Monica Vasilescu
S-au văzut multe ciudățenii în Teleorman, mai puțin ca o firmă considerată parteneră de nădejde a instituțiilor publice să cadă în dizgrație. Sau cel puțin așa interpretăm noi decizia Consiliului Județean Teleorman de a acționa în judecată firma Polaris M Holding, mai ales că toată lumea le știa în relații bune de colaborare pe cele două entități. Dosarul de judecată în care pârâtă este firma din Constanța a fost înregistrat în luna octombrie a acestui an și are ca obiect despăgubiri. Conform surselor noastre, Consiliul Județean ar fi supărat pe societatea care se ocupă de colectarea deșeurilor pentru că nu și-ar fi îndeplinit unele sarcini din contract și nu ar fi construit stații de transfer. Pe de altă parte, firma Polaris este supărată pe unele administrații publice locale fiindcă a solicitat de nenumărate ori primăriilor, Consiliului Județean Teleorman și Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Deșeurilor Teleorman să le pună la dispoziție terenuri optime pentru a putea realiza investițiile la care s-au angajat. Chiar și în Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor, adoptat prin hotărâre a Consiliului Județean Teleorman, se specifică faptul că autoritățile locale trebuie să pună la dispoziția operatorului suprafețe de teren pentru contrucția acestor stații de transfer deșeuri, așa cum s-a întâmplat la Videle, singura administrație publică locală unde s-a finalizat investiția.
Din informațiile noastre, Primăria Alexandria a pus la dispoziție un teren în suprafață de 3000 metri pătrați, dar acesta nu respecta cerințele necesare construirii unei stații de transfer. Cu toate acestea, Polaris a semnat contractul de concesiune pentru terenul cu pricina, pentru a arăta că nu este de rea credință, dar actul a fost reziliat între timp, fiind în imposibilitatea de a fi exploatat. Adresele de la firma de gunoi au tot curs la Primăria Alexandria, dar unitatea nu a mai răspuns afirmativ niciunei cereri de teren optim din punct de vedere al infrastructurii. La fel s-a întâmplat și la Turnu Măgurele, acolo unde, inițial, s-a pus la dispoziție un teren în suprafață de 4.320,00 mp, însă, printr-o adresă ulterioară, Polaris a fost informată că un grup de șapte consilieri locali cer revocarea contractului de concesiune, iar din acel moment discuțiile au încetat, cu toate că firma a continuat demersurile pentru a obține spațiul de care are nevoie pentru a-și îndeplini obligațiile. Situația a fost asemănătoare la Zimnicea și la Roșiorii de Vede, ambele localități identificând terenuri care nu au corespuns cerințelor pentru realizarea de stații de transfer.
Noi nu știm unde exact se rupe filmul acestor neînțelegeri, dar ceea ce reiese din toată această situație este că gestionarea deșeurilor în județ se lovește de un lanț al slăbiciunilor din care cei care au de pierdut sunt teleormănenii, pentru că din cauza acestor divergențe existente, Polaris ar putea sista colectarea gunoiului. Și nu e de glumit în niciun fel pe seama gunoaielor într-o zonă unde mizeria se află la ea acasă…