Poeta Lia Nenciu a pus în versuri crâmpeie de viață trăite departe de țară

în Cultură

Monica Vasilescu

lia-nenciu-2După ”Drumeț la porți de toamnă”, un volum bilingv de versuri (român-spaniol) și ”E(c)lipsă”, autoarea Lia Nenciu – profesoară de limba engleză în Spania și, de cinci ani, poet premiat concursuri internaționale de poezie – a venit acasă și a scos de sub tipar ”Clepsidră în flagrant”, o carte de versuri ce poartă amprenta vieții cotidiene, ca imigrant, în tumultul unui mare oraș european, Madrid, cu inima între două zări, între două lumi, într-o continuă încercare de rezonanță cu realitatea și lumea culturală.

În 70 de titluri, poeta a expus versuri de dragoste și de viață ce au luat forma unui volum de poezie clia-nenciu-1u numele ”Clepsidră în flagrant”, lansat miercuri, 7 septembrie 2016, la sediul Asociației ”Catalactica” din Alexandria. Lia Nenciu, pe numele real Daniela Popescu, a avut alături persoane apropiate sufletului, oameni de cultură și de condei.

Prieteni dragi, personalități și colegi au venit să o susțină în acest demers, iar lansarea a fost una plină de momente emoționante, la care toată audiența a rezonat. La prezidiu, alături de poetă, s-au aflat personalități culturale, printre care scriitorii Elena Buică, Virginia Popescu și Stelian Ciampuru, dar și cel care semnază grafica din carte, artistul plastic Tudor Șerbănescu. Pe lângă desenele celor șase secțiuni ale cărții și cel de pe copertă, pictorul reîntors și el recent de pe meleagurile spaniole a fost preocupat de organizarea evenimentului, în care s-a creat o atmosferă prietenească și armonioasă, așa cum se întâmplă la orice întâlnire culturală pe care își pune amprenta.

În cuvântul său, autoarea volumului ”Clepsidră în flagrant” a explicat celor prezenți de ce și-a schimbat numele la a treia carte publicată și cum a prins drag de scris. ”În literatură, sunt foarte mulți Popești și toți sunt buni. Am vrut să fiu remarcată și, de aceea, mi-am schimbat numele. Am vrut să fiu individualizată și am vrut să dau cinste satului meu. Am luat numele satului meu pe jumătate. Nenciu a fost cel care a înființat localitatea Nenciulești. Eu sunt Lia Nenciu, în amintirea celui care a înființat Nenciulești. (…) Am publicat cu greu, pentru că am crezut că nu am talent. Îmi spuneau mulți oameni din jurul meu că am talent, dar eu spuneam că exagerează, că mă cunosc. Am publicat în urmă cu cinci ani prima carte, în scop umanitar. Eram în Spania și am publicat această carte pentru a fi contribuția mea la un proiect umanitar făcut de români pentru un spital din Africa. Așa am început eu să fiu poetă și de atunci am prins gustul scrierii”, a povestit, cu modestie, Lia Nenciu. Aceasta se pregătește și pentru alte lansări ale volumului apărut la Editura Anamarol din Capitală, București, Craiova, Slatina și Râmnicu Vâlcea sunt doar câteva dintre orașele în care va fi prezentat noul volum de versuri, care vor încânta cititorii. Pentru că nici nu trebuie să o cunoști de mult timp pe Lia Nenciu să-ți dai seama că abundă de creativitate, emoție și realism. E suficient să citești câteva versuri ale celei care are ca activitate principală profesoratul și remarci cu ușurință că scrisul îi e pasiune arzătoare și se simte asta în fiecare cuvânt așternut pe hărtie. Poezia sa intensifică o introspectivă reală spre un univers al adevărului, al emoţiilor infinite și al revelaţiilor cotidiene, iar consecinţele lecturii pot fi definitorii pentru cei care aprofundează stihurile, vizând regăsirea de sine sau descoperirea unor noi esenţe ale vieții.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*