Liberalizarea pieței de energie electrică oferă teleormănenilor posibilitatea de a scăpa de CEZ

în Actualitate/Utile

calin donca

Monica Vasilescu

Piaţa de energie electrică din România este total deschisă din punct de vedere concurenţial. Potrivit Agenţiei Naţionale de Reglementare a Energiei, toţi consumatorii casnici pot cumpăra energie electrică şi de la alte firme decât furnizorii consacraţi, precum CEZ, firmă care a avut numeroase reclamații din partea consumatorilor în cursul vremii.

La ANRE figurează ca şi furnizori de energie electrică foarte multe firme care operează pe piața de energie cu amănuntul, am aflat de la Călin Donca – un tânăr întreprinzător care se preocupă cu Reforma Energiei prin Energaz. El s-a aflat zilele trecute la Alexandria, pentru a le explica localnicilor că, începând cu 01.01.2015, conform HG nr.638/2007, Legii 123/2012 și Ordinului 105/106 al ANRE, piața la energie electrică pentru casnici s-a liberalizat și acum există posibilitatea de a alege de pe piața liberă un alt furnizor, la un preț mult mai bun.
Călin Donca a explicat că schimbarea furnizorului este simplă și se face în 21 de zile de la transmiterea notificării către furnizorul actual, contorul și rețeaua electrică rămânând la fel.
Schimbarea furnizorului de energie electrică nu presupune modificări la rețeaua de distribuție, firele, coductele, stâlpii, rămân acolo unde sunt, contorul rămâne la locul lui și nu se resetează, cine citea contorul îl va citi în continuare, adică distribuitorul, facturile se vor primi ca și până acum (prin poșta sau online), plata facturilor se va face la fel și chiar în condiții mai bune și mai accesibile consumatorilor.

Cei care vor să schimbe furnizorul actual și să plătească mai puțin la factura de curent trebuie să contacteze un reprezentant al altei firme care vinde energie, fiindu-le necesare o cerere, copie act proprietate, copie buletin, copie ultima factură cu toate anexele ei (factură nu mai veche de 2 luni), pe care să le predea unui reprezentant local pentru a se ocupa de prelucrarea contractului.

Prin proiectul Energaz, pentru persoanele care doresc să aibă o activitate în plus, se oferă și posibilitatea de a aduce clienți la furnizor, fiind plătite cu un comision lunar, având pentru client beneficii pentru care nu trebuie să plătească nimic. Mai multe detalii despre acest lucru poate oferi consultantul Partener Eva Energy, pe care Călin Donca îl promovează în prezent.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

1 Comment

  1. Doresc să-mi schimb furnizorul, actualul este Cez, îmi puteți trimite detalii cu preț pentru a decide dacă, sunteți furnizorul ideal? Mulțumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*