liberinteleorman.ro

Lume puţină şi nicio oficialitate la comemorarea lui Liviu Vasilică – Florin Vasilică: “Pe toţi i-a luat de pe străzi şi le-a dat o pâine să mănânce şi niciunul nu este aici acum…”

2 iulie 2014

Carmen Dumitrescu

IMG_9158

Liviu Vasilică este şi va rămâne un simbol al Teleormanului. Şi, cu toate acestea, în fiecare an, la comemorări, tot mai puţini par să-şi amintească de cel care a preferat să rămână în judeţul rădăcinilor sale, în detrimentul unor realizări profesionale şi mai răsunătoare. Ne-am obişnuit, se pare, să uităm repede binele şi frumosul, păstrând în noi numai amintirea conflictelor, frustrărilor şi disputelor publice, chiar dacă nu acestea din urmă ne reprezintă.

Astăzi a fost ziua de naştere a lui Liviu Vasilică, acesta fiind şi motivul principal pentru care pe o celebră reţea de socializare, Nicky Sereţeanu, managerul paginii de Facebook,  Alexandria, Teleorman, România, susţinut de familia marelui interpret şi culegător de folclor, a repetat o iniţiativă din anul precedent: toţi cei care l-au iubit şi îl mai iubesc pe Liviu Vasilică au fost invitaţi la statuia acestuia din faţa Palatului Administrativ din Alexandria începând cu ora 18.00, pentru a-şi aminti de omul care a făcut ca acest judeţ să însemne ceva pe harta culturală a ţării. Dacă anul trecut, numărul celor care au participat la evenimentul similar a fost mult mai mic decât anul acesta, nici acum teleormănenii nu s-au arătat interesaţi să-l onoreze pe marele artist cu prezenţa lor la statuie. Dar nu se poate nega nici fapul că anul acesta familia s-a mobilizat mai bine şi că evenimentul a fost cu adevărat reuşit şi emoţionant, în ciuda absenţei oficialilor şi a numărului destul de mic de participanţi. Soborul de preoţi de la Mănăstirea Adămeşti, alături de ansamblul de copiii coordonaţi de fiica artistului, Livia, au dat momentului o încărcătură emoţională majoră, pe care au simţit-o toţi cei prezenţi.

IMG_9198

 

 

Dezamăgitoare a fost, din nou, absenţa celor care ocupă acum funcţii administrative în judeţ şi în oraş, oameni care l-au cunoscut pe marele artist şi care au avut lucruri mai importante de făcut atunci când familia lui Liviu Vasilică făcea eforturi pentru a-l readuce în amintirea teleormănenilor de care artistul a fost atât de ataşat.  Totuşi, Florina Vasilică a ţinut să le mulţumească tuturor celor care şi-au făcut timp să participe: “Le mulţumesc celor care au venit, le mulţumesc că şi-au adus aminte de el, dar ştiu că cei care nu venit aici pentru că nu au avut posibilitatea îşi aduc aminte de el în momentele de bucurie ale vieţii lor, atunci când îi ascultă cântecele şi se bucură de fiecare dată când la petreceri, vocea lui este auzită”.

IMG_9179

Mai supărat de lipsa de mobilizare a oamenilor şi, mai ales, a autorităţilor a fost fiul lui Liviu Vasilică, Florin, care a declarat că: “mă bucur că anul acesta, faţă  de anul trecut, au fost ceva mai mulţi oameni. Totuşi, au fost foarte puţini… În momentul în care s-a stabilit evenimentul pentru anul acesta chiar eu i-am spus organizatorului evenimentului că ar fi mai bine ca lumea să vină mai târziu, la finalul programului, crezând că anul trecut oamenii nu au reuşit să ajungă pentru că nu au putut să plece de la serviciu. Dar… uite că sunt foarte puţini… Şi asta cred că explică şi atitudinea autorităţilor de aici, pentru că se pare că pentru Teleorman, Liviu Vasilică nu prea contează. La noi oamenii nu-şi preţuiesc valorile, noi nu putem face o manifestare, nu putem face nimic. Rămâne părerea de bine că tot ce a făcut el contează foarte mult pentru oamenii din ţară. Se pare că oamenii din ţară l-au iubit şi l-au apreciat mai mult decât teleormănenii şi  lucrul acesta este dureros şi deranjant. Pe partea cealaltă n-a venit nicio autoritate locală şi nici de la ansamblul lui, care se bate cu pumnii în piept că e ansamblul lui Liviu Vasilică, n-a venit nimeni, nici măcar un angajat. Pe toţi i-a luat de pe străzi şi le-a dat o pâine să mănânce şi niciunul nu este aici acum. Ştim să spunem că am ţinut la Liviu Vasilică numai atunci când avem nevoie de imagine….”

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Doctorul Iancu Mocanu, acuzat că a luat şpagă 2000 de euro, a devenit cetăţean de onoare într-o comună din Teleorman

Următorul articol

Deşteaptă-te, române, că nu e prea târziu, şi apără drapelul, că ăştia nu prea ştiu!

Cele mai recente articole de Cultură

Proiect cultural: Biblioteca pentru tineri

          Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, demarează proiectul cultural Biblioteca pentru tineri, ce se va