Mâncare de fițe pentru arestații Teleormanului: pește, ciorbă de burtă și sote de ciuperci

în Actualitatea politică

Carmen Dumitrescu

Nu sunt puține poveștile despre deținuții care comit noi infracțiuni pentru a se putea întoarce după gratii. Dorința lor este cât se poate de justificată, în contextul în care mulți dintre ei nu au acasă nici condițiile de igienă și nici hrana de calitate de care beneficiază în arest. Asta în timp ce copiii cu rezultate excepționale la olimpiade nu primesc pentru efortul lor premii mai mari de 300 de lei. Și se pare că situația e departe de a fi poveste, pentru că mai multe note emise de IPJ Teleorman în perioada 2011 – 2013 către firma ce furniza hrana persoaelor aflate în arest au fost aruncate zilele trecute pe stradă și purtate de vânt, până când o persoană curioasă le-a ridicat și le-a citit cu uimire. Pentru că în meniurile destinate arestaților din Teleorman se găsea hrană de fițe, precum sote de ciuperci și pui, pește, ciorbă de burtă, șnițele de porc și altele asemenea. Nu ne vom abține din a face o paralelă cu hrana pe care o primesc bolnavii de cancer din cadrul Secției de Oncologie a Spitalului Județean Teleorman, care consumă, de obicei, o zeamă lungă și niște cartofi preparați în feluri diversificate, pentru a mai păcăli creierul și a-l determina să accepte așa zișii nutrienți.

Sursă foto: Facebook Alexandria, Teleorman, România

Meniurile, apărute pe celebra pagină de Facebook Alexandria, Teleorman, România, au trezit indignare în rândul multora. Și pe bună dreptate. Interesant este că nici din 2011 până acum, lucrurile nu s-au schimbat deloc. Anul trecut, de pildă, arestații Teleormanului primeau hrana de la un restaurant din Alexandria, iar aceasta era și gustoasă, și porționată generos, astfel încât devianții societății să nu se simtă în niciun fel pedepsiți pentru faptele lor, ci să aibă confort gastronomic ca acasă, la mama lor sau chiar mai bine.

Despre meniurile pierdute, Inspectoratul Județean de Poliție Teleorman nu are mare lucru de comentat, confirmând că acestea sunt reale, dar mai ales că și în prezent, arestații mănâncă cel puțin la fel de bine ca atunci.

Purtătorul de cuvânt al instituției, Teodora Dragole ne-a lămurit în privința situației: „Acelea sunt niște note de efective. Noi n-avem de unde să știm cum au ajuns ele publice, pentru că acelea sunt  din perioada 2011-2013, când instituția avea contract cu o societate care a intrat în insolvență acum. Și de fiecare dată când venea șoferul să distribuie hrana persoanelor private de libertate se întocmea o notă de efective, în două exemplare. Originalul era luat de șofer, sub semnătură, iar exemplarul al doilea rămânea la noi. Noi le avem pe toate arhivate, celelalte nu sunt ale noastre, nu aveau caracter secret și erau în sarcina societății comerciale. Iar meniul sigur e al firmei, pentru că nu noi făceam meniul. În continuare au mâncare bună, au firmă de catering, care le asigură meniul zilnic.”

Sursă foto: Facebook – Alexandria, Teleorman, România

În acest caz, noi putem fi liniștiți. Reintegrarea socială a deținuților începe încă din arest, prin asigurarea unor condiții mai bune decât cele de care beneficiază, de exemplu, bolnavii și este și firesc ca privarea de libertate să nu sperie pe prea mulți, în ideea în care acasă la ei cu siguranță nu-și permit un meniu zilnic de la o firmă de catering. De aceea, cel mai greu lucru pentru om tot libertatea rămâne. Din toate punctele de vedere.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*