Mara Calista, întrebare adresată ministrului Sănătății: Care este situația bolnavilor de osteoporoză din România?

în Actualitate

Deputatul de Teleorman – Mara Calista are în plan inițierea de demersuri legislative menite să susțină o serie de politici de sănătate pentru conștientizarea gravității unei boli care face multe victime: osteoporoza. Alături de colega sa de Parlament, deputat Antoneta Ioniță, Mara Calista a început demersurile având câteva chestiuni de lămurit cu noul ministru al Sănătății, Victor Costache, apelând la mijloacele pe care le are un deputat.

”Osteoporoza, una dintre bolile care face tot mai multe victime în România, s-a aflat prea puțin pe agenda de priorități a predecesorilor dumneavoastră de la Ministerul Sănătății. Cu toate acestea, boala devine una tot mai acută și cu consecințe tot mai serioase. În urma solicitărilor venite din partea unor asociații ale pacienților, dorim să inițiem demersuri legislative menite să susțină o serie de politici de sanătate, dublate de alocările bugetare necesare implementării acestora.

Pentru a avea o imagine cât mai apropiată de realitatea momentului, vă rugăm să ne puneți la dispoziție o serie de informații, utile pentru un demers legislativ coerent și bine articulat.

Am dori să aflăm:

  • Câți bolnavi de osteoporoză sunt înregistrați oficial în România în prezent, atât femei, cât și bărbați?
  • Care este numărul mediu anual al fracturilor provocate de osteoporoză, în rândul pacienților români?
  • Care au fost bugetele alocate în ultimii 3 ani, prin programul național, pentru diagnosticarea și tratamentul osteoporozei?
  • Care este rata de incidență a bolii? Dar a prevalenței?
  • Câte prescripții medicale pe acest diagnostic au fost eliberate?
  • Care sunt costurile aferente acestei boli la noi în țară, în prezent, și cum ne situăm față de media europeană?
  • Care sunt principalele mijloace de prevenire a osteoporozei, abordate de Ministerul Sănătății până acum și cum vedeți un program pentru viitor?”

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*