La Islaz, prezentul se transpune în lumea satului din trecut prin obiceiul Goviei

în Actualitate/Cultură/Traditii

Monica Vasilescu

govia

Tradiția Goviei a dispărut în mare parte dintre localități. Ea rezistă de vreme bună în comuna păstorită de Ion Geară, un primar preocupat de activitățile culturale pe care le veghează și le perpetuează cu sfințenie.

La Islaz, obiceiurile comunității rurale sunt practici vechi, care împlinesc traiul, constituind un suport moral în viaţa spirituală a oamenilor. În a doua zi de Paște, comunitatea sătească din câmpia Islazului a lăsat pentru scurt timp treburile casnice și s-a angrenat în sărbătoarea strămoșească – Govia – aducând în actualitate lumea satului trecut.

Obicei de primăvară păstrat răzleț în Sudul Munteniei, Govia presupune ca tinerii satului să meargă să adune tablouri de la oamenii dornici de a intra în joc, pe care le duc în centrul satului, acolo unde, pe fond muzical specific, răscumpără obiectele cu o sumă de bani sau cu produse tradiționale. În buna tradiție a evenimentului laic, lumea intră în horă, sărbătoarea fiind un prilej de petrecere și bucurie. Evenimentul a constituit și un prilej de aducere aminte a celor care au trecut în lumea celor sfinte, manifestarea evocând deopotrivă viața și moartea.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*