liberinteleorman.ro

Lansarea unei cărți de excepţie: „Constantin Prezan – Mareşalul datoriei”, autor Dan Botez

11 decembrie 2014

Monica Vasilescu

IMG_4590

Muzeul Județean Teleorman a fost gazda unui eveniment cultural frumos. În prezența a numeroși oameni de spirit din județ și nu numai, a avut loc o lansare de carte, care a contribuit la îmbunătățirea activităților culturale, tot mai rare în capitala de județ. Este vorba de volumul „Constantin Prezan – Mareşalul datoriei”, cel de-al treilea din cadrul proiectului editorial al autorului Dan Botez.

Și-a propus să prezinte destinul celor trei mareşali ai României și a reușit. Fostul procuror Dan Botez a mai semnat până în prezent volumele: „Ion Antonescu – destinul unui Mareşal al României” (2012) şi „Alexandru Averescu – Mareşalul poporului” (2013), ambele sub egida Fundaţiei – Editurii Scrisul Românesc, asemenea celei de-a treia.

”Am învins!”

Așa a exclamat autorul, având bucuria că, în doar trei ani, a reușit să ducă la bun sfârșit proiectul în care i-a portretizat pe cei trei mareșali ai României. Dan Botez a menționat că lansarea de acum este diferită de celelalte, prin prisma faptului că a putut colabora cu o persoană din familia celui pe care l-a readus în actualitate, dar și prin marcarea unui moment istoric important, fiindcă anul acesta se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, unde Constantin Prezan a fost șef al Marelui Cartier General.

Scrierea actuală a fost prezentată publicului în compania unor personalităţi din domeniul cercetării istorice şi al vieţii publice româneşti: prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, prof. univ. dr. Florea Firan, prof. univ. dr. Gheorghe Zbârnă. Invitat special și, totodată, o apariție demnă de luat în seamă, a fost Olga Macarie, nepoata Mareşalului Constantin Prezan.

IMG_4601”Un proiect editorial necesar”

Cartea a avut privilegiul unei prefeţe elogioase semnate de istoricul Adrian Cioroianu, care a semnalat că, prin prezentul volum, Dan Botez nu numai că întregește un proiect editorial necesar, dar ne ajută să înțelegem mai bine istoria României din prima jumătate a secolului trecut, oferindu-ne această triadă reprezentativă pentru ceea ce a însemnat Armata Română în cele două decenii de restriște.

La lansarea de carte, Adrian Cioroianu a vorbit cu sinceritate şi cu bucurie despre experienţa profesională şi umană a autorului, despre care spune că a evoluat mult. ”Acest volum vă obligă suplimentar. Este mai substanțial și, parcă, e scris cu mai multă plăcere. Dan Botez este un autor care s-a apropiat mai mult de istorie și merită să facă parte din această castă a istoricilor”, a sintetizat Cioroianu, nu înainte de a-și motiva întârzierea la eveniment datorată inundațiilor și drumurilor proaste, care lasă România să treacă prin ”înapoieri istorice”.

IMG_4561În catalogul marilor scriitori clasici…

Volumul „Constantin Prezan – Mareşalul datoriei” este o carte care ar trebui să se afle în fiecare școală și în fiecare instituție care are legături cu educația, consideră prof. univ. dr. Florea Firan, spunând despre Dan Botez că trebuie să fie mândru că figurează cu trei cărți în catalogul Editurii Scrisul Românesc, acolo unde, alături de mari clasici, figurează nume importante de autori contemporani.

La rândul său, prof. univ. dr. Gheorghe Zbârnă, după o reală lecție de istorie, a îndemnat publicul să citească volumul, pe care l-a găsit ca fiind bine structurat, foarte bine scris și gândit de maniera în care să îmbrățișeze o perioadă strălucită a istoriei noastre.

Prezent la evenimentul cultural, primarul Alexandriei, Victor Drăgușin, și-a mărturisit mândria față de faptul că Dan Botez a ales, după ce s-a pensionat, să-și consume resursele pentru a evidenția activitatea celor mai importante personaje din istoria României.

IMG_4605Prezan și-a îndeplinit funcția de bunic

Intervenția cea mai emoționantă a aparținut nepoatei generalului Prezan, un document viu apărut în carte, după cum a reliefat unul dintre vorbitori, care l-a portretizat pe bunicul său, așa cum puțini l-au cunoscut. Câteva clipe de nostalgie, Olga Macarie a relatat o poveste în care a depus mărturie că generalul și-a îndeplinit funcția de bunic. ”… Mi-a forțat maturizarea. M-a educat să pot face față unei vieți alerte, ostile, plină de hârtoape. Nu a fost un bunic permisiv. Dimpotrivă. Îmi amintesc că era tot timpul asortat, corect îmbrăcat. Nu semăna cu nimeni. Îmi era apropiat iar eu eram mereu în preajma lui, fiindcă simțeam că nu se poate întâmpla nimic rău. Când a murit, am avut sentimentul că am fost părăsită definitiv. Nu m-a ținut niciodată în brațe. Mergeam de mână și ne plimbam călare. M-a suit pe cal de la șase ani. Iubea mult caii. A călărit până în ultimele clipe. Nu mă alinta niciodată. Ne sărutam doar de zile onomastice și de Anul Nou. Nu mi-a spus niciodată povești cu Făt Frumos. Eroul din poveștile lui era ostașul român și vitejia lui. Avea un calm care debusola orice agitație. La Conacul din Schinetea era o ordine perfectă, controla permanent, știa tot ce mișcă”, și-a amintit, între altele, Olga Macarie, singura rudă în viață a mareșalului despre care se spune că a avut o viață exemplară.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Ioan Niculae are de dat bani… cu executare!

Următorul articol

Raiul politicienilor de carton

Cele mai recente articole de Actualitate