Ca și cum n-ar fi fost suficient că județul Teleorman nu are un aparat de testare a celor potențial infectați cu noul virus, aflăm acum noi evoluții din sfera deciziilor pe care factorii administrativi le iau, în perfectă cunoștință de cauză, pentru a ajuta județul să facă față crizei epidemiologice. Astfel, pe data de 19 februarie, Consiliul Județean Teleorman lua hotărârea cu numărul 24, prin care Spitalul Județean de Urgență Teleorman primea excedentul bugetar înregistrat în anii precedenți din bugetul de venituri și cheltuieli. Vorbim, deci, despre suma de 2.395.419 lei. O lună mai târziu, spitalul a trimis către Consiliul Județean Teleorman o decizie privitoare la împărțeala banilor, pe categorii de cheltuieli. Astfel, în ședința de ieri, 31 martie, Consiliul Județean a aprobat ca suma de 1.395.419 lei să meargă către medicamente, materiale sanitare, reactivi, prestări servicii, protecția muncii și alte cheltuieli (probabil protocol). Restul de 1.000.000 lei a fost rezervat achiziției de aparatură medicală, atât de necesară județului în această perioadă sumbră. Din acești bani, județul Teleorman a decis să cumpere UN SINGUR VENTILATOR, în valoare de 34 mii lei. În schimb, se cumpără 5 aparate de aer condiționat, în valoare de 3000 lei/bucata și 4 lămpi de fototerapie, în valoare de 6000 lei/bucata.
Singura achiziție care pare utilă din lista aceea, nefiind specialiști în domeniu, dar lucrând cu bunul simț, constă în cele două mese chirurgicale, în valoare de 110.000 lei/bucata. Restul par a fi cumpărături absolut normale pentru un spital județean, care ar fi trebuit deja să le aibă în dotare de mai mulți ani. Acum era momentul să fie achiziționate ventilatoare, pentru a putea ajuta cazurile critice să trăiască.
Dar și mai interesant e faptul că aparatul medical care depistează coronavirusul, promis public de președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, pe data de 26 martie, nu apare în lista achizițiilor. Și astfel, în Teleorman nu pot fi testate cazurile suspecte, având în acest moment jumătate din personalul Ambulanței în carantină, pentru că nu testarea la distanță se face în bază de proceduri. Dar reluăm promisiunea lui Cristescu, postată pe Facebook acum câteva zile, ca să vedem cu toții cum a ajuns minciuna strategie în pandemie.
” Am informat public că este în derulare achiziționarea unui echipament de depistare rapidă a virusului SARS-CoV-2 la persoanele pentru care se recomandă aceste teste, prin Spitalul Județean de Urgență Alexandria.Ca Președinte al Consiliului Județean Teleorman, am luat toate măsurile corespunzătoare pentru aducerea primului aparat medical (PCR Real Time) care depistează noul coronavirus. În prezent, sunt amenajate spațiile cu circuitele corespunzătoare, iar personalul medical care va lucra cu aceste echipamente speciale este instruit corespunzător pentru a face față cu bine situației nou create. „, scria Cristescu pe Facebook.
În același timp, pe Internet, circulă o petiție online, semnată de Vera Mitran, prin care se încearcă presarea Consiliului Județean Teleorman să aloce bani pentru achiziția de ventilatoare, județul având în acest moment la dispoziție numai 12 aparate de acest fel. Vera Mitran a făcut și un calcul al situației sumbre: „Orașul Alexandria, cu o populație de 45434 de oameni, are doar 12 paturi pregătite pentru terapie intensivă cu ventilator. Considerând o posibilă infectare cu noul virus COVID-19 a 25% din populație, dintre care 3% vor avea nevoie de terapie intensivă, rezultă un număr de 341 persoane vor avea nevoie de tratament pentru 2 săptămâni. Și asta fară să considerăm că vor veni oameni din tot județul.”
mai Danut Cristescu
la banii *investiti* de tine pe ce NU trebuie O SA STAI CU MASCA PE FALCI MULT SI BINE …
CA DE OBICEI:
UNA SPUI
SI ALTA FACI (FACETI VOI CIUMATII ROSII)!
crezi ca tu si familia ca si cei din PSD scapati de C-19 ???
chiar nu poti, nu puteti realiza ca lumea asta se schimba si trebuie sa te, sa va adaptati ????
vrei, vreti voturi ????
tot cum ai cumparat aparatul acela vital pentru teleormaneni…