Liviu Vasilică ar fi împlinit astăzi 70 de ani. O viață dedicată cântecului și portului popular românesc…

în Actualitatea politică/Administratie/Cultură

Existența lui Liviu Vasilică a fost profund legată de cultura tradițională teleormăneană. Practic, toată munca lui a avut ca scop principal salvarea de la dispariție a comorilor din bătrâni, fie că acestea au fost cântece sau elemente de vestimentație populară tradițională. Dacă nu s-ar fi grăbit să se transforme în cântec, astăzi ar fi împlinit 70 de ani…

Puțină lume știe, de exemplu, faptul că ipingeaua, un element specific portului tradițional teleormănean ar fi existat doar la muzeu, dacă nu exista Liviu Vasilică s-o salveze de la dispariție, petrecând ore întregi și reconfigurând cu acul și ața istoria culturală a Teleormanului. Dacă la un moment dat, ipingeaua făcea parte din peisajul tradițional al zonei, în timp oamenii n-au mai confecționat astfel de straie. Numărul celor păstrate s-a diminuat semnificativ, astfel încât puținele ipingele din Teleorman mai existau doar la muzeu sau la Centrul de Conservare a Culturii Tradiționale. Fiind cel mai important interpret popular teleormănean, Liviu Vasilică a avut posibilitatea de a achiziționa o ipingea, veche de peste 200 de ani. Dar pentru că întreg grupul de artiști care constituiau ansamblul trebuia să poarte astfel de piese vestimentare, Liviu Vasilică și-a dedicat o bună parte a timpului liber pentru a readuce la viață acest element de cultură tradițională teleormăneană.

Astăzi se împlinesc 16 ani de la transformarea sa în cântec și teleormănenii încă și-l amintesc ca pe un om aparte. Atât în viața personală, cât și în cea artistică și profesională. Din păcate, evenimente care să-l comemoreze nu se mai petrec în județul lui, însă oricine dorește să-i cinstească memoria poate, dacă vrea, să-l asculte. Poate astăzi cu mai mare atenție decât de obicei…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

  1. Vă citesc mereu articolele, sunt pline de substanță, documentate, ajung la sufletul cititorilor.
    Am simțit nevoia să vă spun că va urmăresc activitatea și vă felicit pentru ceea ce faceți.
    P. S. Ca profesor de istorie am participat la programul de educație media desfășurat de CJI și astfel am descoperit jurnaliști in adevăratul sens al cuvântului.
    Succes în continuare!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*