Istorie lăsată în paragină! La Deparați, o clădire de patrimoniu din vremea lui Carol I zace neîngrijită și… nepăzită

în Dezvăluiri

Monica Vasilescu

Ne-am exprimat de multe ori revolta și durerea că valorile județului nostru, în care este mai important să jonglezi politic decât să pui mâna pe o carte, se calcă în picioare cu indolență. În Teleormanul care l-a făcut mare pe Liviu Dragnea și mic pe Constantin Noica, numeroase edificii care sunt o mărturie încă vie a altor epoci se găsesc în stare de degradare, fiind lăsate în voia sorții de către cei care trebuie să se preocupe de restaurarea lor. Un astfel de bun află în partea de nord a județului, în Câmpia Găvanu-Burdea, fostul sat Schela, actual Deparați, în comuna Trivalea Moșteni. Acolo, în mijlocul naturii generoase, stă emblematică o clădire cu titlu de  monument istoric. Ea s-a ridicat în vremuri mai bune, pe la 1900, și are și acum aceleași ferestre, camere înalte, structură elaborată şi o curte spaţioasă, întinsă pe trei hectare, cu teren arabil inclus. Numai că astăzi, clădirea înconjurată cu tei, din vremea regelui Carol I, care îi poartă și numele, este în stare avansată de degradare.

Cum s-a ajuns aici…

Spitalul Regele Carol I Deparați a funcționat până în anul 2012, atunci când i-a venit rândul la desființare. Unitatea, care avea încadrați 50 de salariați, oferea celor din zonă servicii medicale și consultații de specialitate în explorări funcționale – EKG, laborator analize,  medicină internă, pediatrie, radiologie: radioscopii, radiografii, ecografii etc. În ciuda acestor aspecte, printr-o hotărâre a Guvernului României de la acea vreme, mai precis HG nr. 798/2012, Centrul de Sănătate Regele Carol I Deparați s-a desființat. Actul normativ semnat de prim-ministrul Victor Ponta, care a continuat prăpădul început în spitale de Cabinetul Emil Boc, privea aprobarea desființării Centrului de Sănătate „Regele Carol I” Deparați, unitate sanitară publică cu paturi, cu personalitate juridică, cu sediul în comuna Trivalea-Moșteni, satul Deparați, județul Teleorman, pentru care managementul asistenței medicale a fost transferat către autoritatea administrației publice locale. Procedura de desființare a fost inițiată de Consiliul Județean Teleorman, prin Hotărârea nr. 84/2011. ”Componentele bazei materiale a Centrului de Sănătate „Regele Carol I” Deparați, achiziționate cu finanțare de la bugetul de stat sau cu credite externe garantate de Guvern, și celelalte componente ale bazei materiale, inclusiv stocurile de medicamente, materiale sanitare și alimente, se dau în administrarea următoarelor unități sanitare publice, care le preiau prin protocol de predare-preluare, semnat de Direcția de Sănătate Publică a Județului Teleorman, în numele statului, și unitățile respective, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, după cum urmează: Spitalul de Pneumoftiziologie Roșiorii de Vede, Spitalul Orășenesc Zimnicea”, semnează premierul Ponta.

Explicațiile autorităților de atunci

La vremea desființării, județului Teleorman i-au revenit spre suprimare trei spitale. Centrele de Sănătate Furculeşti, Cervenia şi ,,Regele Carol I“ Deparaţi urmau să fie transformate în cămine pentru persoane vărstnice, pentru că nu se încadrau în niciunul din normativele privind clasificarea, structura organizatorică a spitalelor era deficitară atât din punct de vedere al personalului medical, cât şi al actului medical în sine, după cum au explicat decidenții timpului. Ei au tras concluzia că aceste unităţi sanitare erau doar “gauri negre” unde se scurgeau bani pentru servicii medicale furnizate doar pe hârtie, un act medical precar şi spații de cazare care nu se încadrau în nicio normă de igienă. Prin desfinţarea acestora a dispărut 286 de paturi, rezultând un număr de 97 de cadre medicale care au fost redistribuite către alte unităţi spitaliceşti.

Dacă unitățile de la Cervenia și Furculești și-au luat noua menire, conform planului, Centrul de Sănătate ,,Regele Carol I“ Deparaţi a rămas în așteptare ca urmare a unei decizii a Consiliului Judeţean Teleorman care are unitatea în subordine. Consilierii de la acea vreme au decis, într-o şedinţă extraordinară, să aprobe transformarea centrelor din Cervenia şi Furculeşti în cămine pentru vârstici, însă nu au fost de acord şi cu cel de-al treilea proiect de hotărâre, care viza spitalul de la Deparați, din cauza cheltuielilor foarte mari necesare reabilitării. Ei au mai motivat și durata reparaţiilor, care ar fi fost mai mare de un an şi lipsa beneficiarilor, deoarece spitalul este situat în apropierea altor cămine pentru persoane vârstnice, respectiv cel de la Olteni şi de la Talpa. Consilierii și-au amintit și faptul că unitatea face parte din lista clădirilor de patrimoniu, propunând, astfel, ca spitalul să fie transformat în unitate medico-socială.

Paza lipsă provoacă primejdia rea

Timpul a trecut și clădirea de patrimoniu nu s-a transformat în nimic. Deși, exagerăm un pic. Pentru că se poate considera transformare și faptul că ea se degradează considerabil cu fiecare zi în care este lăsată să cadă și, mai nou, fără niciun fel de pază. Proprietarii (în cazul de față CJ Teleorman) au obligaţia, potrivit legii, să asigure paza clădirii, numai că ne lovim, din nou, de legislația care a sufocat multe minți și a distrus la fel de multe valori. După ce s-a desființat firma de pază a județului, printr-o procedură la fel de discutabilă, fostul spital a fost dat spre ocrotire la firma SC Europrotect Security. Despre asta ne-a vorbit actualul președinte al Consiliului Județean Teleorman, Dan Cristescu, pe care l-am întrebat și despre viitorul domeniului din vremea lui Carol I: ”La fostul spital de la Deparați nu mai avem pază pentru că s-a ținut licitație publică și firma Europrotect a contestat procedura de licitație. O altă firmă, de la București, a câștigat licitația. Așteptăm un punct de vedere de la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) în perioada următoare. Cât privește reabilitarea, am înaintat către Compania Națională de Investiții un proiect, așteptăm un răspuns de la dânșii. Vrem să facem un centru de bătrâni. Nu putem să-i dăm o altă destinație. Clădirea va putea fi reabilitată, nu putem obține autorizație de demolare pentru că este monument istoric”.

Cine este Europrotect? Ați ghicit, o societate apropiată lui Liviu Dragnea, în care au implicații Adrian Miu, fost angajat al Valahia Guard, Cristian Baicu și, desigur, Mădălin Ioniță, șoferul de bază al jupânului (nu avem date precise în acest sens, cum nici nu știm de ce mașinile unora dintre angajații TelDrum sunt colantate cu sigla Europrotect, dar aceasta este altă poveste). Trei luni a stat spitalul păzit, prin contract cu încredințare directă. Între timp, s-a organizat licitație, care, ghinion, a fost câștigată de o altă firmă. Europrotect nu a putut suporta înfrângerea și a contestat procedura, așa încât, până se dă o soluție, domeniul de la Deparați rămâne în voia sorții.

Și în atenția noastră, pentru că noi considerăm că, dacă există voință bună și implicare reală, cu  puțin efort, terenul ar putea fi îngrijit și ar căpăta aspectul unui parc, în timp ce clădirea ar putea fi conservată și destinată unor activități utile. Totuși, pe de altă parte, conștientizăm și faptul că, pe la noi, prin Teleorman, întâi trebuie să aflăm cine a fost Carol I pentru a fi în stare să păstrăm vestigiile din vremea lui…

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

2 Comments

  1. La urmatoarea vizita in aceasta zona istorica voi identifica precis edificiul, mai cu seama pentru ca in aceeasi zona se afla si un castel in aceeasi stare avansata de degradare. Voi revenii cu detalii si fotografii pentru ambele asezaminte.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*