Limbaj de parlamentar: “Băi scursură, cine dracu te crezi de pui tu întrebări?”

în Actualitatea politică/Dezvăluiri/Din culisele politice

Dialog halucinant pe Facebook între deputatul teleormănean Valentin Boboc și o pagină numită sugestiv Librăria din Alexandria. Injuriile au curs fluent vreme de mai multe minute, deputatul neavând nicio problemă în a se exprima ca pe maidan, deși are o funcție de respectat. Totul a pornit de la niște întrebări adresate de Librăria din Alexandria consilierului local Epure Haralambie, până acum pesedist, propus de liberali să fie noul viceprimar al reședinței județului Teleorman. Practic, Haralambie era întrebat care i-a fost poziția în raport cu legile justiției, care este atitudinea lui cu privire la pensiile speciale și ce părere are despre felul execrabil în care arată Alexandria. Deputatul Valentin Boboc s-a simțit obligat să intervină și, în cele din urmă, a rezultat un dialog desprins parcă din piesele trupei Paraziții. Ba mai rău, pentru că măcar versurile Paraziților, deși vulgare, sunt inteligente.

Nu vom reproduce conținutul dialogului în integralitate, de vreme ce nu ne putem asuma perpetuarea unui astfel de comportament. E adevărat că nici Librăria din Alexandria nu a avut un limbaj adecvat, dar Librăria din Alexandria nu a purtat o haină de parlamentar pe care trebuie s-o apere, prin moralitate și conduită socială decentă.

Valentin Boboc, însă, n-a avut niciun fel de jenă în a folosi cuvinte obscene și injurii, conștient de faptul că toate comentariile lui sunt publice și au fost exprimate pe un grup public de Facebook.

Pentru a aminti tuturor despre cine vorbim, facem precizarea că Valentin Boboc a fost administratorul municipiului Alexandria și apoi a fost forțat de Dragnea să plece la București, pentru a umple lista de parlamentari PSD. El este, de asemenea, personajul care apare în stenogramele aferente dosarului Referendumului, în care Dragnea a primit o condamnare cu suspendare.

Acesta se arăta dispus să lege oamenii și să-i ducă la vot, fiind singurul care, în ziua aceea, a discutat la telefon cu Dragnea chestiunea măsluirii votului prin presiune.

Firma familiei lui Valentin Boboc susține afaceri cu statul, lucru pe care Boboc nu-l neagă, dar nici nu mai dă lumea în judecată dacă e acuzat, așa cum făcea pe vremuri. Cu alte cuvinte, a învățat deja că e rușinos să negi evidențele. Ce nu a învățat, însă, în atâția ani de deputăție, e să-și protejeze imaginea publică și să respecte funcția, măcar din bun simț față de cei care l-au votat. Chiar și legați.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

5 Comments

  1. E păcat că ați ajuns să scrieți despre subiecte de acest fel.
    Atitudinea este impardonabilă, din orice punct de vedere am „cîntări-o”.
    Iar faptul că „Librăria din Alexandria nu a purtat o haină de parlamentar” nu o absolvă.

  2. Da, într-adevăr, a greșit. Dar a și fost forțat să o facă. Faptul că ești om trebuie să te facă să ai o conduită de bun simț, nu e musai să fii parlamentar pentru asta. Sunt de acord că un parlamentar cu atât mai mult ar trebui să facă asta.
    Să mergem pe premiza că parlamentarii sunt totuși aleși dintre oamenii din popor. Cu nimic mai buni, dar nici cu nimic mai răi decât mine sau dumnevoastră, apoi să încercăm să reanalizăm situația. Sincer, eu am un dinte împotriva politicienilor, și în special împotriva parlamentarilor, pe care îi consider că nu apără interesul național, indiferent din ce partid fac parte. Sunt și parlamentari în regulă, dar din păcate prea puțini, pentru a se putea schimba cu adevărat ceva în România. Totuși, în cazul acesta, omul a reacționat cu cuvinte nepotrivite la cuvinte nepotrivite. Dacă reprezentantul Librăriei ar fi avut un limbaj normal și nu l-ar fi provocat aș fi zis că e așa cum ați scris în articol. Orice ar fi făcut rău acest domn parlamentar, ar trebui să plătească prin sancționarea de la vot. Totuși românii nu știu să sanționeze, fiindcă au o memorie scurtă. Asta e problema românilor și în curând se vor trezi fără drepturi, fără libertăți, fără pământ… fără țară… sclavi în propria lor țară. Va fi mai rău decât pe vremea comuniștilor, dacă nu luam atitudine. Oamenii ăia sunt puși să conducă pentru noi și conduc dar numai în interrsul nostru nu… prostia oamenilor se plătește. Oricum o schimbare are loc la nivel sufletesc, spiritual… Nu poți face o schimbare cu bâta și să crezi că cel care va conduce după va conduce cu blândețe și cu înțelepciune. Dintr-o societate în care oamenii se comportă frumos unii cu alții pot ieși oameni care să conducă pentru oameni, nu doar pentru interesul lor egoist. În rest… Dumnezeu cu mila! Puteți să stați voi în cap cât vreți, fără Dumnezeu nu se schimă nimic în bine.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*