Je suis Charlie… în Teleorman

în O poziție în Teleorman

Monica Vasilescu

o pozitie in teleormanÎn timp ce în alte țări se omoară jurnaliști pentru opiniile lor la adresa cuiva sau ceva, la noi, încă, oamenii nemulțumiți de ceea ce scriu ziarele apelează la o ”armă neletală”, mai precis, la Justiție. Pentru că supărați sunt și la noi, deși aici trebuie să păstrăm proporțiile. Mulți politicieni ai locului sunt stresați de conținutul editorial al ziarelor mai critice la adresa celor care conduc și acționează în instanță presa sau recurg la alt gen de înfricare a ”făptașilor”. Este îngrijorător faptul că s-au înmulţit cazurile de presiuni şi ameninţări directe sau indirecte la adresa unor jurnalişti, mergând până la intenții de a face rău fizic.

Oamenii publici, unii mai importanți, alții nu, uită că în momentul în care ocupă un post plătit din banii poporului trebuie să dea socoteală de faptele lor celor care i-au ales, și nu pentru a-și pune voalul vieții private, mai cu seamă dacă în joc sunt lucruri privind comunitatea. Asta crede și Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a decis că, în anumite situaţii, libertatea de exprimare este prioritară faţă de protecţia vieţii private, hotărârea fiind luată după ce un politician din Lituania şi soţia lui au dat în judecată ziarul care a relatat despre construcţii ilegale făcute de ei. Chiar dacă un VIP al politicii face matrapazlâcuri în particular, nu la serviciu, în astfel de situaţii, libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită sub pretextul protejării vieţii private, spune CEDO, nu noi.

Cu toate că nu a făcut niciodată abuz de dreptul la liberă exprimare, ziarul Liber în Teleorman s-a ales cu un proces. Dacă nu a mers tentativa de intimidare cu amenințarea că vom rămâne fără case și alte bunuri (pe care nu le avem, deci, nu avem ce pierde), un parlamentar din Teleorman s-a simțit lezat la demnitate și ne-a transformat în pârâte. Fără a intra, deocamdată, în ansamblul procesului, facem referire la o problemă a protagonistului. Aceea este prezența publicului la audieri, iar pentru asta a cerut ca următoarea înfățișare în sala de judecată se se organizeze cu ușile închise. Numai că Judecătoria Alexandria, acolo unde se desfășoară procesul în prezent, nu a fost de acord cu cererea demnului deputat. Prin urmare, în data de 29 ianuarie 2015, ne întâlnim la bară cu politicianul-petent. Și în acest punct al discuțiilor pe marginea probelor din dosar avem nevoie de susținerea dumneavoastră, a cititorilor noștri, invitându-vă să strigați cu noi „Liberte, egalite, fratenite”, așa cum o face întreaga Europă după atentatul sângeros produs în redacția unui ziar din Franța, asta pentru că dezideratul nostru este acela de a ne practica în continuare profesia fără presiune, cu responsabilitate față de adevăr și de interesul public. Je suis Charlie… în Teleorman !

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*