liberinteleorman.ro

Legea inerţiei politice

17 martie 2015
Advertisement

analizaCristian Chiriţă

Noul  PNL  Teleorman pregăteşte strategia  pentru decisivul  an 2016, propunându-şi să câştige alegerile locale. Acum liberalii fac planuri şi liste cu viitori primari sau consilieri. Cu toate că ar fi nevoie de o schimbare a puterii politice din judet, actuala fiind epuizată din toate punctele de vedere, şi ar fi greu de crezut că ar mai avea ceva de demonstrat dupa ce a jupânit judeţul şi municipiul reşedinţă de judeţ în majoritatea perioadei post-decembriste, nu credem că se va întâmpla asta. Şi nu pentru că cei de la PSD au un mesaj mesianic pentru teleormăneni. Nu! Au cel mai rudimentar mesaj. Dar îl au… În partea cealaltă nu există niciun mesaj. Ei doar spun că ceilalţi au adus judeţul la sapă de lemn şi ei vor fi salvatorii. Nu spun cum îl vor salva şi nici nu propun nimic viabil în locul politicii învechite duse de PSD. Doar arată cu degetul înspre ceilalti. Pe deasupra, nu ştiu să cânte la unison. De la ei se aude o polifonie atonala în care fiecare se vrea vocea  dominantă, dar ies nişte disonanţe nerezolvate. Nu au spiritul muncii în echipă. În partea cealaltă, se aude vocea liderului suprem, susţinută armonic de vocile câtorva lideri zonali cu greutate. Iar asta ţine de şcoala politică.

Liderii liberali luaţi individual sunt nişte nume cu greutate. Oameni care au reuşit în viaţa de zi cu zi, cu afaceri prospere care hrănesc destule familii. Toţi au vocaţia liderului, au charismă. Dar asta dăunează echipei. Toţi vor să fie vioara întâi. Dacă la vechiul PNL, longevivul lider Marin Almăjanu încă domină şi ţine în lesă lupii tineri, la PDL e haos total. Nici când partidul era la guvernare în organizaţia judeţeană nu era pace, auzindu-se mai multe voci. Atunci parca aveau pe ce să se bată, azi chiar e greu de înţeles pe ce se ceartă. Când îşi mai bagă dracu’ coada, pardon, centrul schimbă liderul, automat încep să se certe ca orbii, mai ales când este schimbat singurul lider carismatic cu un primar de comună. La PNL deşi e o aparentă linişte, pare ca voinţa partidului este frântă de lentoarea liderului. Recent, PNL a facut o achiziţie importantă, omul de afaceri Eugen Pîrvulescu. Ar fi singurul care s-ar putea impune într-o competiţie importantă, mai ales că nu prea are tinichele legate de coadă, pe deasupra fiind şi un discret Mecena local. Problema este că de un an şi jumătate a fost destul de discret, fiind cunoscut doar în Alexandria, mediul rural închinându-se în continuare trandafirilor. Când cele două blocuri vor trebui să se armonizeze probabil că vor sari scântei, alte energii fiind aruncate în lupte fratricide, în loc sa fie dozate pentru lupta cu duşmanul politic. Majoritatea lupilor tineri care sunt la vârful PNL au ars etapele de lipit şi împărţit afişe, profitând de situaţia material şi au sărit direct în vârful ierarhiei. Dragnea, pe  de altă parte, a ştiut sa-şi fidelizeze o echipă ce s-a sudat în timp, fiecare altoi aplicat pe copacul mare prinzându-se din mers. În timp ce primari sau consilieri locali ai PNL trădează de cate ori au ocazia, doar în toamnă vreo 10 primari au schimbat steagul pe ordonanţa 55, neţinând cont de investiţia morală a partidului în ei, rar s-a auzit ca un PSD-ist teleormănean să schimbe barca. De ce? Probabil este vorba de siguranţa pe care o simt în partidul lor, nefiind dispuşi să dea vrabia din mână pe cioara de pe gard.

Nu trebuie uitat nici electoratul căruia i se adresează clasa politică locală. Sugestivă e imaginea de la votul din 16 noiembrie 2014. În timp ce în ţară Iohannis s-a impus la o diferenţă confortabilă de 10 procente, la noi a fost batut măr, Ponta impunându-se cu 63% faţă de 37% al neamţului la nivelul judeţului. Teleormăneanul este genul de votant care întreabă daca “muieţi îs posmagii”, politica socială a PSD prinzând de minune într-o zonă cu reminiscenţe ale Evului Mediu şi o lene de poveste. Oamenii nu sunt dispuşi să dea ajutorul social pe un fictiv loc de muncă ce ar putea asigura un venit mai mare, condiţia fiind ca individul să se ducă la muncă. Nu, teleormaneanul se informează la Antena 3, internetul nefiind la discreţia unui procent prea mare. O discuţie cu un angajat la stat, într-o funcţie de portar, poate convinfe pe oricine că aici nu se schimbă lucrurile prea simplu. Omul nu a uitat că Băsescu i-a tăiat leafa, acesta aruncând anatema azi pe noul PNL, spunând că Blaga şi Videanu, atunci la braţ cu Băsescu, sunt azi în PNL. O logică defectuoasă, însă necontracarată de cei care cer votul teleormănenilor pentru schimbare.

Timpul încă mai are rabdare cu noi, vom vedea peste 1 an.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Alexandru Neacşu, consilierul filosof

Următorul articol

Bitanu’ spune lucruri trăznite: “ Dacă e să fie vorba de incompatibilitate, păi eu las primăria de izbelişte? O să candideze nevastă-mea!!”

Cele mai recente articole de O poziție în Teleorman