Mai mulți părinți se plâng că Primăria Alexandria a trișat într-un concurs de colinde: „Un concurs banal poate fi oglinda unei societăți întregi care nu se mai vindecă.”

în Administratie/Dezvăluiri

Colectivul de părinți al elevilor Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” din Alexandria a reclamat public faptul că la Festivalul de Colinde, organizat de Primăria Alexandria la finele anului trecut, s-a trișat chiar cu sprijinul organizatorilor. Părinții elevilor participanți reclamă faptul că angajații primăriei, care s-au ocupat de organizarea concursului nu doar că au permis încălcarea regulamentului de către elevii școlii gimnaziale „Mihai Eminescu”, dar i-au și declarat câștigători pe elevii care au încălcat regulile concursului. Părinții spun că această abatere de la normalitate dă exemple proaste tinerelor generații, dar reflectă, în același timp, și sistemul corupt în care copiii lor trebuie să se dezvolte. Povestea e simplă și este expusă de una dintre mamele copiilor participanți:

La sfârșitul anului trecut copiii noștri participau la un concurs de colinde organizat de Primăria Alexandria, alături de copiii din majoritatea unităților de învățământ din oraș. Regulamentul concursului era unul simplu. Într-un interval de 10 minute, fiecare grup trebuia să prezinte un colind SAU o datină/obicei.Câștigător a fost desemnat grupul unei școli care a prezentat un COLAJ format din colind ȘI obicei. Toți ceilalți participanți au fost nemulțumiți de faptul că regulamentul concursului nu a fost respectat, dar niciun dascăl nu a cutezat să conteste, cu excepția noastră, a unui grup de părinți.„, a scris Ioana Emilia Popescu pe Facebook.

Drept urmare, colectivul de părinți nemulțumiți a cerut clarificări chiar de la primarul Alexandriei, Victor Drăgușin, care a găsit, însă, ca de obicei, explicații care să scuze abaterea de la reguli. Printre acestea se numără și aceea că juriul concursului a punctat doar colindul în cazul școlii care a interpretat și un colind, și un obicei, menționând că juriul nu putea întrerupe momentul elevilor în cauză.

Părinții, însă, resping toate aceste scuze și susțin că simplul fapt că nici măcar la un concurs de copii nu se poate asigura corectitudinea absolută arată, de fapt, starea generală a societății în care trăim.

Noi nu aveam nevoie de o hârtie care să ne confirme că regulamentul concursului a fost încălcat. Acest lucru îl știam. Noi așteptam ca această contestație să ne fie ADMISĂ sau RESPINSĂ, fiecare acțiune de admitere, respectiv, respingere urmând a fi motivată. Aceasta este accepțiunea termenului de CONTESTAȚIE. Nota de clarificări a președintei juriului în care recunoaște că momentul artistic a fost un colaj de COLIND și OBICEI, dar că totuși juriul a apreciat și notat DOAR COLINDUL (deși nu a existat nicio pauză în interpretare, reprezentația fiind un TOT UNITAR) , ar fi trebuit să constituie temeiul admiterii contestației pe motivul încălcării regulamentului. De ce fac aceste precizări? Din următoarele considerente:

  1. Câștigătorii trebuie să învețe că într-o societate organizată pe bază de reguli, indivizii care o formează trebuie să se supună regulilor. Nu putem câștiga trișând. Chiar dacă au interpretat cel mai frumos colind, faptul că nu au respectat regulamentul concursului nu trebuie să îi situeze cu nimic mai presus de ceilalți. Admiterea contestației și desemnarea unui alt câștigător dintre ceilalți concurenți, ar fi fost o lecție importantă pentru ei pe viitor.

2. Pierzătorii nu trebuie să renunțe gândind că indiferent de efortul depus, cei care trișează și încalcă regulile din societate vor fi întotdeauna câștigători.

3. Organizatorii trebuie să învețe că regulile nu pot fi schimbate în timpul jocului NICIODATĂ. Nu respecți regulile, societatea te elimină, lucru care se întâmplă de când oamenii au început să trăiască în comunități.

Nu poți să justifici, ca organizator al competiției, faptul că nu puteai să întrerupi momentul artistic, deși regulamentul era CLAR încălcat în acel moment. Și că totuși l-ai desemnat câștigător, pentru că o parte din momentul artistic, care ție organizator ți s-a părut cel mai bine interpretat, s-a pliat pe regulament. Pentru că suntem în prezența regulii TOTUL SAU NIMIC.

Concluzie: Postarea nu vrea să fie despre concurs. Nici despre copii, nici despre școală . Postarea vrea să fie despre corectitudine, despre valori, despre reguli, despre supunere legală, despre meritocrație, despre competențe sau despre incompetență. Și o las publică, pentru ca fiecare dintre cei vizați să o citească și să încerce să se identifice în ultimele atribute înșiruite. Și apoi să se privească în oglindă . Un concurs banal poate fi oglinda unei societăți întregi care nu se mai vindecă.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

3 Comments

  1. Daca tot vorbim despre corectitudine cred c-ar trebui sa va uitati la d-voastra si la modul tendentios si partizan in care prezentati unele stiri…Observ ca-l acuzati pe Victor Dragusin c-ar fi gasit niste explicatii :))).. Daca n-ar fi gasit explicatiile sunt sigur ca Victor Dragusin ar fi fost acuzat pentru tacerea dansului:))))

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*