Sursă foto: INQUAM

Liviu Dragnea, declarații din sala de judecată: „Nu pot fi eliberat, cum vine asta? Cu decență și demnitate mi-am dus pedeapsa”

în Actualitate/Actualitatea politică/Justitie

Deținutul de drept comunLiviu Dragnea a fost audiat, joi, prin videoconferinţă la Penitenciarul Rahova, acolo unde este încarcerat pentru trei ani şi jumătate în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. El ar putea ieşi din închisoare astăzi, la termenul la care Tribunalul Giurgiu judecă cererea sa de eliberare condiţionată.

„Am constatat din motivarea pe fond că eu am toate criteriile îndeplinite și nu pot fi eliberat, cum vine asta? Singura problemă e că am dat acel interviu cu instalația din penitenciar și chiar am avut o pedeapsă suplimentară. Nu puteam să am un comportament diferit față de cel avut dinainte de a ajunge aici. Cu decență și demnitate mi-am dus pedeapsa. Am muncit zilnic când mi s-a permis, am fost la cursuri, lunar am primit recompense, inclusiv iunie, iulie. Vă rog să judecați conform legii și să admiteți cererea de eliberare condiționată”, a fost declarația lui Liviu Dragnea în fața judecătorilor. 

Flavia Teodosiu: „A participat la activitate religioasă şi s-a redactat o revistă la insistenţele dânsului”

„Sentinţa fondului e nelegală şi mă refer la aspectele dreptului european. Aţi pus în discuţie aspectul împlinirii termenului, 27.06, termen la care ar fi avut dreptul la o nouă cerere, dacă azi nu ne-am fi aflat aici. 

Acea fracţie de două treimi e de mult împlinită, la sfârşitul lunii februarie. Zilele nemuncite i-au fost recunoscute ca zile muncite. Şi Parchetul a făcut o referire a comitetului (…) cu privire la eliberarea deţinuților. Un om are vocaţia de a cere eliberarea condiţionată, dar când sunt îndeplinite condiţiile de lege afirm că are dreptul să fie eliberat condiţionat”, a spus Flavia Teodosiu, avocata lui Dragnea. 

Flavia Teodosiu a adăugat că inițial instanța nu a ținut cont de faptul că Dragnea a avut o conduită bună în închisoare și a primit 8 recompense. Avocatul a spus că fostul lider al PSD a avut activitate religioasă și a redactat o revistă.
„A  îndeplinit condițiile şi a fost apreciat în penitenciar, dar instanța nu s-a raportat la niciun element. Nu s-a ținut cont că a avut o conduită bună, a avut activitate, atitudine decentă, opt recompense şi încă 20 până în ziua de azi, câștigând 122 de zile. A participat la activitate religioasă şi s-a redactat o revistă la insistențele dânsului. Și din nou a obținut recompense”, a mai spus apărătoarea lui Dragnea.

Procuror: Nu sunt dovezi concrete de îndreptare a condamnatului

Procurorul a cerut la acest termen să se respingă cererea și să nu fie lăsat să ceara eliberarea din nou mai devreme de luna august, daca nu chiar mai târziu, menționând că nu sunt dovezi concrete de îndreptare a condamnatului.

UPDATE 1: Unul din avocații lui Dragnea, Liviu Popescu, a făcut o comparație cu un caz de angajări fictive din Franța, unde prejudiciul ar fi fost de 200 de ori mai mare, însă pedeapsa ar fi fost 2 ani cu suspendare în timp ce Dragnea are 3 ani și șase luni cu executare. Avocații lui Dragnea acuză condițiile proaste din penitenciar: „Nu mai invită pe nimeni la baie Liviu, în pușcărie nu e ca la Parlament. Amenințarea cu violul e pe față. În acest sistem parchetul vrea să-l mai rețină ca să-l reeduce”.

UPDATE 2: Instanța a rămas în pronunțare, după ce Liviu Dragnea a avut ultimul cuvânt.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*