La Protecţia Copilului se fuge de şefie precum dracul de tămâie

în Actualitatea politică/Dezvăluiri

dezvaluiri1 Carmen Dumitrescu
De o bună bucată de vreme, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman nu mai are director. După plecarea Floarei Alesu şi după curiozităţile procurorilor DNA, instituţia este condusă prin interimate, iar la concursurile organizate de ANFP pentru ocuparea postului de director general ori nu se înscrie nimeni, ori se înscriu persoane incapabile să promoveze examenul. Evident că în aceste condiţii se ridică unele nelămuriri şi chiar o serie de suspiciuni legate de dorinţa unora sau altora de a păstra fotoliul de conducere al instituţiei neocupat. După reţinerea Floarei Alesu şi după scurtul interimat al Rodicăi Miloş, la cârma instituţiei a trecut Olguţa Şefu. Evident, toată lumea se aştepta ca Olguţa Şefu să se înscrie la unul dintre cele trei concursuri organizate până acum de ANFP, pentru a deveni director general. Surpriză, însă! Aceasta a preferat ideea de interimat şi a refuzat categoric participarea la concursuri, fără a motiva în mod special decizia luată. Pe de altă parte, nici Rodica Miloş nu s-a mai arătat interesată de ocuparea celui mai important fotoliu al instituţiei, chiar dacă era o vreme când şefia o tenta în mod special. Au apărut între timp destule presupuneri despre frica de şefie de la Protecţia Copilului. Unii se gândesc că descinderile procurorilor DNA şi consecinţele acestora au dus la o spaimă generalizată, determinându-i pe cei rămaşi în instituţie să nu se lege la cap. Alţii spun că refuzul celor mai îndreptăţiţi la post de a-l clama este determinat de nesiguranţa că vor promova concursurile organizate de ANFP. Noi nu ştim unde e adevărul, dar e cert că în orice poveste a interimatelor prelungite ceva nu miroase bine.
Trei concursuri, trei eşecuri…
Despre Floarea Alesu s-a spus mereu că era o mână de fier în instituţie, aşa că plecarea ei forţată de la cârma Protecţiei Copilului i-a lăsat pe mulţi dintre angajaţi cu un gust amar. Scurtul interimat al Rodicăi Miloş a adâncit această stare de fapt, iar Olguţa Şefu a temperat cumva spiritele, dar nu şi-a manifestat niciodată până acum dorinţa sau intenţia de a deveni director general cu acte în regulă. Când a fost organizat primul concurs pentru ocuparea postului de şef al Direcţiei, concurs programat pentru data de 25 martie, cei de la ANFP au avut surpriza de a constata că nimeni nu şi-a depus dosarul pentru participarea la competiţia internă. Întrebată atunci de ce nu doreşte să se înscrie la concurs, Olguţa Şefu şi-a motivat vag decizia prin faptul nişte probleme personale nu-i dau răgazul necesar de a se pregăti pentru probele în cauză. Pe 9 iunie a avut loc un alt concurs, la care s-ar fi prezentat un angajat al instituţiei, Mugurel Putineanu, care n-a reuşit, însă, să obţină cele 70 de puncte necesare promovării. Nici de această dată, Olguţa Şefu sau Rodica Miloş nu şi-au manifestat intenţia de a se înscrie, preferând să nu-şi motiveze în niciun fel atitudinea. Un al treilea concurs a avut loc pe data de 17 august, când Mugurel Putineanu şi-a mai încercat o dată şansa, alături de un alt coleg, dar niciunul dintre ei n-a reuşit să întrunească cele 70 de puncte necesare admiterii în funcţia de conducere.
Un interimat nemotivat
dezvaluiri3Există suficiente motive de a nu ne îndoi de abilitatea Olguţei Şefu sau chiar a Rodicăi Miloş de a promova concursul organizat de ANFP pentru ocuparea fotoliului de director general al Protecţiei Copilului. Au vechime, au experienţă şi probabil că s-ar descurca să rezolve subiectele propuse de ANFP. Totuşi, niciuna dintre ele nu doreşte să preia funcţia de conducere, gurile rele bănuind că în spatele refuzului ar fi frica de a se repeta povestea datului cu subsemnatul la DNA. Şi uneori liniştea valorează mai mult decât funcţia. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Teleorman, Cornel Bleajă, Olguţa Şefu a ajuns într-o etapă a interimatului, în care are doar atribuţii de director general, dar are salariu de director adjunct: “Interimatul se dă pentru şase luni, după care se mai poate prelungi pentru încă 3 luni, iar pe ultimele 3 luni nu mai vorbim despre interimat, ci despre delegare. Practic, acum, Olguţa Şefu are doar atribuţii de director general, dar are salariul aferent vechii funcţii ocupate în instituţie, adică de director adjunct. Evident, situaţia se mai poate prelungi, dar ar fi bine să nu se prelungească. Mie nu mi-a motivat Olguţa Şefu în niciun fel refuzul de a participa la concurs şi nici nu trebuie să se justifice în vreun fel, pentru că nu e obligatoriu ca interimarul să-şi dorească funcţia de conducere pe care o exercită”.
Noi nu ne îndoim de faptul că, teoretic, Bleajă are perfectă dreptate, însă practic nu putem să nu ne întrebăm de ce ar accepta cineva mai multă responsabilitate pentru un salariu aferent unei funcţii de mai mică importanţă. Aşa că ajungem din nou la ideea că în spatele unui astfel de refuz stă o anumită nelinişte, legată fie de concurs, fie de atmosfera din instituţie, în contextelor problemelor cu legea descoperite de procurori la un moment dat. Dar cineva ar trebui să-şi asume toate acestea, pentru că este clar că şi Protecţia Copilului trebuie condusă de cineva care să beneficieze şi de atribuţii, şi de salariul corespunzător competenţelor.
Şansa din 26 octombrie
Potrivit paginii oficiale a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, un nou concurs de ocupare a funcţiei de director general al DGASPC va fi organizat pe data de 26 octombrie. Până în acest moment, nu şi-a exprimat dorinţa de a participa la concurs niciun angajat al Direcţiei, deşi se aude, pe surse, că Mugurel Putineanu intenţionează să-şi încerce din nou norocul. Contactată telefonic pentru a-i afla intenţiile cu privire la concurs, Olguţa Şefu ne-a declarat că nu va participa nici de această dată, bibliografia fiind foarte complexă şi timpul avut la dispoziţie nefiindu-i suficient pentru a se pregăti onorabil pentru probele în cauză. Nici Rodica Miloş nu-şi mai pune acum problema de a ocupa postul, deşi au fost vremuri în care şi l-a doprit în mod special, însă investigaţiile DNA-ului, care continuă pe marginea contractelor semnate de directorul economic al instituţiei o determină să stea deoparte şi de această dată. Şi uite aşa se pare că şansa din 26 octombrie va fi una ratată, urmând ca delegarea Olguţei Şefu în poziţia de director general să rezolve problemele instituţiei temporar, până când se va putea ajunge la o soluţie definitivă. Deşi, în contextul actual, n-ar trebui să ne aşteptăm prea curând la un şef cu acte în regulă, fantasmele trecutului, dar şi tensiunile prezentului fiind din ce în ce mai greu de asumat…

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*