Mâncare preparată printre muște și gândaci morți la Cantina Socială din Alexandria

în Actualitatea politică/Dezvăluiri

Sute de asistați social și oameni fără ajutor apelează anual la serviciile cantinei sociale din Alexandria. Nu primesc prea multe, pentru că valoarea unei mese este modică, însă în fiecare zi, oamenii sărmani ai Alexandriei se prezintă acolo cu speranța că vor primi niște mâncare bună și, de ce nu, sănătoasă. Se pare, însă, că lucrurile nu stau deloc bine în privința calității hranei, care este compusă din ingrediente ieftine și fără potențial nutritiv și, mai grav, că aceste alimente sunt depozitate în condiții total neigienice. N-o spunem noi, ci Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București. Ajunse la fața locului, echipe mixte de inspectori din București și Teleorman au constatat că hrana oamenilor sărmani ai Alexandriei era depozitată și preparată printre muște moarte și gândaci.

Potrivit ANPC, inspectorii au găsit la Cantina Socială a Alexandriei, administrată de Direcția de Asistență Socială a Primăriei Alexandria abateri greu de citit, darămite de văzut cu ochiul liber. Asta se întâmplă în plină pandemie, când condițiile de igienă ar trebui asigurate cu mai mare devotament decât în vremuri normale, deși noi am mai relatat că nici în acele timpuri, lucrurile nu stăteau cu mult mai bine.

Vorbim aici despre “nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor alimentare impuse de producător, prin schimbarea stării termice a produselor, despre utilizarea unor produse alimentare fără etichete care să precizeze elementele de identificare și caracterizare a acestora sau despre utilizarea, în bucătărie, a unor ustensile degradate, cu email sărit și urme de rugină.”

Mai mult, inspectorii au constatat utilizarea unor spații de depozitare a legumelor într-un beci insalubru, cu scări și pereți degradați, cu mucegai, dar și prezența insectelor (muște, gândaci morți) în spațiile de depozitare și în cele de gătire.

Tot acolo, frigiderele erau neigienizate, iar geamurile și grătarele de fier de la geamuri erau necurățate de o lungă perioadă de timp.

Responsabilitatea pentru starea acestei cantine revine, în totalitate, Primăriei Alexandria și, evident, primarului orașului, Victor Drăgușin, care nu ia în calcul faptul că prepararea hranei sărmanilor din oraș în condiții insalubre le poate pune sănătatea în pericol.

În urma verificărilor realizate de ANPC în Teleorman au fost aplicate, până la această oră, amenzi contravenționale în valoare de 60.000 de lei și s-au dispus măsuri complementare de oprire de la comercializare a produselor alimentare găsite cu probleme.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*