Lansare de carte! Etologul Dorian Furtună l-a disecat pe Homo Aggressivus la Alexandria

în Cultură

Carmen Dumitrescu

Cercetătorul Dorian Furtună și-a ales o ramură științifică foarte complicată, dar, în același timp, încărcată de o fascinație pe care alte domenii nu o exercită asupra publicului. Etologia (știința instinctelor) își propune să înțeleagă în ce măsură ființa umană se dezvoltă și crește pe fundamente instinctive, în ce măsură instinctele ne sunt aliați sau adversari. Așa că apariția pe piață a cărții Homo Aggressivus a fost, în primul rând, un eveniment științific, căci Dorian Furtună s-a documentat pentru scrierea acestei cărți voluminoase vreme de șapte ani. În paginile cărții se găsesc statistici, studii, experimente și concluzii fascinante despre ceea ce suntem, atunci când instinctele se pun în mișcare. De fapt, ele sunt într-o permanentă mișcare, obligându-ne pe noi să le ținem sub control. Ar putea părea că lucrarea Homo Aggressivus este un simplu studiu asupra violenței, cum probabil au mai scris și alții, precum Rene Girard. Dar cartea e mai mult de atât: este o călătorie fascinantă prin lumea interioară și exterioară a fiecăruia dintre noi, obligându-ne să vedem atât sensul recompensei, cât și al pedepsei într-un mod constructiv. Practic, Homo Aggressivus explică științific de ce totul se plătește. Cu atât mai mult, fiecare instinct are costul lui în dezvoltarea noastră.

Evenimentul de la Alexandria, care s-a desfășurat în cursul zilei de miercuri, 19 iulie, la Restaurantul Unicom, a fost unul cu adevărat inedit pentru această zonă, unde lansările de carte se fac scurt și presupun omagii la adresa autorului. Ei bine, Dorian Furtună a venit cu o propunere nouă de lansare a cărții, care a avut aspectul general al unui curs de etologie, care s-a întins pe durata a aproximativ trei ore. Evident că nu tot publicul prezent a savurat cu adevărat elementele de cunoaștere puse de dispoziție de cercetător, pentru că uneori e nevoie de înțelepciune prealabilă pentru a asimila înțelepciune viitoare, însă cei care au făcut efortul de a asculta expunerea autorului, au plecat acasă mai bogați și mai limpezi. Căci Homo Aggressivus e o carte care are capacitatea de a te ajuta să te înțelegi. Și cărțile care te trimit în tine sunt cărți care merită efortul lecturii.

Evenimentul a fost organizat de Editura ON și a beneficiat de sprijinul Clubului Rotary Alexandria. De altfel, 20 de lei din prețul fiecărei cărți vândute la această lansare vor fi direcționați către sprijinirea unor copii cu performanțe. Lansarea a fost prezentată de directorul Editurii On, Dumitru Goldbach, care cu emoție a vorbit despre această carte ce își merită din plin titlul de best-seller, iar Dorian Furtună a deschis ochii publicului cu privire la tendințele agresive înnăscute și dobândite, concluzionând că, fiind urmașii unor primitivi care au învățat să-și ia puterea prin forță, nici noi nu putem fi altfel decât violenți, oricum am alege să ne manifestăm agresivitatea. Dar, în cele din urmă, agresivitatea este o formă de adaptare, care ne permite să dăm competiției ce e al ei.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*