liberinteleorman.ro

La mulți ani, România! O reflecție asupra mândriei naționale de 1 Decembrie

1 decembrie 2023

În fiecare an, pe 1 Decembrie, ne manifestăm mândria de a fi români. Este o zi în care culorile tricolore se împletesc într-un dans de patriotism, iar vorbele de iubire pentru țară se aud mai sonor. Totuși, în mijlocul acestei efervescențe de naționalism, merită să ne întrebăm cu sinceritate: avem cu adevărat motive să fim mândri că suntem români?!

Marea Adunare de la Alba Iulia, acum 105 ani, a fost un moment de glorie națională, o uniune ce a conturat harta României moderne. Este, în mod cert, un eveniment care merită să fie sărbătorit și amintit cu respect. Dar, în același timp, nevoia de a exprima mândria noastră națională trebuie să depășească bariera triumfului gloriei trecute.

Mândria națională autentică nu poate trăi doar din amintiri ale trecutului. Ea trebuie să se alimenteze din prezent și din proiecția noastră în viitor. În acest context, este important să ne întrebăm cum stăm astăzi, la mai bine de un secol de la momentul semnificativ de la Alba Iulia.

Realitatea contemporană aduce cu sine provocări. Într-o lume în continuă schimbare, putem să evaluăm modul în care ne împlinim potențialul și contribuim la evoluția societății noastre. Este suficient să ne agățăm de gloria trecutului sau să ne concentrăm și asupra realizărilor prezentului?

Mândria de a fi români trebuie să aibă la bază nu doar realizările istorice, ci și contribuțiile noastre la construirea unui viitor mai bun. Astăzi, în secolul XXI, suntem martorii unor schimbări radicale în tehnologie, societate și mediu. Este responsabilitatea noastră să contribuim la modelarea unei țări care să se ridice la înălțimea potențialului său.

Probabil, să ne manifestăm mândria națională este important, dar să o facem într-un mod conștient, întemeiat pe realizări actuale și viitoare. Mândri că suntem români nu doar pentru ceea ce am fost, ci și pentru ceea ce suntem și putem deveni. La mulți ani, România!

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Primăria din Izvoarele ia mobilier și echipamente digitale prin PNRR. Factura: 285.788 lei

Următorul articol

Unde este Opoziția politică din Teleorman?!

Cele mai recente articole de Actualitate