabil pentru 75% dintre infarcte la fumătorii cu vârsta sub 50 ani și pentru 30% dintre decesele cauzate de diferitele forme de cancer.

Prin aceste eveniment se doreşte să se atragă atenţia publicului cu privire la efectele dăunatoare ale fumatului asupra sănătăţii, asupra familiei, cât şi asupra mediului înconjurător. Organizaţia Mondială a Sănătăţii preconizează că în secolul 21 aproximativ un miliard de oameni vor muri din cauza bolilor provocate de tutun. În România, din pricina fumatului, mor în fiecare zi aproape 100 de oameni, adică un om la fiecare 15 minute, a declarant coordonator proiect, Marian Aron – A.S.E.F.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Universitatea Alexandria s-a calificat la Turneul Final Tineret Speranțe

Următorul articol

Rezultatele obținute de CSS Alexandria – judo la „Cupa nordului”, Baia Mare

Cele mai recente articole de Actualitate