liberinteleorman.ro

Licitație de 100.000 euro, la Dobrotești, câștigată de o firmă suspectată de crearea unei rețele care obține zeci de contracte din fonduri europene

O licitație care prevede Achiziție de Echipamente: robot dezinfecție automatizat și purificator aer în cadrul proiectul „Dotarea unităților de învățământ din comuna Dobrotești cu echipamente de protecție și dispozitive medicale” a fost câștigată de o firmă suspectată de crearea unei rețele care obține zeci de contracte din fonduri europene: SC Axioma Medical SRL. Achiziția are valoarea de 476.500 lei, reprezentând 97.354,06 euro.

O firmă de consultanță și patru distribuitori sunt suspectați de crearea unei rețele care obține zeci de contracte pentru achiziția de echipamente medicale din fonduri europene. Un avertizor de integritate acuză că specificațiile tehnice sunt întocmite de consultant ”cu dedicație”. Firmele care au făcut bani mulți în pandemie au trecut și prin Teleorman și încă au contracte cu anumite primării chiar dacă în momentul de față, în România, nu mai este obligatorie nicio măsură de protecție anticovid și nici nu prea mai sunt cazuri de îmbolnăviri.

O investigație G4Media.ro bazată pe dezvăluirile unui avertizor din piață a descoperit indicii puternice despre existența unei rețele de firme din București și Cluj-Napoca care ar elimina concurența și ar obține milioane de lei din contracte finanțate din fonduri europene. Prin aceste contracte, spitalele, primăriile și școlile achiziționează echipamente medicale de protecție.

Din anul 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), program finanțat din fonduri europene, unitățile de învățământ și spitalele din România pot primi bani pentru achiziția de echipamente medicale de protecție. În total, sunt puse la dispoziție sute de milioane de lei.

Societatea de consultanță care „a făcut cărțile” se numește Smart Mind Solutions SRL, unic asociat Constantin Bogdan Constantin, iar beneficiarii sunt distribuitorii Axioma Medical SRL (asociați Dragoș Ștefan Săracu și Florica Pieptea), Soul Medical SRL (asociat unic Alina Ioana Radu), Irika Knitting SRL (asociați soții Irina și Radu Eremciuc) și Bonina Trading SRL (asociați Non Pharma Grup Chișinău, Radu Eremciuc și Rodion Gaberi). Primele trei firme sunt din București, iar celelalte două împart același sediu social din Cluj-Napoca și îl au ca asociat comun pe Radu Eremciuc.

SC Axioma Medical SRL a fost fondată în 2020 și se ocupă de comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice.

Pentru anul trecut, cu cinci angajați, SC Axioma Medical SRL a declarat o cifră de afaceri de 8.666.273 de lei, cheltuieli de 7.048.461 de lei și un profit net de 1.355.034 de lei.

Compania Axioma Medical SRL a încheiat 76 contracte de achiziții publice în valoare totală de 6.732.804,00 lei, iar printre autoritățile contractante se numără Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane București și Ministerul Apărării.

Reamintim că Primăria Dobrotești din județul Teleorman achiziționează și dezinfectanți în cadrul proiectului „Dotarea unităților de învățământ din comună cu echipamente de protecție și dispozitive medicale. Contractul are valoarea de 314.840 lei, adică 63.789,63 euro.

Citește și: O primărie din Teleorman cumpără dezinfectanți la prețul unui apartament

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Încă 200.000 de euro se duc pe materiale anti covid, în Teleorman

Următorul articol

Micii colindători, vestitorii Nașterii Mântuitorului la Inspectoratul de Poliție Județean Teleorman

Cele mai recente articole de Actualitate