Monica Vasilescu
În jur cinci milioane de români fumează. În Europa, duhănitul în spațiile publice închise este interzis de multă vreme în 17 dintre cele 28 de state. România se dă mai greu în rândul lumii, dar face pași preciși. S-a adoptat și aici controversata și prea mult discutata Lege Antifumat, dar, ca de obicei, modificarea bate la ușă, că nu a fost niciun parlamentar român în stare să facă legi perfecte. Sunt și ei oameni.
Începem cu modificarea…
Pachetul de legi privind controlul tutunului, aprobat de majoritatea deputaților, cu aplauze furtunoase, se cere modificat, la nici două spătămâni de la intrarea în vigoare. Senatorii din Comisia juridică au făcut un prim pas în acest sens, după ce le-a venit ideea de a le oferi condiţii mai bune fumătorilor, mai bune decât cele aprobate tot de către ei, în urmă cu câteva zile, după un an întreg de dezbateri. Ei au luat în calcul acum o serie de amendamente potrivit cărora spaţiile închise unde nu se poate fuma vor fi doar cele cu pereţi de jur împrejur, urmând a se putea amenaja camere speciale pentru cei care fumează.
Neam fumat
De când cu legea care a făcut să dispară fumul din restaurante, baruri, cafenele și localuri, fumătorii ies cu ceștile de cafea în mână, stau în picioare și trag cu mult mai mult patos din ţigară, revoltați pe actul normativ care le-a răpit confortul de a fuma în interior. Atât de revoltați sunt încât s-au gândit și la un protest. Și nu ne referim aici doar la ieșirea în stradă, pe care au făcut-o în București (nu pentru a fuma, ci pentru a blama această lege), ci și la faptul că unii fumători și-au propus să nu mai frecventeze localurile, ca și cum fumatul ar fi fost scopul ieșirii lor în oraș. Și uite așa s-a împărțit țara în două.
Pentru că legea împotriva fumatului în spațiile publice a isterizat fumătorii, am dat un raid prin locațiile de alimentație publică din județ, pentru a vedea cum se descurcă fără fum. Am vorbit și cu patronii. Unele erau pline și puteai să respiri, altele își așteptau clienții cu aer peste tot.
La Replik, de exemplu, mare parte dintre cei care veneau până acum nu au renunțat la obicei și continuă să treacă pragul localului din alte motive mai întemeiate decât fumatul. La fel se întâmplă și peste drum, la Harmony Restaurant&More, locație care este recunoscută mai cu seamă pentru preparatele culinare. ”În mod sigur este o schimbare, dar noi ne-am axat mai mult pe mâncare și pe calitatea ei, astfel încât avem clienți care vin cu regularitate. Nu aș putea spune că această decizie ne afectează foarte mult, mai ales că acum deschidem terasa și nu va mai exista acest impediment”, ne-a spus Gabi, administratorul restaurantului, mărturisindu-ne că echipa localului s-a gândit și la soluții pentru iarna viitoare, astfel încât să mulțumească pe toată lumea și să respecte legea.
Și alte localuri au început să îşi scoată mesele afară, ca rezolvare de moment a situației, iar numărul teraselor ar putea să crească din această pricină. Lanțul de restaurante Unicom a apelat la această soluție, fiindcă aici consumul a fost afectat considerabil, după cum ne-a spus patronul acestuia – Nelu Codrea. ”Sincer, ne afectează. Ne afectează pentru că este un disconfort să iasă afară pentru a fuma. Pe de altă parte, în rândul nefumătorilor există un semn bun, ei sunt mulțumiți. Eu, ca și nefumător, nu sunt de acord să se fumeze la masă, în timp ce mănânc. Din punct de vedere al omului care face afaceri, cred că nu este bine. Este grav. Consumul a scăzut cu peste 30%”, ne-a spus omul de afaceri, care ar fi total de acord cu fumatul în baruri sau cluburi, acolo unde nu există mâncare.
O scădere semnificativă a înregistrat și Berăria lui Nae, loc unde clienții care alăturau țigara berii au încetat să mai vină. ”Avem 30-40% pierderi. Oamenii s-au obișnuit să iasă afară, nu am avut probleme din punctul ăsta de vedere, dar clienții nu mai sunt la fel de numeroși. Aștept să se schimbe legea, să putem declara club privat, mai ales în locurile unde nu se mănâncă”, a afirmat Nicușor Lina.
Un pic mai optimiști sunt cei de la Restaurantul ONIX. Paul Florea, administratorul localului, a precizat că și aici s-a produs un dezechilibru, iar singura soluție ar fi ca autoritățile să modifice legea și să lase posibilitatea fiecăruia de a alege căror clienți se adresează. ”Ne-a afectat și pe noi această schimbare bruscă, avem scăderi în jurul a 20-30 de procente, ceea ce e destul de mult. Acum amenajăm terasa și nu o să mai fie asta o problemă. Lumea se va obișnui”.
Până ca repetarea acțiunii de a ieși la aer să devină deprindere, legiuitorii s-au gândit că românii se pot adapta numai constrânși de contravenții. Și acestea nu sunt deloc mici. În cazul persoanelor fizice, legea sancţionează fumatul cu amenzi între 100-500 lei, pentru persoanele juridice sancţiunea la prima abatere este de 5.000 lei, la a doua de 10.000 lei, plus suspendarea activităţii, iar la a treia abatere suma se ridică la 15.000 lei şi se închide localul.
În Teleorman, nu a fost pusă în aplicare nicio astfel de pedeapsă. Nu pentru că fumătorii ar fi intrat în rândul lumii, ci pentru că nu au fost prinși.