liberinteleorman.ro

La Biblioteca Județeană, teleormănenii au interdicție la… împrumut

13 aprilie 2016

biblioteca 4Carmen Dumitrescu

Dacă e ceva de recunoscut privitor la Teleorman sau, în general, la România, e faptul că ne plac paradoxurile. Ne plângem cât e ziua de lungă de faptul că ai noștri copii nu citesc, că preferă internetul și că își fac temele în sistem “copy-paste”. Suntem bolnavi de foame și de incultură, așa că nu le cumpărăm cărți celor mici. Nici nu le citim seara, ca să-i învățăm Binele și Răul în forma lor idealizată. Dar o ținem într-o lamentație fără final. În condițiile acestea, copiii ar trebui să meargă la bibliotecă și să mai șteargă rafturile de praf, împrumutând câte o carte. Evident că nici bibliotecile nu sunt prea bine dotate, dar prin instituțiile de acest gen din Teleorman tot se mai găsește câte un Preda sau un Rebreanu. Din păcate, multe dintre biblioteci stau cu lacătul pe ușă, pentru că n-au consumatori de carte. Și nici Biblioteca Județeană “Marin Preda” nu stă extraordinar la capitolul ăsta. De altfel, ni se plângeau bibliotecarele că de când cu Internetul, numărul consumatorilor de carte a scăzut alarmant. Și totuși, mai sunt copii care vor să citească. Doar că ei sunt din comune ale Teleormanului, unde bibliotecile sunt slab dotate sau, pur și simplu, stau cu lacătul pe ușă. În condițiile astea, e absolut firesc ca goana după cărți să se îndrepte către Biblioteca Județeană, unde, stupoare!, copiii află că nu pot împrumuta cărți decât dacă au buletin de Alexandria. Evident, există și varianta studiului la sală, însă prea puțini au timp de pierdut prin oraș, în condițiile în care depind de mijloace de transport în comun cu ore fixe. În consecință, o tânără din comuna Călinești, interesată de împrumutul unor cărți, ne-a trimis la redacție înregistrarea unei discuții cu o bibliotecară de la biblioteca județeană, din care reise clar faptul că instituția este “bibliotecă municipală, care doar colaborează cu județul”. Mai mult, bibliotecara îi recomandă călduros fetei să găsească pe cineva cu buletin de Alexandria, pe numele căruia să-și facă o fișă, pentru a putea împrumuta cărți.

Advertisement

1 Comment

  1. Nu stiu ce poti sa imprumuti de la precupetele astea? (decat prostia) le deranjezi daca intrri acolo. Habar nu au cu ce se ocupa ,probabil astepata alegerile sa vada daca mai au job.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Proiect inedit la Alexandria: Pedabiblioteca în aer liber

Următorul articol

Zorinel Niculcea e prefect „tehnocrat” de Giurgiu

Cele mai recente articole de Cultură

Proiect cultural: Biblioteca pentru tineri

          Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, demarează proiectul cultural Biblioteca pentru tineri, ce se va