liberinteleorman.ro

La Islaz, prezentul se transpune în lumea satului din trecut prin obiceiul Goviei

15 aprilie 2015
Advertisement

Monica Vasilescu

govia

Tradiția Goviei a dispărut în mare parte dintre localități. Ea rezistă de vreme bună în comuna păstorită de Ion Geară, un primar preocupat de activitățile culturale pe care le veghează și le perpetuează cu sfințenie.

La Islaz, obiceiurile comunității rurale sunt practici vechi, care împlinesc traiul, constituind un suport moral în viaţa spirituală a oamenilor. În a doua zi de Paște, comunitatea sătească din câmpia Islazului a lăsat pentru scurt timp treburile casnice și s-a angrenat în sărbătoarea strămoșească – Govia – aducând în actualitate lumea satului trecut.

Obicei de primăvară păstrat răzleț în Sudul Munteniei, Govia presupune ca tinerii satului să meargă să adune tablouri de la oamenii dornici de a intra în joc, pe care le duc în centrul satului, acolo unde, pe fond muzical specific, răscumpără obiectele cu o sumă de bani sau cu produse tradiționale. În buna tradiție a evenimentului laic, lumea intră în horă, sărbătoarea fiind un prilej de petrecere și bucurie. Evenimentul a constituit și un prilej de aducere aminte a celor care au trecut în lumea celor sfinte, manifestarea evocând deopotrivă viața și moartea.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Consiliul local ridică mâna şi apoi gândeşte – O hotărâre eronată a consilierilor a declanşat ţigănia la Alexandria

Următorul articol

Timotei Stuparu ne invită la o cafea… virtuală

Cele mai recente articole de Actualitate