liberinteleorman.ro

Iulian Cîrciumaru: „Am fost surprins de reacțiile în lanț ale liderilor PSD Teleorman. Asta le este mentalitatea: de vătafi peste județ, stăpâni peste oameni…”

Membru al partidului PLUS, dar și membru al unei familii cu convingeri de stânga, Iulian Cîrciumaru este cu siguranță una dintre figurile cele mai vizibile ale formațiunii politice din Teleorman. După cum știm, tatăl lui Iulian este primarul orașului Roșiorii de Vede. În ciuda acestui fapt, el și-a exprimat întotdeauna deschis opiniile anti-PSD și chiar a organizat strângeri de semnături pentru Plus în orașul său natal, generând astfel o atitudine ostilă a tatălui său. Iulian n-a încetat să lupte, iar în ultima perioadă face eforturi serioase pentru a susține Alianța USR-PLUS în curajoasa inițiativă de a obține voturi în Teleorman. Aflați din interviul acordat în exclusivitate ziarului nostru care sunt resorturile care îl determină pe Iulian să nu se oprească.

REPORTER: Care sunt principiile care te ajută să fii coerent cu tine însuți și să nu te abați de la drumul tău?

Iulian Cîrciumaru: Din punct de vedere profesional, cred în munca cinstită, susținută de competență și dezvoltare continuă. Din punct de vedere personal, cred foarte mult în “bine faci, bine găsești”, cred că prin compasiune și empatie putem depăși multe bariere, și mai cred în capacitatea noastră de a deveni oameni mai buni prin observare conștientă și autocunoaștere. Și, mai nou, de când am început să mă implic mai mult în politică, am înteles cât de important este să ne păstrăm consecvența față de valori și reperele morale, dar și să avem abilitatea de a le transpunem din viața personală și profesională în activitatea politică. 

REPORTER: Care au fost motivele care te-au purtat dinspre afaceri către politică?

Iulian Cîrciumaru: Frustrarea, dezamăgirea, furia față de actuala guvernare, față de incompetența de care dă dovadă, față de nerușinarea cu care ne mint și cu care se folosesc de putere pentru interesele lor personale. Am intrat în politică și pentru toți acei oameni care suferă zilnic și care ar vrea să facă ceva, dar nu pot; pentru cei care mor cu zile în spitalele românești, pentru toți copiii abandonați sau care merg la culcare flămânzi, pentru toate familiile separate din cauza emigrației, pentru toți cei care nu-și permit o educație decentă în România. Am simțit că este și datoria mea să fac ceva. În plus, percepția aceasta mi s-a accentuat foarte mult în momentul în care am devenit tată.

REPORTER: Este PLUS o soluție și pentru Teleorman?

Da, categoric. În special pentru Teleorman, dar și pentru celelalte județe subdezvoltate.

REPORTER: În ce fel?

Răspunsul stă în oamenii implicați. PLUS va fi o soluție pentru Teleorman atâta vreme cât vom putea propune oameni mai competenți, mai pregătiți și mai onești decât actuala administrație a județului. Îmi cunosc colegii din echipa de coordonare PLUS Teleorman, am foarte mare încredere în ei, știu calitatea oamenilor care ni se alătură, și am convingerea că, la alegerile din 2020, vom propune cea mai competentă echipă de consilieri, primari, parlamentari. Este o echipă la care sunt mândru să contribui cu experiența mea de antreprenor. Știu ce înseamnă greutățile unui business la început, de aceea sunt primul care să caute soluții pentru micii întreprinzători și pentru IMM-urile care au nevoie de ajutor managerial sau financiar ca să se dezvolte. Mai ales în agricultură, unde avem atâta potențial neexploatat, dar și în alte zone în care antreprenoriatul poate da unei comunități un viitor mai bun.

REPORTER: Din ce ai observat, care crezi că sunt nevoile oamenilor din Teleorman și, în general, ale românilor?

Românii, cu toții, au nevoie de lideri integri și competenți. În mod particular, acum, extrem de important mi se par credibilitatea și stabilitatea României în contextul parteneriatelor externe. Apoi, două domenii pe care le consider critice, care cred că trebuie adresate prioritar, sunt sănătatea și educația. Emigrația continuă și plecarea din țară a tinerilor și specialiștilor le completează îndeaproape. În plus, din perspectivă de antreprenor, foarte importante pentru dezvoltarea sănătoasă a mediului economic sunt: predictibilitatea fiscală, stimularea antreprenoriatului și a unor industrii cu potențial foarte mare, infrastructura, accelerarea absorbției de fonduri europene sau managementul companiilor de stat. Din aceeași perspectivă, dar vorbind specific de Teleorman, ca și de restul județelor subdezvoltate de altfel, cred că statul trebuie sa intervină social și economic la nivel local prin stimulente fiscale și investiții publice capabile să încurajeze ideile de afaceri ale micilor întreprinzători și să le permită acestora să își construiască propriul ecosistem local. Altfel, prin investiții care asigură doar minimul de confort sau igienă, riscăm să rămânem un județ mult sub media dezvoltării naționale.

REPORTER: Cum ți se par reacțiile pesediștilor când în Teleoman ajung lideri ai Alianței USR-Plus?

Iulian Cîrciumaru: Reacția celor din PSD, care ne-au așteptat, de exemplu, la terminarea întâlnirii lui Dacian Cioloș cu membrii PLUS, a fost de o absurditate rară, atât prin inepțiile pe care le spuneau, cât și prin modul cum au ales să se manifeste. Mult mai surprins am fost de reacțiile în lanț ale liderilor PSD locali. Consilieri locali, județeni, primari, secretari de stat, ministrul de interne, presedintele CJ, parlamentari s-au gândit că venirea lui Dacian Cioloș în Teleorman ar fi un bun prilej de critică. Rușinos. Din păcate, cam asta le este mentalitatea: de vătafi peste județ, stăpâni peste oameni, nu în slujba lor, cum ar fi normal. Concluzia? Probabil că le este teamă, iar motivul este destul de clar. Realitatea sumbră este că mulți dintre ei depind de sinecurile la stat, nu au avut o pregătire sau o carieră solidă anterioară – nici în mediul privat, nici în cel public – prin urmare, singura lor șansă de reușită este să rămână conectați la funcțiile publice înalte. Interesul lor personal primează. În schimb, atât eu, cât și restul colegilor mei, avem educație și cariere solide, nu depindem de politică. Aici este diferența fundamentală dintre noi și ei: pentru mulți dintre noi, intrarea în politică este un sacrificiu (față de planurile noastre profesionale); pentru ei, ieșirea din politică ar fi un sacrificiul enorm pentru că dincolo de ea, nu prea mai există nimic. Îmi este foarte dificil să accept anumite lucruri. De ce sunt atât de deranjați de implicarea noastră dacă ei chiar urmăresc binele oamenilor, al comunității? Cred că sunt capabili și ei să vadă că suntem oameni educați, cu experiență, cu intenții bune. Suntem aici ca să dăm o mână de ajutor județului. Prin urmare, care e problema, de fapt? Eu m-aș bucura să văd oameni din ce în ce mai competenți în toate partidele. Am avea de câștigat noi, oamenii, cu toții. Mi-aș dori să văd politicieni din toate partidele muncind împreună, onest, transparent și responsbil pentru țară. Dacă s-ar dori în primul rând binele oamenilor, lucrul acesta n-ar trebui să fie doar o utopie. Dar, nu, nu binele oamenilor este pe primul loc, ci interesul personal al politicienilor de acum. Cred că, pentru un om politic, testul suprem de caracter, al onestității, este atunci când reușește să aprecieze că altcineva mai competent i-ar putea lua locul. Altfel, oamenii – pe stradă, la întâniri – ne-au primit foarte bine, cu mult entuziasm, încredere, speranță. Avem nevoie unii de alții.

REPORTER: Ți-ai mai coborât standardele și așteptările de când ai văzut cum e politica din interior?

Iulian Cîrciumaru: Nu cred că ar trebui să ne reducem așteptările, cu toate că, uneori, am impresia că noi, românii, ni le-am diminuat destul de mult, din păcate. Ne-am diminuat așteptările, de-a lungul anilor, pe fondul unor dezamăgiri constante și a unor stări colective de acceptare și de pasivitate. Nu cred că asta e o soluție, ci, dimpotrivă, nu facem decât să ne afundăm și mai tare în promiscuitatea politică care ne este prezentată ca fiind normală. Nu așteptările trebuie schimbate, ci trebuie să luptăm pentru a schimba realitatea. Se poate! Există alternativă, există oameni onești și competenți.

REPORTER: De ce crezi că oamenii au convingerea că dacă tatăl tău e primar social-democrat, e aproape imposibil ca tu să mergi în altă direcție, politic vorbind?

Iulian Cîrciumaru: De multe ori, și eu mă întreb același lucru. Probabil că este ceva ce ține de cultura noastră – de legătura dintre părinți și copii, de controlul și influențele exercitate de părinți asupra copiilor în privința carierei, uneori chiar și a vieții personale. Sau poate că este ceva ce ține de diferențele între generații. Însă, din punctul meu de vedere, adevăratul test al calității unei educații în familie stă în abilitatea de a-ți educa copiii să gândească liber, să se dezvolte și pe cont propriu, să-și găsească drumul potrivit. Nu cred în educația prin șabloane și prin forțarea copiilor să se încadreze în ele. Cred că e bine să ne ținem copiii departe de propriul ego și de ambițiile personale. 

REPORTER: Ce te motivează să continui lupta asta a ta?

Iulian Cîrciumaru: Sunt mai multe lucruri care mă motivează: Poate că este puțin paradoxal, dar o bună parte din motivație stă exact în aspectul negativ al situațiilor de care ne lovim. Am intrat în politică pentru a schimba acele aspecte negative, nu să mă las demotivat de ele. Apoi, o altă sursă de motivație vine de la oamenii care sunt în jurul meu –  în primul rând, cei cu care sunt coleg în PLUS, dar și cei care mă susțin și mă încurajează. O motivație importantă rezidă și în dorința de a demonstra că există și alt fel de a face politică, cu integritate și competență. Și, poate cel mai important, sursă principală de motivație este fiica mea. Poate că sună ciudat, dar pe ea n-a întrebat-o nimeni dacă vrea să se nască și să crească în România, ci am decis noi, părinții ei. Oare așa ar trebui să arate țara în care ea și-ar dori să trăiască? Nu vreau să ajung, peste 20 de ani, să fiu întrebat “Tu ce ai făcut pentru a îmbunătăți lucrurile?”, iar eu să răspund “Mai nimic”.

REPORTER: Cum te simți tu, ca teleormănean, în fața etichetărilor tot mai frecvente ale teleormănenilor, în funcție de politicienii pe care județul i-a dat?

Iulian Cîrciumaru: Simt asta de multe ori și e nedrept, dar cumva explicabil, având în vedere calitatea liderilor care au provenit din Teleorman, în ultimii ani. Am încredere că vom scăpa de eticheta asta arătând țării că în Teleorman sunt și altfel de oameni, că acolo se pot întâmpla și lucruri lăudabile. Apropo de etichete față de oamenii politici, mai există una care mă exasperează: toți sunt la fel. Din acest punct de vedere, aș vrea să subliniez un lucru legat de implicarea mea și un aspect despre care sunt des întrebat. Dacă, în privința implicării în politică, aș fi fost motivat de diverse interese personale obscure, credeți că aș fi intrat într-un proiect nou, construit de la zero, cu foarte multe obstacole? N-ar fi fost oare mai ușor să merg pe un drum deja bătătorit? Nu, nu toți oamenii implicați sunt la fel, iar dacă ne pierdem speranța asta, perspectivele sunt, într-adevăr, incerte și foarte complicate.

Advertisement

2 Comments

  1. Excelent interviul. Excelsior, intervievatul.Sunt speranțe, chiar dacă eu nu o să mai apuc realizarea acestor idealuri.M-am ”razboit” cu cei care au atacat teleormănenii bazându-se pe factura proastă a miniștrilor, argumentând prin oamenii de valoare dați de Teleorman.. Interviul, ne arată că încă mai are. Mă bucur.Succes.

  2. Stimate Iulan Cârciumaru ,

    Apreciez independența și diferențele de opinie în familie.
    Situația nu este singulară (vezi frații Boc). Nu sunt implicat în politică, așadar nu-mi voi da cu . . . părerea. Trebuie să remarc însă că bunul simț , educația primită , precum și nivelul de pregătire vă recomandă să intrați în . . . atenția alegătorilor. Nu sunt în temă cu calitățile de politician ale tatălui dumneavoastră , dar trebuie să mărturisesc cu sinceritate că OMUL Cârciumaru mi-a făcut o impresie . . . excelentă . Deci în cazul prezenței familiei dumneavoastră pe scena publică . . . OMUL sfințește locul .

    Felicitări !

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

„Dragi păpușe teleghidate, mergeți acasă pentru că în Teleorman nu sunt locuri de cazare disponibile” – mesajul președintelui Consiliului județean, după ce i-a „spionat” pe cei de la USR-Plus

Următorul articol

Teleormanul se poate salva și singur!

Cele mai recente articole de Actualitatea politică