liberinteleorman.ro

ISU Teleorman a intervenit la 135 evenimente în perioada 31 decembrie – 03 ianuarie

3 ianuarie 2023

Bilanțul evenimentelor din perioada 31 decembrie 2022  – 03 ianuarie 2023

În intervalul menționat, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit pentru protejarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător la 135 evenimente.

Din numărul total de intervenții, 114 au fost ale paramedicilor SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, șapte incendii, dintre care patru incendii de locuințe și trei incendii la anexe gospodărești, șase evenimente rutiere, produse pe raza localităților Alexandria, Zâmbreasca, Siliștea, Roșiorii de Vede (2) și pe E70, pe raza localității Vitănești, la care salvatorii au intervenit pentru acordarea primului ajutor și transportarea victimelor la spital, precum și pentru asigurarea  măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, o intervenție pentru salvarea unui animal, patru misiuni de asigurare a măsurilor P.S.I. și trei misiuni de deblocare a ușilor de acces în locuințe pentru a facilita acțiunea cadrelor medicale la persoane cu probleme de sănătate.

Cauza probabilă a incendiului – coșul de fum

Luni, 2 ianuarie, în jurul orei 12.00,  pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit a unui cetățean din localitatea Islaz. Ajunși rapid la fața locului cu două mașini de stingere cu apă și spumă, salvatorii au localizat si lichidat focul în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime. Au ars coșul de fum si astereala pe o suprafață de aproximativ 1 mp în jurul coșului de fum și a fost deteriorat parchetul din cameră pe o suprafață de aproximativ 10 mp, pagubele ridicându-se la circa 1 500 de lei. Bunurile salvate au fost estimate la circa 30 000 de lei. Cauza probabilă a incendiului a fost coșul de fum necurățat de funingine.

Două locuințe au fost salvate de pompierii militari alexăndrineni

Ieri, în localitatea Țigănești, în jurul orei 22.20, pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria au reușit să salveze două case, intervenția durând aproximativ două ore jumătate. Colegii noștri s-au deplasat cu două mașini de stingere și o ambulanță SMURD. Au ars, în totalitate, două autoturisme, un garaj pe o suprafață de aproximativ 40 mp, anexele gospodărești pe o suprafață de aproximativ 20 mp și 16 tone de lemne. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 80 000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 200 000 de lei.

Cauza probabilă a acestui eveniment a fost un scurtcircuit electric produs la unul dintre autoturisme.

Valoarea bunurilor salvate – aprox. 40000 de lei

Duminică, 1 ianuarie, în jurul orei 18.40, pompierii militari au acționat cu două mașini de stingere pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din localitatea Merișani. A ars aproximativ o tonă de baloți de paie și trifoi, valoarea bunurilor distruse fiind estimată la circa 5 000 de lei.

Valoarea bunurilor salvate a fost aproximativ 40000 de lei. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost folosirea intenţionată a sursei de aprindere, motiv pentru care evenimentul a rămas în atenţia autorităţilor competente pentru cercetări.

Intervenția rapidă a salvatorilor a rezultat cu salvarea casei

            În localitatea Roșiorii de Vede, în ziua de 31 decembrie 2022, la ora 20.03, pompierii militari roșioreni au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit. Intervenția rapidă a colegilor noștri a împiedicat  extinderea incendiului, limitând pagubele materiale la un cablu de curent din podul casei și o grindă din lemn. Valoarea bunurilor salvate a fost estimată la circa 100000 de lei. Cauza probabilă care a generat incendiul a fost un scurtcircuit la un conductor electric neizolat corespunzător.

Două incendii, aceeași cauză – coșul de fum

            În ziua de 31 decembrie, la ora 20.45, pompierii militari au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Roșiorii de Vede. Militarii au acționat cu două mașini de stingere și o ambulanță SMURD, reușind să localizeze și să lichideze focul în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime. Au ars acoperișul și tavanul, pe circa 20 mp, iar mobilierul din interior a fost afectat de apă, valoarea bunurilor distruse ridicându-se la aproximativ 6 000 de lei. Cauza probabilă a incendiului a fost coșul de fum neizolat corespunzător față de materialele combustibile.

            Vineri, 30 decembrie 2022, în jurul orei 20.40, salvatorii au acționat cu două mașini de stingere și o ambulanță SMURD pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Troianul. Au fost distruse de foc bunuri în valoare de circa 10 000, reprezentând acoperișul pe o suprafață de aproximativ 20 mp, tavanul pe o suprafață de aproximativ 9 mp, mobilierul din bucătărie și două coșuri de fum. Cauza probabilă a acestui eveniment a fost coșul de fum deteriorat.

În vederea protejării vieții și bunurilor de efectele distructive ale incendiilor, recomandăm cetățenilor să acorde mai multă atenție respectării măsurilor de prevenire și apărare împotriva incendiilor specifice sezonului rece, și anume:

– să asigure izolarea termică a sistemelor de încălzire față de materialele combustibile din apropierea acestora;

– să asigure verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului;

– coșurile de fum trebuie curățate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– coșurile de fum trebuie izolate termic față de elementele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală de lemn și altele asemenea);

– să nu aprindă focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile (benzină, gazolină, etc)

– să nu folosească alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi să evite  supraîncărcarea acesteia;

– să folosească soba doar cu ușița închisă;

– să așeze o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;

– să nu pună în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

– să stingă focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

– să nu lase niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Mai multe informații cu privire la evenimentele gestionate de unitatea noastră regăsiți pe site-ul www.isuteleorman.ro, la rubrica Știri și informații/Buletine și comunicate de presă, sau accesând linkul http://www.isuteleorman.ro/index.php/stiri-informatii/comunicate-de-presa/391-buletine-informative, a transmis Compartimentul Informare și Relații Publice.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

About Me

Articolul precedent

Curățenie la Ștrand Vedea pe 30.000 de euro. ADP are 12 șefi și renunță la măturat

Următorul articol

Drăgușin is back to work – Cum a împărțit banii din bugetul pe 2023

Cele mai recente articole de Eveniment