liberinteleorman.ro

Lucian Ghindă, teleormăneanul care reinventează performanţa în domeniul I.T. – “Nu îmi place să descopăr că pe măsură ce trece un an sunt în același punct ca la începutul lui”

4 octombrie 2015

lucian1Carmen Dumitrescu
Nu mai suprinde pe nimeni faptul că teleormănenii fac performanţă. Dar, din păcate, cei mai buni dintre ei reuşesc să se afirme cu adevărat pe alte meleaguri, oferind potenţialul lor altor spaţii geografice. Desigur, cei rămaşi aici ştiu deja că oamenii valoroşi nu sunt bine toleraţi de sistemul socio-politic care defineşte judeţul Teleorman, performerii noştri fiind goniţi cât mai departe pentru ca demnităţile şi beneficiile să revină câtorva privilegiaţi, aproape incapabili să citească în mod decent o hotărâre de consiliu local. Evident, noi ne-am resemnat… De-a lungul vremii am descoperit un număr important de tineri teleormăneni care reuşesc să facă performanţă în altă parte decât la noi în judeţ şi ne-am simţit totuşi mândri că avem astfel de reprezentaţi în ţară şi în afara graniţelor ei. Lucian Ghindă este şi el un exemplu de tânăr care a reuşit şi reuşeşte să-şi îndeplinească visul de a construi o comunitate de elită în domeniul IT. Teleormanul nu i-a oferit posibilitatea de a se dezvolta, astfel că a fost nevoit, ca şi alţii ca el, să plece şi să demonstreze ce avea de demonstrat altora, mai norocoşi decât noi. În anii aceştia, Lucian a văzut lumea şi şi-a deschis aripile din ce în ce mai larg, pregătindu-se pentru un zbor la mare înălţime. De judeţul natal îl mai leagă doar familia şi câţiva oameni dragi, dar spune că ipoteza revenirii lui aici este, de principiu, exclusă. Şi asta ar trebui să ne dea de gândit nouă, celor care, rămaşi aici, nu facem nimic pentru a pregăti un viitor frumos copiilor noştri valoroşi.
R. Esti un tânăr cu multă iniţiativă. Întrebarea e cum ai ajuns să înţelegi că iniţiativa e până la urmă cea care ne defineşte ca oameni?
Lucian Ghindă: Cred că tot timpul am fost o persoană care s-a implicat în tot felul de proiecte. Chiar din timpul liceului și mai departe la facultate și în timpul job-urilor pe care le-am avut. De fapt pentru mine inițiativa sau acțiunea este o formă de evoluție sau de învățare a unor lucruri noi. Nu îmi place să descopăr că pe măsură ce trece un an sunt în același punct ca la începutul lui. De aceea m-am implicat în proiecte cât mai diverse, și profesionale, și personale. În plus, sunt o persoană curioasă, iar asta mă împinge să încerc mereu lucruri noi.
lucian2R. Eşti teleormănean şi, totuşi, ai trăit o parte importantă din viaţa ta pe alte meleaguri. Ce-ţi aduci aminte despre Teleorman? Ce-ţi plăcea şi ce nu-ţi plăcea aici? De ce ai ales să pleci?
L.G. Am ales să plec pentru că una dintre pasiunile mele la acel moment (ca și acum) este programarea și în general aproape orice legat de IT. Și în Teleorman nu sunt foarte multe oportunități de a face asta. Am interacționat cu două-trei persoane care mergeau în direcția asta, dar este clar că o astfel de comunitate nu exista atunci. Nici acum nu am auzit de așa ceva, dar mă gândesc că între timp au apărut diverse inițiative. Îmi aduc aminte multe despre Alexandria și Roșiorii de Vede unde am copilărit. Îmi aduc aminte că acum 15 ani (la final de generală și în timpul liceului) mi se părea că se dezvoltă. Mă bucuram când se mai deschidea un magazin, când mai apărea un post de radio, mi se părea că lucrurile astea cresc orașul Alexandria și că este pe drumul de a deveni un oraș mare. Îmi plăcea liniștea orașului, prietenii de aici. În același timp nu îmi plăcea că lucrurile se mișcau greu. Că inițiativele noi erau puține și tocmai de asta cred că cei care le fac acum merită felicitați și încurajați.
R. În ce constă activitatea ta acum şi cum arată ea în raport cu primul tău vis pentru viitor?
L. G. Acum sunt co-fondator DevAcademy, unde construim o comunitate de elită în IT prin oferirea de programe de învățare în sistem de mentorat pe cele mai noi tehnologii de programare sau de creare de produse și servicii în IT. De peste 8 ani construiesc programe de învățare ca trainer, majoritatea legate de zona IT, dar și în zona abilităților personale și sociale (ceea ce am denumi softskills). În același timp în ultima perioadă sunt Innovation Master la o companie ce are peste 800 de angajați unde facilitez construirea unei culturi de inovație.
R. Te simţi un om împlinit?
L.G. Îmi place mult ceea ce fac în partea de inovație, îmi place ceea ce construiesc în DevAcademy. Mi se pare că împlinit este o stare fixă sau finală și adevărul este că mă încântă mult să continui să evoluez și să fac mai mult din lucrurile care mă provoacă să ies din zona mea de confort. Sunt bucuros cu ceea ce am învățat (deși niciodată nu mi se pare suficient) și planific să continui cu ceea ce fac în DevAcademy, cu mai multe inițiative și cu a crește comunitatea, cu a construi mai multe programe de învățare și a susține inițiativele celor care vin în DevAcademy. Atunci când trag linie contează continuitatea sau șirul de acțiuni și lucruri pe care le fac.
R. Cum vezi lumea politică? Te-a tentat vreodată implicarea politică?
L.G. Atâta timp cât alegem să trăim într-o societate, politica influențează viața fiecăruia. Cred că este important să te implici în ceea ce se întâmplă, să te exprimi și să alegi. Altfel vorbim despre a sta pe margine și a te plânge că lucrurile nu funcționează. Am fost implicat în politică, în timpul facultății în mod activ. De la un punct încolo lucrurile au mers în altă direcție profesională și nu am mai avut timp să mă implic activ. Totuși urmăresc atent ce se întâmplă și sunt preocupat de direcția în care mergem. Consider că îmi aduc contribuția prin efortul de a răspândi o atitudine echilibrată și o gândire critică. Asta mi se pare că lipește și mi se pare că este elementul care poate să ne ajute să alegem persoanele cele mai potrivite pentru ca societatea românească să poată avansa.
R. Ai vizitat şi alte spaţii geografice, fie în interes personal, fie în scop profesional. Care ți se pare a fi cea mai mare diferenţă între noi şi restul lumii?
L.G. Mi se pare în primul rând că există un anumit nivel de educație de bază despre ce înseamnă să trăiești într-o societate. Care sunt drepturile, obligațiile și contribuția pe care este important să o oferi locului, comunității sau societății în care trăiești în așa fel încât să fie mai bine pentru toată lumea în viitor. Există așa ceva și aici, dar nu cred că suficient de mulți oameni au această atitudine dezvoltată sau cel puțin nu cred că suntem suficient de mulți cei care și acționăm în această direcție. Eu am fost de cele mai multe ori în Olanda. Acolo cel mai mult mi-a plăcut preocuparea lor pentru natură și seninătatea celor în vârstă. Care merg pe bicicletă, zâmbesc, te salută. Mi se pare că este o comunitate care are o cultură a ceea ce înseamnă un membru al ei care a contribuit suficient și acum se bucură de partea lui de liniște, relaxare și proiecte personale.
R. Te-ai întoarce vreodată în Teleorman? De ce?
L.G. Nu știu în acest moment dacă m-aș întoarce în Teleorman. De altfel eu nu sunt o persoană care se vede într-un loc sau altul. Mi se pare că suntem într-un moment al istoriei în care locul de unde vii sau unde te afli este tranzitoriu, este ca un flux.
R. Ce te mai leagă de judeţul de baştină?
L.G. Mă leagă părinții mei și bunica mea pentru că țin la toți foarte mult. Și bineînțeles că mă leagă amintirile copilăriei și ale adolescenței. Practic ale formării mele inițiale, ale colegilor, ale profesorilor.
R. Un gând pentru Teleorman şi pentru teleormănenii care n-au avut încă ambiţia de a-şi construi viitorul visat.
L.G. Eu aș spune aici o idee și probabil că nu sunt singurul care se gândește la asta. Mi se pare că una dintre șansele Teleormanului în contextul economiei globale este IT-ul. Aș face aici un centru puternic de programare, de formare de programatori. În general tendința globală este de informatizare, deci oricum ar trebui să depunem un efort și mai mare în direcția asta. Nu este departe de București și de aici poate să vină un avantaj foarte mare. Faci o oră și puțin până în București, iar dacă este nevoie să fii prezent la o întâlnire chiar poți face asta în aceeași zi în care este programată. Acesta este un avantaj mare față de alte orașe. Iar în București deja piața de angajare în IT ca programator este în căutare de și mai mulți oameni. Mi se pare că dacă ar exista o viziune de lungă durată, Teleormanul ar putea să fie unul dintre județele în care orientarea să fie în mod direct și concret către programare, pentru a oferi mai multor oameni o șansă de a face ceva care să-i ducă mai aproape de ceea ce visează.

1 Comment

  1. Adevarul este ca Lucian a fost o persoana deosebita dintotdeaua, o persoana sociabila, implicata care-si lasa amprenta asupra oamenilor cu care intra in contact. Felicitari Luci, esti acolo unde trebuie sa fii! Sau poate cine stie, mai ai de urcat 🙂

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

About Me

Articolul precedent

The Alexanders au adus emoţie şi muzică de calitate în Berăria lui Nae

Următorul articol

Doi teleormăneni, conducători ai PSD. Viorica Dăncilă a devenit președintele femeilor social-democrate

Cele mai recente articole de Cultură

Revista Bilete de papagal, serie nouă

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, în parteneriat cu Editura Arena Artelor din Slatina va organiza