Liberalii vechi şi noi îşi arată pisica unii altora. In rolul pisicilor: Niţulescu şi Ică

în Actualitatea politică

ica floricaCarmen Dumitrescu
Se zice că în Teleorman există un partid mare de Dreapta, format din vechii democrat-liberali şi din vechii liberali. Din păcate, partidul unit e o iluzie în care doar naivii mai cred, pentru că avem de-a face cu aceleaşi vechi partide şi aceleaşi vechi metehne. E drept, liderii sunt mai puţin înzestraţi în a face faţă provocărilor, dar până la urmă, trebuie să fim realişti şi să înţelegem că un om care a jucat în culisele politicii douăzeci de ani nu poate fi comparat cu unul care a început să se joace de-a politicianul de doi, trei sau cinci ani. Aşa că mari aşteptări după decapitarea lui Niţulescu şi capitularea lui Almăjanu nu puteau avea decât gibonii de partid. Aceste două partide de Dreapta, unite sub stindardul liberalismului, trec acum printr-un moment auto-distructiv, pentru că şi vechii democrat-liberali, şi vechii liberali au frustrările lor. Pe de o parte, lui Pîrvulescu îi vine foarte greu să-şi însuşească stilul de conducere al lui Almăjanu, din simplul motiv că are un temperament coleric, cu înclinaţii autoritare. Iar genul ăsta de lider se potriveşte mai curând unui partid disciplinat şi obedient, nu unuia în care numărul de păreri excede numărul de capete. De cealalată parte, Bitanu’ îşi trăieşte experienţa de lider cu spaima că va veni o zi în care Niţulescu se va ridica din latenţă precum un zombi şi-i va roade intestinele până la nefiinţă.

Nitulescu6În plus, Bitanu’ are un complex legat de capacităţile lui de om politic, şi pe bună dreptate, având în vedere că atunci când se analizează în faţa oglinzii are lângă el fotografia lui Niţulescu. Nu că Niţulescu ar mai însemna ceva acum, dar în cazul unor oameni, imaginea a ceea ce-au fost cântăreşte mai greu decât umbra lor din prezent. De aceea, ne-a şi declarat cu toată convingerea: “Niţulescu nu va mai reveni în PNL cât mai sunt eu preşedinte. El să-şi vadă de afacerile lui! Am înţeles că m-aş fi simţit mic şi neputincios la petrecerea lui Claudiu Crăcea! Nimic mai neadevărat! Păi dacă mă simţeam aşa stăteam până la sfârşit? Nu cred!” Şi pentru că lui Bitanu’ i se pare că revenirea lui Niţulescu nu se poate face decât pe filiera vechilor liberali, el a luat decizia să contracareze prin curtarea lui Ică Florică Calotă. Sprijinit de Eugen Jieanu, care are acum în responsabilitate partea organizatorică şi strategică a partidului, Bitanu’ crede, chiar dacă n-o declară deschis, că revenirea lui Ică ar putea contrabalansa revenirea lui Niţulescu. De altfel, Jieanu a afişat o atitudine favorabilă atunci când a fost întrebat despre potenţiala revenire a lui Ică în PNL: “Eu calculez matematic: Ică are şi el o echipă de primari pe lângă el, ceea ce pentru noi contează. Şi eu chiar îmi doresc ca toţi cei care au plecat să se întoarcă. Trebuie să vorbim cu ei şi să vedem care sunt motivele pentru care au plecat. Cât despre revenirea lui Niţulescu, eu cred că e doar o speculaţie”. Tot o speculaţie cred vechii liberali că e revenirea lui Ică în partidul pe care l-a trădat, dar asta nu diminuează tensiunea nici în rândurile lor. Şi astfel, toată povestea seamănă cu un început de război, în care arătatul pisicii e doar o primă etapă, înainte ca adversarii să recurgă la furci şi topoare…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*