liberinteleorman.ro

Iradiere “la negru” în Spitalul Județean de Urgență din Alexandria

dezvaluiri2Carmen Dumitrescu

Computerul tomograf din spitalul județean a făcut, recent, obiectul unor investigații în presa centrală. Pacienții, deși asigurați, sunt obligați să plătească investigațiile de acest tip, ele fiind foarte costisitoare, dar extrem de necesare în unele situații pentru medicul curant, care nu poate face din ochi diferența între un atac vascular și alte afecțiuni similare. Dar se pare că nu acesta ar fi trebuit să fie adevăratul scandal public legat de computerul tomograf din Alexandria. Pentru că am aflat recent că firma care asigură această investigație face de o bună bucată de vreme mulți bani în mod ilegal. Și nimeni nu spune nimic, pentru că aparatul de investigație este prea important pentru cadrele medicale, pentru a risca stoparea funcționării lui la Alexandria. Totuși… povestea S.C. Biaci Med SRL e una care frizează penalul. Și, oricât ne-am dori ca oamenii din județ să beneficieze de niște servicii medicale de calitate, noi nu putem trece cu vederea faptul că firma în cauză încasează mulți bani “la negru”, fără a avea autorizație pentru utilizarea aparaturii și fără a încerca să remedieze problema în vreun fel…

O licitație pierdută…

dezvaluiri1S.C. Biaci Med SRL a fost, în primă instanță, o firmă care a adus la Alexandria condiții optime pentru investigarea corectă a bolilor grave. RMN-ul și computerul tomograf au fost, la momentul apariției firmei cu pricina în peisajul județean, o adevărată gură de aer proaspăt pentru medicii de la spitalul din Teleorman. Timpul a trecut și s-a organizat o altă licitație de către Consiliul Județean Teleorman, licitație pe care S.C. Biaci Med a pierdut-o. Evident, cei în cauză nu s-au resemnat și au început să dea în judecată pe toată lumea, sperând că până la pronunțarea unor hotărâri definitive de către instanță, o să aibă suficient timp pentru a pleca din Teleorman cu buzunarele pline. N-au greșit… De mai bine de un an de la pierderea licitației, cei în cauză continuă să funcționeze în incinta spitalului, deși nu mai au nici măcar contract de spațiu cu instituția. În ceea ce privește poziția directorului spitalului județean, Valentin Filip, aceasta este de-a dreptul halucinantă: “Da, au pierdut licitația și nu vor să elibereze spațiul. I-am dat și noi în judecată, dar nu putem face nimic până nu vine aici executorul judecătoresc. Eu ce să le fac? Să-i bat ca să plece?” Și în aceste condiții, S.C. Biaci Med SRL funcționează la parametri maximi de eficiență, chiar dacă nu au niciun fel de formă legală în acest sens. Dar adevărata problemă abia acum se întrezărește…

Cum faci bani grei din iradiere neautorizată?

cncanToate aparatele de radiologie cu raze X din lumea asta trebuie autorizate de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare. Orice depășire a cantității de radiații poate fi extrem de periculoasă pentru pacienți, astfel că autorizarea activității constituie o necesitate absolută. Problema e că autorizația CNCAN își încetează valabilitatea în momentul în cazul rezilierii contractului de închiriere pentru spațiul destinat laboratorului. Situație în care se află S.C. Biaci Med SRL de o bucată de vreme. Și cu toate că nu au voie să utilizeze tomograful în condițiile neautorizării lui, proprietarii tomografului fac bani grei și nimeni n-a anunțat până acum CNCAN-ul, care poate aplica o amendă usturătoare societății, cea mai mică amendă dată vreodată de Comisie fiind de 5.000 de lei.

Am făcut-o, însă, noi, adresând o solicitare scrisă pe această temă, în speranța că în viitorul apropiat, această practică a abuzului va înceta în Teleorman. Și ne putem face o vagă impresie despre banii încasați în mod abuziv de la pacienți de către S.C. Biaci Med SRL, dacă ne gândim că o investigație la tomograf costă, în funcție de aria investigată, între 200 de lei și 1.500 de lei. Așadar, e un an de zile de când această firmă încasează, în mod abuziv și nejustificat, bani pentru utilizarea unei aparaturi neautorizate. În tot acest timp, spitalul ține ochii închiși. De tomograf e nevoie, iar intrarea în legalitate e o chestiune esențială, dar ușor de ignorat, în contextul în care probabil nici nu se știe nimic despre obligativitatea autorizării cu pricina. Pacienții plătesc în continuare din buzunarul propriu niște investigații costisitoare, iar banii ajung în conturile unor șmecheri cărora nu le prea pasă nici de lege și nici de moralitate. Singurul aparat pe care cei de la S.C. Biaci Med SRL l-ar mai putea utiliza în continuare, până la pronunțarea unei sentințe judecătorești în cazul lor, ar fi RMN-ul. Dar probabil că nu e suficient pentru ei, ca să mai poată face bani grei în Teleorman, acest județ în care se poate comite orice abuz fără nicio teamă de consecințe. Așteptăm în continuare să se ia măsuri în această privință. Nu de alta, dar dacă tot ne obligă să plătim niște investigații scumpe din propriul buzunar, pentru că CAS-ul nu le acoperă cheltuielile, măcar să le facă în mod legal. Ca să fim și noi siguri că suntem iradiați în parametri.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Sportivi din Alexandria, la campionatul european de karate s.k.d.u.n. Nürnberg – Germania

Următorul articol

Întâlnire transnaţională de proiect ERASMUS+ KA2, Parteneriat Strategic „Innovative Quality Mentoring for Social Inclusion”

Cele mai recente articole de Actualitatea politică