liberinteleorman.ro

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Liviu Dragnea află pe 19 mai dacă poate fi eliberat condiționat

Liviu Dragnea va afla pe 19 mai dacă va fi eliberat condiționat. Tribunaluil București este cel care va lua o decizie în acest sens, după ce Judecătoria Sectorului 5 a respins, la finalul lunii aprilie, cererea de liberare condiţionată ca fiind neîntemeiată. Decizia instanței va fi definitivă.

Liviu Dragnea a cerut să fie eliberat condiționat pe 27 aprilie, însă, chiar dacă fostul șef al social democraților a avut undă verde din partea penitenciarului, instanța nu a fost de acord cu eliberarea condiționată, motivând că nu există dovezi temeinice de îndreptare.

În motivarea hotărârii de respingere a cererii de liberare condiționată a lui Liviu Dragnea, judecătorul a arătat că acesta nu s-a implicat suficient în activitățile educaționale și că nu a obținut suficiente credite.

Referitor la comportamentul de la locul de detenție, judecătorul reține insuficiența recompenselor obținute de către petent, împrejurare care ar denota dezinteresul pentru un comportament exemplar în penitenciar.

„De altfel, analizând recompensele acordate petentului pentru comportamentul avut pe parcursul executării pedepsei, instanţa reţine faptul că acesta a primit doar 8 recompense, dintre care ultima a fost acordată în data de 19.02.2021, iar penultima în data de 14.05.2020, ceea ce atestă faptul că petentul nu fost interesat în mod constant în dovedirea unui comportament exemplar pe întreaga perioadă executată, deşi reuşise să obţină 3 recompense pe parcursul anului 2019 (în lunile august, octombrie şi decembrie) şi alte 4 recompense în anul 2020 (în lunile ianuarie, februarie, aprilie şi mai)”, arată motivarea.

În plus, judecătorul l-a sancționat și pentru faptul că la șapte din programele educaționale la care a participat nu a obținut credite.

„Astfel, deşi petentul a participat la mai multe programe educaţionale în această perioadă, respectiv la 12, aşa cum rezultă din caracterizarea penitenciarului, 7 sunt finalizate fără credite ceea ce presupune o prezenţă mai mică de 75% la acestea”, arată instanța.

Concluzia instanței a fost că simpla împlinire a fracției de pedeapsă și un comportament civilizat nu fac dovada că pedeapsa penală și-ar fi atins scopul de exemplaritate.

„Astfel, raportat la funcţia de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetăţean trebuie să fie conştient de consecinţele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale. Eliberarea petentului din pedeapsa, prin simpla împlinire a fracţiei şi în contextul unui comportament civilizat – normal de altfel, ar fi de natură a avea un efect total opus”, se arată în hotărâre.

Citește și: Motivarea neeliberării lui Dragnea: Nu a dat dovezi de îndreptare

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

1 Comment

  1. Din respect pentru adevăr și justiție, libertate pentru Liviu Dragnea, adevărații prădatori la pușcărie !

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Încă o victorie obținută în deplasare de fetele de la Universitatea Alexandria

Următorul articol

Florică Mara s-a făcut „băiat deștept” și asfaltează drumuri de la țară pe… un milion de euro

Cele mai recente articole de Actualitate