liberinteleorman.ro

La Alexandria, mâna întinsă ce nu poartă sutană, nu primește pomană… din bani publici

Advertisement

În timp ce mii de teleormăneni se luptă în această perioadă cu foamea și cu grija zilei de mâine, pe fondul crizei economice care abia începe, Primăria Alexandria își manifestă, în plină pandemie, generozitatea cu purtătorii de sutană (majoritatea proprietari de mașini luxoase, vile de se rotesc după soare și bani puși deoparte să susțină vreo două generații). Evident, dacă primarul orașului sau consilierii locali ar dori să doneze bani bisericilor din Alexandria din buzunarele proprii, noi am aprecia gestul. Dar câtă vreme, donația se face din banii noștri, în timpuri în care nevoile comunității țin de bunul mers al sistemului medical și de sprijinirea activităților economice, de exemplu, generozitatea îndreptată către lăcașurile de cult în plină pandemie par a fi de-a dreptul absurde.

Astfel, la finalul lunii trecute, pe site-ul Primăriei Alexandria erau încărcate trei proiecte de hotărâre privind alocarea de bani publici către lăcașuri de cult din municipiu. Este vorba despre Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și despre Parohia „Sfântul Nicolae”. În cele din urmă, cele trei proiecte au ajuns și pe masa Consiliului Local Alexandria, unde ar fi putut votate chiar în unanimitate, dacă nu s-ar fi opus consilierii liberali Cătălin Dumitrașcu și Florin Titirișcă.

E, totuși, interesant de văzut cam câți bani se duc, în plină pandemie, pentru întreținerea lăcașurilor de cult, în vreme ce spitalele suferă. Și astfel descoperim că Parohia „Sfântul Nicolae” din Alexandria va încasa din banii noștri o pomană de 40.000 lei pentru acoperirea unei părți din valoarea cheltuielilor efectuate cu lucrările de reparații curente la așezământul bisericesc. O altă parohie, și anume „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, primește și ea 30.000 de lei din bani publici, în vederea acoperirii unei părţi din valoarea cheltuielilor efectuate cu înlocuirea mobilierului religios și a obiectelor de cult uzate și deteriorate. Însă, campioana pomenilor din bani publici este, de această dată, Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Alexandria, care primește nu mai puțin de 150.000 de lei pentru acoperirea unei părţi din valoarea cheltuielilor efectuate cu lucrările de reparații și dotări (catapeteasma sculptată în lemn de tei, amenajare curte interioară).

Motivul acestor pomeni din bani publici în vremea coronavirusului este acela că „unitățile de cult nu dispun de fonduri suficiente”. Noi credem că unitățile de cult sunt sărace, dar știm sigur că preoții nu sunt. Și măcar în timpuri pandemice puteau să se abțină din a întinde mâna către banii oamenilor.

1 Comment

  1. Eu inteleg ura fata de biserica si ce reprezinta ea, dar sa nu amestecam slujitori cu bisericii cu biserica, asa cum sunt si medici, politicieni, ect. ect care au averi colosale dar totusi nu demonizam nici sanatatea, nici invatamantul, nici statul ca intreg asa ar trebui sa facem distinctia intre biserica si popi ce se imbogatesc de te miri unde

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

EXCLUSIV! Finul primarului Drăgușin a cerut 50.000 de lei de la Consiliul local pentru plata pe timp de pandemie a angajaților

Următorul articol

Casa de Cultură de la Videle va fi reabilitată

Cele mai recente articole de Actualitatea politică

Don't Miss