liberinteleorman.ro

Liviu Vasilică a fost, în sfârșit, comemorat asa cum se cuvine de către autoritățile teleormănene

19 octombrie 2015

IMG_3888Carmen Dumitrescu

Liviu Vasilică n-a avut parte, în cei 11 ani de la plecarea sa de printre noi, de vreo comemorare cu adevărat fastuoasă în Teleorman. De altfel, au fost ani în care data nașterii sau morții acestuia au trecut aproape neobservate pentru teleormăneni și, mai ales, pentru autorități. În ultimii doi ani, s-au mai organizat, la inițiativa familiei lui Liviu Vasilică și a oamenilor care l-au iubit, unele evenimente comemorative sporadice, fără impact puternic la nivelul opiniei publice. Anul acesta, însă, pentru a marca trecerea a 11 ani de la plecarea marelui artist dintre noi, prefectul Carmen Daniela Dan a venit cu o inițiativă deosebită, care ne schimbă cu totul percepția pe care o aveam despre atitudinea autorităților publice în raport cu viața culturală. Practic, la inițiativa Instituției Prefectului, în colaborare cu familia marelui artist, s-a pus la cale un moment de o încărcătură emoțională aparte, în memoria lui Liviu Vasilică, la statuia sa din fața Palatului Administrativ. Un număr mare de oameni și de oficiali au dorit să ia parte la ceremonia religioasă de pomenire a celui mai important ambasador cultural al Teleormanului. De altfel, a fost și prima ocazie în care Carmen Daniela Dan a avut un discurs cu adevărat sincer și emoționant, care a smuls lacrimi din ochii celor obișnuiți să critice autoritățile: “Vă mulțumesc din suflet că ați ales să fiți astăzi alături de noi, mulțumesc din suflet familiei dragi lui Liviu Vasilică că a acceptat ca astăzi autoritățile să fie aici, le mulțumesc tuturor celor prezenți și copiilor minunați care poartă straiele românești. Cred că este un început și cred că noi, cetățenii județului, putem în mod firesc să facem gesturi simple și să ne adunăm cu toții pentru a ne aminti că au trecut 11 ani de când Liviu Vasilică a plecat de printre noi și să  aducem un omagiu celor care au iubit și au prețuit acest județ. Eu îi sunt datoare că m-a făcut să trăiesc mândria de a fi teleormăneancă. Sunt convinsă că acolo unde este arde ca o flacără vie și mai cred că încă cântă. Să nu-l lăsăm să plece, uitându-l! Pentru că cea mai mare greșeală pe care am putea s-o facem ar fi să-l uităm și doar atunci Liviu Vasilică ar muri puțin câte puțin”.

Florina Vasilică, soția marelui artist, a spus și ea câteva cuvinte celor prezenți, trecând peste emoțiile teribile care o încearcă de fiecare dată când ajunge în dreptul statuii partenerului sufletului ei și când vede cum oamenii încă îl mai iubesc pe marele artist care a fost Liviu Vasilică: “Mulțumesc tuturor celor care au venit aici să-l comemorăm pe Liviu, pe cel care să nu uităm că niciodată n-a vrut să părăsească acest județ, deși a avut oportunități de a pleca, dar el nu a vrut să părăsească niciodată aceste meleaguri, meleaguri cărora li s-a dedicat  cu multă dragoste și pasiune.  I-a plăcut să meargă la talpa țării, să culeagă  cântecele dragi care au zăcut în sufletul țăranului român, cântece pe care le-a trecut prin filtrul sufletului lui și vi le-a dedicat dumneavoastră. El v-a iubit foarte mult și vă mulțumesc din tot sufletul. Sunt pătrunsă de multe emoții pentru că după atâta timp văd atâta lume aici, la statuie, statuie care într-adevăr îi cinstește numele și activitatea.”

Și Florin Vasilică a ținut să mulțumească prefectului de Teleorman pentru sprijinul acordat în organizarea acestei comemorări, mărturisind că speră ca evenimentul acesta să fie doar începutul unor serii de manifestări comemorative dedicate lui Liviu Vasilică în județul pe care l-a iubit atât: “Nu cred că mai are rost să spunem ce a reprezentat tata pentru acest județ. Sper și cred că fiecare teleormănean știe că a avut un ambasador al culturii atât în țară, cât și în străinătate și cred că va rămâne icoana muzicii  populare teleormănene. Este un început ce se întâmplă astăzi.  Îi mulțumesc din suflet doamnei Carmen Daniela Dan, pentru că ea a inițiat această acțiune. A fost necesar să vină o femeie în administrația județeană pentru a putea să facem o comemorare aici. Sper să fie doar începutul!”

Livia Vasilică, împreună cu “Mugurașii de Teleorman”, a stat în fața statuii tatălui său și s-a bucurat discret de faptul că anul acesta la evenimentul dedicat tatălui ei au fost prezenți mulți oameni care au avut lacrimi în ochi de la începutul și până la finalul comemorării. Printre participanți s-au numărat și primarul orașului Videle, Nicolae Bădănoiu, subprefectul Alexandru Ceciu, vicepreședintele Consiliului Județean Teleorman, Cornel Bleajă și mulți oameni frumoși care l-au iubit și îl iubesc în continuare pe cel care a fost și rămâne punctul de reper al spiritului teleormănean.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Publicitate

Articolul precedent

Daniela Rizea i-a cântat Imnul lui Dragnea

Următorul articol

Casa de Cultură din Videle se va numi Liviu Vasilică

Cele mai recente articole de Cultură

Miniexpoziția „Județul Teleorman pe hărți istorice”, la muzeu

Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, deschide marți, 14 mai 2024, ora 11.00, miniexpoziția„Județul Teleorman pe hărți istorice”.       Organizată cu ocazia „Zilei Județului Teleorman”,miniexpoziția prezintă reproduceri ale