ISU Teleorman: 81 de misiuni în 48 de ore

în Social

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman desfășoară permanent activități orientate spre siguranța cetățenilor, pe cele două componente specifice, prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

În ultimele 48 de ore, echipajele profesioniste ale unității noastre au participat la un număr de 81 de misiuni, dintre care: 65 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, 14 incendii (unul izbucnit la un autoturism aflat pe raza localităţii Ciuperceni, din cauza unui scurtcircuit electric, un incendiu de baloţi într-o gospodărie din localitatea Zimnicele, două incendii izbucnite în gospodăriile unor cetățeni din Scurtu Mare și Urluiu şi zece incendii de vegetaţie uscată şi gunoi menajer, pe raza localităţilor Beciu, Bujoru, Turnu Măgurele, Ulmeni, Talpa Ogrăzile, Balaci, Lăceni și Zimnicea) și 2 evenimente rutiere produse pe raza localităţilor Islaz și Alexandria, fără victime, la care pompierii militari au intervenit pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.

10 incendii de vegetație uscată, în mai puțin de 48 de ore

Din păcate, în această perioadă se înregistrează tot mai multe incendii de vegetație uscată și miriște, majoritatea acestora fiind generată de cetățenii iresponsabili, care nu conștientizează pericolul la care îi expun pe semeni prin posibilitatea de producere a unor pagube materiale ori prin distrugerea mediului înconjurător.

Incendiile, cele mai multe izbucnite din cauza folosirii intenționate a sursei de aprinde, a focurilor în spații deschise lăsate nesupravegheate ori fără a fi luate măsurile necesare împiedicării propagării la bunurile din apropiere, precum și din cauza țigărilor nestinse, aruncate la întâmplare, s-au manifestat pe raza localităților Beciu, Bujoru, Turnu Măgurele, Ulmeni, Talpa Ogrăzile, Balaci, Lăceni și Zimnicea. Acestea au fost stinse fără a fi produse pagube materiale ori victime omenești, cu toate că acest risc a fost unul ridicat, mai ales că cele mai multe dintre ele s-au manifestat în apropierea drumurilor naționale și județene, fumul dens putând pune în pericol viața participanților la traficul rutier.

Solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetație uscată deoarece acest lucru este INTERZIS, potrivit prevederilor legale.

Îi informăm pe toți cei interesați de faptul că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Potrivit legislației în vigoare, se sancționează cu amendă de la 2500 lei la 5000 lei „inacțiunea persoanelor fizice și juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantații, culturi agricole, miriști, pășuni și fânețe și care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea și stingerea acestora”. De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1001 la 2500 de lei „neanunțarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgență, a primarului sau a poliției de către persoana care observă un incendiu și, după caz, neluarea măsurilor, după posibilitățile sale, pentru limitarea și stingerea acestuia”.

Totodată, reamintim proprietarilor de terenuri agricole că locațiile suprafețelor afectate de incendii au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda Națională de Mediu.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Activități de control și informare preventivă

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman au efectuat două controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la unitățile agricole din localitatea Orbeasca, aplicând pentru neregulile constatate 8 sancțiuni contravenționale în cuantum de 2500 de lei.

Principalele aspecte urmărite pe timpul verificărilor au fost:

– respectarea normelor specifice de apărare împotriva incendiilor pe timpul lucrărilor agricole de recoltare a păioaselor;

– respectarea reglementărilor referitoare la utilizarea focului deschis şi privind fumatul;

– existența și funcționalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, în special pe timpul lucrărilor de recoltare a păioaselor;

– acordarea de asistență tehnică de specialitate la solicitările venite din partea responsabililor obiectivelor controlate;

– diseminarea de materiale informative privind reguli și măsuri de prevenire a incendiilor pe timpul campaniei agricole și a lucrărilor ce presupun utilizarea focului deschis.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora”, potrivit Compartimentului de Informare și Relații Publice al ISU Teleorman – maior Dragomir Adrian Gelu.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*