liberinteleorman.ro

”La Alexandria condițiile sunt foarte grele, se respiră foarte greu în sală, e o performanță să poți să asiști la un spectacol”

12 august 2015
  • Interviu cu mentorul Ideo Ideis – Cătălin Ștefănescu 

catalin stefanescuCea de-a X-a ediție a Festivalului Național de teatru tânăr “Ideo Ideis”este în toi. Evenimentul care a luat contur prin mâinile tinerilor Andreea Borţun şi Alexandru Ion, în anul 2006, a oferit prilejul (nu și condițiile) desfășurării unui spectacol lectură inedit. Este vorba despre Vanilla Skype”, primul spectacol scris și regizat de Cătălin Ștefănescu, unul dintre cei cinci mentori ai festivalului, aflat pentru prima oară în această formulă, alături de Marcel Iureș – președinte onorific Ideo Ideis, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu – mentori Ideo Ideis, Alexandru Ion, co-președinte Ideo Ideis, Mircea Postelnicu și Vladimir Purdel – membri ai Consiliului Director Ideo Ideis.

După ce și-a jucat rolul pe scenă, pe un fundat în care se auzeau fâlfâituri de evantaie și sticle de apă desfăcându-se, Cătălin Ștefănescu a recunoscut și apreciat implicarea municipalității în festival, cu bani, dar nu a omis să constate dificultățile în care se desfășoară actul cultural în capitala Teleormanului. Despre condițiile în care se joacă teatru la Alexandria, despre co-producția Teatrului ACT și a Asociației TETA, dar și despre festival, a vorbit, într-un interviu acordat ziarului Liber în Teleorman, Cătălin Ștefănescu, prezentator de televiziune (cunoscut pentru emisiunea Garantat 100%), producător și regizor.

Reporter: Spuneți-ne, pentru început, cum vi se pare ansamblul activităților pe care îl fac an de an, de 10, acești copii, la Ideo Ideis…

Cătălin Ștefănescu: Mi se pare excepțional. Vin aici de nouă ani. Din foarte multe puncte de vedere pot să spun, dar știu că sunt subiectiv în povestea asta, că este evenimentul cultural la care țin cel mai mult din toată țara asta. Este un lucru de care sunt foarte atașat și mi se pare grozav și o performanță uluitoare să facă ceea ce fac în condițiile astea de aici. Eu sunt ultimul care aș lăuda primari și așa mai departe, nu fac deloc așa ceva, dar în cazul ăsta spun că suportul care se oferă aici, la Alexandria, e un suport consistent și asta a contat. Altminteri, nu cred că povestea asta ar fi continuat în condițiile în care a continuat. Trebuie să spun și asta, la Alexandria condițiile sunt foarte grele, se respiră foarte greu în sală, e o performanță să poți să asiști la un spectacol. Însă este grozav că au rezistat și că lucrurile merg mai departe și că fac un lucru colosal.

Reporter: Când, unde și de la cine a venit propunerea să participați la festival și de ce ați acceptat-o?

Cătălin Ștefănescu: Propunerea a venit de la Alex, de la Andreea și de la Marcel Iureș. În urmă cu nouă ani. Nici nu am întrebat foarte multe. M-am înfățișat și cu asta-basta. Așa a început și prietenia asta minunată, cu Andi, cu Marius Manole, cu Vlad Zamfirescu, cu Medeea Marinescu. A început o prietenie care a rămas.

Reporter: Povestiți-ne despre spectacolul Vanilla Skype. Ați insistat pe faptul că a fost doar un fragment. Ce nu s-a văzut?

Cătălin Ștefănescu: Nu s-au văzut foarte multe. Am scos o groază de cuvinte care nu se potrivesc deloc contextului de aici, am scos mai multe fragmente și nu doar că nu se potriveau. Noi abia ne-am apucat de spectacolul ăsta. Am făcut această treabă pentru că datorăm locului ăstuia un ”Bună seara” și mulțumirea faptului că facem împreună spectacolul. Dar abia îl descifrăm și pe care sperăm din tot sufletul să-l vedem la sfârșitul lui octombrie la Teatrul ACT, unde este foarte dificil de jucat. Dar am făcut asta cu drag și bucurie, pentru faptul că datorăm locului acestuia că facem spectacolul.

Reporter: Sala a fost plină. La fel în serile anterioare. De ce credeți că autoritățile nu iau atitudine, nu spun să facă o instituție teatru, dar măcar aer condiționat în Casa de Cultură se poate monta.

Cătălin Ștefănescu: Am întrebat de mai multe ori. Știu foarte bine ce s-a întâmplat în ceea ce privește procesul de predare/primire a acestei clădiri, o clădire care nu aparține primăriei, ci sindicatelor, prin urmare primăria nu poate să intervină aici.

Reporter: S-a rezolvat problema…

Cătălin Ștefănescu: Înțeleg că asta s-a întâmplat recent. Mi se pare destul de improbabil să instaleze aer condiționat în timpul ăsta… Repet, dacă aș avea ceva de reproșat, aș reproșa categoric. În cazul ăsta, aștept cu încredere la anul. Dacă și la anul lucrurile continuă la fel o să am dubii serioase. Dar la anul cred că va fi mai decent.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

În sfârşit, Edi Oprea prestează pentru comunitate!

Următorul articol

O minoră din Plosca a fost violată de trei bărbați

Cele mai recente articole de Interviu