liberinteleorman.ro

Loredana Toc: “Dorinţa noastră este să contribuim la o lume mai bună”

27 mai 2015

copii1-1Carmen Dumitrescu
Apariţia Cercetaşilor la Alexandria este un eveniment în sine. Desigur, mulţi dintre noi am auzit despre aceste forme de responsabilizare civică din filmele americane, aşa că n-ar trebui să ne fie prea greu să înţelegem motivele pentru care e important ca tinerii noştri să aibă parte de posibilitatea de a-şi petrece copilăria şi altfel decât în faţa calculatorului. Loredana Toc a luat decizia de a face un efort suplimentar pentru proprii copii, dar şi pentru copiii comunităţii alexăndrene, aşa că a adus moda cercetaşilor şi la Alexandria. Iar proiectele celor mici atrag din ce în ce mai multă atenţie, Festivalul Luminii fiind doar unul dintre exemple, astfel încât se poate întrezări la orizont o generaţie de copii mai aplecaţi către civilism şi către respectul pentru natură. Pentru a afla mai multe detalii despre activitatea Cercetaşilor din Alexandria am contactat-o pe Loredana Toc, preşedintele Comitetului Local al Cercetaşilor de la Alexandria şi cadru didactic, care ne-a împărtăşit aspecte interesante din sistemul de valori şi de acţiuni al Lupişorilor, Exploratorilor şi Temerarilor.
R. Cum s-au născut Cercetaşii la Alexandria?
La bază stă un ONG, care este al Cercetăşiei, iar noi am preluat ideea de la Comitetul Local de la Ploieşti, unde am participat alături de ei la câteva activităţi cercetăşeşti de campare, de orientare. Ne-a plăcut ideea şi am decis să facem asta şi la nivelul oraşului Alexandria. Aceşti copii care cresc în era tehnologiei sunt focalizaţi pe partea de calculatoare şi ne-am propus să le arătăm ce înseamnă, de fapt, adevărata copilărie. Având doi copii, m-am gândit că e foarte bine să promovăm un astfel de proiect aici, unde cei mici n-au foarte multe modalităţi creative de a-şi petrece timpul. Pe 7 septembrie am avut prima activitate, de orientare în pădure. Activităţile s-au corelat cu evenimente anuale, precum Haloween, când am dus copii la ACAT, Asociaţia Copiilor cu Autism şi am făcut efectiv materiale pentru terapie, pe care le-am donat. Cu acel prilej, cred că şi copiii au văzut care sunt adevăratele probleme, chiar am fost impresionată că i-am văzut cum se uitau la început la cei mici iar după aceea şi-au dat seama că pot ajuta. Am continuat în luna ianuarie, i-am învăţat importanţa mişcării şi alimentaţiei şi apoi pe 22 februarie, de Ziua Cercetaşului am sărbătorit în cadrul unei festivităţi şi a unei activităţi de gospodărie. Apoi am început să ne pregătim pentru ieşirea în natură. Noi, la sfârşitul fiecărei activităţi îi întrebăm ce le-a plăcut sau nu le-a plăcut, ce şi-ar dori să facă, pentru că ţinem cont şi de părerile lor. Şi atunci un copil a venit cu ideea să facem căsuţe pentru păsărele din materiale reciclabile. Le-a plăcut ideea şi următoarea activitate a fost asta şi pot să spun că de fiecare dată au fost entuziasmaţi. Mereu mă întreabă când ne mai întâlnim. Ideea este că noi avem bugetul foarte limitat, avem o taxă către ONCR, dar noi ne limităm la 3 lei de copil.
R. Cîţi cercetaşi există în acest moment la Alexandria?
La ora actuală avem 42 de copii. Ei sunt grupaţi pe trei categorii de vârstă: copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 10 ani se numesc patrule de lupişori, cei de 11 – 14 ani se numesc Temerari iar cei 15-18 ani sunt Exploratori. La Exploratori avem mai puţini, cei mari au alte preocupări în general, dar tuturor le place cel mai mult în natură. Când intram în sală, parcă n-au mai fost atât de atraşi. Dar sunt lucruri pe care le învaţă. De fapt, asta este şi ideea: educaţie pentru viaţă şi să ştie să se descurce în orice situaţie. În plus, pe noi ne interesează să-i determinăm să asimileze principii. De fapt, sunt trei principii care se regăsesc în salutul Cercetaşului: spiritual, personal şi social. Şi un alt principiu este: cel mare îl protejează pe cel mic, dar şi reciproc. Şi tocmai de aceea, motto-ul şi dorinţa noastră este să contribuim la o lume mai bună.
R. Ce este Festivalul Luminii?
copii 2Pornind de la principiul de a fi econom, le-am creat gulguţe, care sunt nişte păhărele în care se introduc lumânărele, cu ajutorul cărora ei vor desena imagini pe pământ. Noi am promovat un concurs între copii pentru a-i motiva. Le-am spus să facă în jur de 650 de gulguţe din hârtie reciclabilă şi ne apropiem iată de 2000 de gulguţe. Ei sunt recompensaţi, încercăm şi noi să atragem sponsori, care îşi doresc să promoveze această educaţie non-formală. În plus, ei câştigă nişte badge-uri treptat, atunci când demonstrează că respectă şi trăiesc potrivit principiilor cercetăţiei. Acest festival a fost promovat iniţial de către cercetaşii din Cluj Napoca cu zece ani în urmă. Noi ne-am asumat această muncă suplimentară şi credem că festivalul îi va deterima pe cercetaşi să aibă rezultate dintre cele mai frumoase. Primăria Alexandria ne-a sprijinit foarte mult, de altfel suntem şi parteneri în acest proiect.
R. Cum vedeţi viitorul cercetăşiei în această zonă?
Am avut festivitatea de promovare a Centrului nostru local, pentru că noi am fost până acum grup de iniţiativă. Din 7 centre care s-au înscris, scriptic au fost admise 7, apoi din acestea au fost doar patru admise pentru Adunarea Generală şi dintre ele au fost alese doar trei, printre care ne numărăm şi noi. Părinţii ne sprijină atât cât pot, vin pe la activităţi, rămân să-i urmărească şi credem că tot mai mulţi copii vor fi curioşi să se implice şi să se responsabilizeze în cadrul acestui demers.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Consiliul Județean oferă 8.000 lei pentru “Cupa 1 Iunie”

Următorul articol

Micii poliţişti din Zimnicea şi-au primit diplomele pentru implicare

Cele mai recente articole de Cultură