liberinteleorman.ro

Livia Vasilică: “Într-o lume în care totul e artificial, e important să ne întoarcem la tradiție”

3 iulie 2015

livia vasilicaCarmen Dumitrescu
Fiica regretatului Liviu Vasilică, Livia, a încercat după dispariția marelui artist să-i ducă mai departe misiunea. Și de aceea, s-a concentrat pe promovarea dansului popular teleormănean, mai ales că însuși Liviu Vasilică a avut, pe lângă activitatea muzicală, și pasiunea pentru dansul popular. De aceea, ea a înființat, împreună cu mama ei Florina Vasilică la un an după plecarea artistului de lângă noi Asociația Cultural-Artistică “Liviu Vasilică”. Școala de dansuri populare a fost un obiectiv bine definit în sufletul și mintea Liviei, astfel că proiectul a avut succesul așteptat și până în prezent copiii antrenați de fiica marelui rapsod au obținut zeci de premii importante la nivel național. De altfel, chiar în această perioadă, copiii antrenați de ea au mai bifat un premiu I la Festivalul Național de Folclor “Drăgaica”, iar peste puțin timp, ei vor pleca la un alt festival în Turcia. Având în vedere aceste rezultate deosebite, dar și dorința de a afla cum privește Livia Vasilică acum proiectul pe care îl susține cu pasiune de zece ani, am provocat-o la un scurt interviu despre semnificația dansului și a tradiției pentru ea și pentru copiii pe care îi pregătește.
R. De ce “Mugurași de Teleorman”?
Livia Vasilică: Mugurașii sunt un simbol al începutului, al frumuseții care abia răsare, a primăverii spiritului… Și dacă primesc condiții adecvate, mugurașii de dezvoltă și devin flori. Așa și mugurașii noștri au venit la noi ca niște copii inocenți, lipsiți de cunoștințe de specialitate, de cultură muzicală și au plecat pe drumul lor mai frumoși și mai încrezători, unii dintre ei chiar cu numeroase premii… Se împlinesc, iată, în luna august, 10 ani de la înființarea Asociației Cultural-Artistice “Liviu Vasilică” și iată că avem deja în spate o experiență și un număr foarte mare de mugurași care au devenit flori.
R. Cam câți “mugurași” ai în Asociație?
L.V. În formația de copii care participă la competiții sunt 19 mugurași, însă săptămânal vin la repetiții în jur de 100 de copii. Iar de la înființarea Asociației și până acum aș putea spune că mi-au trecut prin mână peste 500 de copii. Unii sunt la facultate, alții au acum familie și îi așteptăm la dansuri pe copiii lor… Iar rezultatele apar. Chiar în aceste zile am obținut premiul I la Festivalul Național de Folclor “Drăgaica” și am luat parte la tabăra de folclor organizată la Dunărica, în Zimnicea, unde copiii noștri au cunoscut tineri care fac parte din alte ansambluri folclorice din țară. Și avem zeci de premii până în prezent, toate importante și toate muncite din greu.
R. Ce aspirații ai în continuare?
L.V. Îmi doresc să am puterea de a dezvălui tainele dansului popular românesc și ale obiceiurilor populare cât mai multor copii, sperând ca dintre ei să se afirme cel puțin unul care să-și dorescă să se dedice acestei activități pe termen lung. Și mă bucur că se înscriu copii în Asociație, pentru că cu cât copilul este implicat de la o vârstă mai fragedă în astfel de activități, el prinde mai repede informația și dezvoltă în inima lui dragostea pentru dans. Rădăcinile dansului popular se află în sufletele noastre, iar într-o lume în care totul e artificial, e important să știm să revenim la tradiție.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Liviu Vasilică n-a murit… El e un cântec…

Următorul articol

Eliberarea din lanțuri

Cele mai recente articole de Cultură