Istoricul Marius Oprea, prezență aparte la Şcoala Gimnazială din Călineşti

în Actualitate/Educatie

SAM_1108

Vineri, 27 februarie 2015, Şcoala Gimnazială Călineşti a avut onoarea de a-l avea ca invitat pe istoricul Marius Oprea, membru al Uniunii Scriitorilor şi fondator al Centrului de Investigaţii al Crimelor Comunismului în România.

Întrucât astăzi asistăm la o minimalizare a fenomenului de represiune în perioada comunistă, iar ignorarea şi uitarea şi-au pus amprenta asupra societăţii, proiectul nostru ,,Pe urmele adevărului”  i-a invitat pe elevii claselor V-VIII la o reflecţie  cu privire la acele acte de încălcare flagrantă a drepturilor omului din perioada comunistă.

Acţiunea a debutat cu o prezentare generală a regimului comunist, urmată de filmul ,,Vânătorul de securişti”. A urmat o masă rotundă şi o dezbatere pe tema rezistenţei anticomuniste,a atrocităţilor comise .

Elevii au conştientizat efectele totalitarismului înţelegând astfel că aflarea adevărului este o modalitate de renaştere morală a societăţii. În acelaşi timp, promovarea memoriei perioadei comuniste din istoria noastră prin omagierea victimelor este un moment de maturizare, de democratizare a societăţii româneşti. Condamnând moral crimele, abuzurile şi actele de violenţă săvârşite, contribuim astfel la dezvoltarea unei culturi a democraţiei, a libertăţii.

În încheiere s-au purtat discuţii referitoare la activităţile invitatului nostru, precum şi la viaţa şi  ororile detenţiei luptătorilor anticomunişti Corneliu Coposu şi Ticu Dumitrescu, părintele spiritual al istoricului, potrivit prof. istorie Dobre Mihaela Doina.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*