INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ. Grupul infracțional organizat al lui Dragnea a găsit o nouă cheie de acces către banul public: “Sateliții Teldrum”

în Actualitatea politică/Din culisele politice

Carmen Dumitrescu

Pentru că Teldrum nu mai produce ca pe vremuri, sub presiunea insolvenței și a scandalurilor publice tot mai frecvente, “inginerii lui Dragnea” au fost nevoiți să caute și alte metode pentru a-și menține standardul de viață. Căci nu e ușor să întreții o vilă sau o mașină de lux din bani munciți. Și atunci, căpeteniile Teldrum au fost obligate de împrejurări să găsească noi metode de a băga mâna până dincolo de cot în banul public, până când celebra companie de construcții a Teleormanului va redeveni ce-a fost prin 2010. Mai mult, acum ei trebuie să plătească și avocați, pentru că dosarul Teldrum e încă în lucru la DNA și căpeteniile și-au angajat ce-a fost mai bun pe piață, pentru a se asigura că libertatea le va fi garantată până în ultimul moment. Și cum s-ar fi descurcat să facă toate acestea muncind pe un salariu? Evident, tot banul public le-a fost salvarea. Dar el trebuia accesat acum cu o altă cheie decât cea care deschidea pe vremuri toate ușile, în speță Teldrum. Ideea salvatoare a venit, însă, rapid: înființarea de sateliți Teldrum, sub forma unor firme de specialitate, deschise pe numele directorilor Teldrum și ai copiilor lor, care să participe la licitații publice, câștigând astfel contracte la care Teldrum nu mai are acces. Vorbim despre directorii Teldrum – Florea Neda și Mircea Vișan – ambii trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru folosirea de documente false, având ca rezultat obținerea ilegală de fonduri europene în cazul achiziționării unei stații de asfaltare. 

Când se închide o fereastră, două afaceri se deschid

Petre Pitiș, Florea Nedea și Mircea Vișan sunt directori ai companiei Teldrum, inculpați în dosarul cu același nume, instrumentat de DNA. Rechizitoriul procurorilor, pe care instanța îl va cântări în cadrul procesului, alături de probele obținute de procurori pe parcurs, consemnează faptul că în anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială TEL DRUM SA în cadrul programului „Creșterea Competitivității Economice”, finanțat din fonduri europene. În cadrul proiectului, TEL DRUM SA urma să achiziționeze o „stație mobilă de mixturi asfaltice pentru creșterea competitivității economice a SC TEL DRUM SA”. Data de implementare a acestui proiect era 31 decembrie 2015.  Licitația a fost câștigată de firma WFA Impex SRL, iar după depunerea cererii de rambursare în luna februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a primit în cadrul proiectului, suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă, din care majoritatea, respectiv suma de 4.170.462,5 lei provenind din fonduri europene. În cadrul proiectului finanțat din bani europeni, reprezentanții Tel Drum SA și reprezentantul WFA Impex SRL au încălcat, pe de-o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare și, pe de altă parte, au întocmit documente care atestau fapte și împrejurări nereale: au simulat procedura de atribuire, reprezentanții Tel Drum SA fiind în realitate cei care au negociat prețul și condițiile achiziției utilajului de la firma furnizoare, în timp ce WFA Impex SRL a fost doar un satelit al Teldrum în procedură și au dat firmei WFA Impex SRL informațiile privind derularea proiectului, condițiile de participare și documentația tehnică înainte de publicarea anunțului de cerere de oferte, prin aceasta eliminând caracterul concurențial al procedurii de atribuire. 
Documentele cu conținut nerealau fost ulterior utilizate pentru acordarea sumei de 4.849.375 lei cu titlu de cheltuială eligibilă nerambursabilă (din fonduri europene și din bugetul național), sumă obținută pe nedrept de Tel Drum SA. Această parte a complicatului dosar Teldrum s-a construit în baza unei sesizări din partea  Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, înregistrată la data de 16 mai 2017. 

Directorul Teldrum, Florea Neda, ieșind de la DNA
Sursă foto: www.news.ro

Foarte afectați de cele întâmplate, dar mai ales de întrebările procurorilor, Florea Neda și Mircea Vișan n-au stat să-i roadă depresia și sărăcia, așa că au decis să înființeze, la rândul lor, sateliți Teldrum, sub acoperirea unor firme, în care și-au implicat, în buna tradiție infracțională teleormăneană, copiii.

Satelitul INFRACONS

INFRACONS SRL este o companie care desfășoară activități de arhitectură și inginerie, precum și activități de testări și analiză tehnică, înregistrată în Alexandria, capitala județului Teleorman. Această companie ne-a atras de ceva vreme atenția, pentru că bifează lucrări majore de interes public la nivelul județului, proiectul de reabilitare și modernizare a zonei Ștrand Vedea- București din municipiul Alexandria fiind un prim indiciu care ne-a sărit în ochi. O lucrare de asemenea anvergură nu putea fi realizată decât de o “firmă de casă”. Și am avut dreptate! Adunarea Generală a Asociaților INFRACONS SRL este alcătuită din Ionuț Vișan, deținând un număr de 10 părți sociale, reprezentând 50%  din capitalul societății și Mircea Vișan, deținând restul de 50%. Ionuț este fiul directorul Teldrum, Mircea Vișan. Și, pentru a înlătura suspiciunile, Mircea Vișan a decis în anul 2015 să se retragă din societate, prin cesionarea celor 10 părți sociale fiului său, Ionuț Vișan. Cele 10 părți sociale aveau o valoare nominală de 5000 de lei, mutarea în urma căreia Ionuț a devenit asociat unic.

Astfel, în noua calitate, fiul directorului Teldrum a demarat o importantă lucrare de anvergură la nivelul municipiului Alexandria, privind reabilitarea unei întregi zone a orașului. Lucrarea este amplasată pe actualul traseu al străzilor Mihăiță Filipescu, Constantin Brâncoveanu, Victoriei și Ciocan. Străzile propuse pentru reabilitare și modernizare aparţin intravilanului şi teritoriului administrativ al municipiului Alexandria. Terenul se află în intravilanul municipiului Alexandria şi are suprafaţa totală ocupată definitiv de 22 379 mp, reprezentând partea carosabilă, trotuare, accese la proprietati, parcari, spații verzi, intersecții, precum şi zona de siguranţă a străzilor.

În ciuda acestei prestații care necesită ceva eforturi, mai ales la nivelul resursei umane, INFRACONS are 2 (ați citit bine: doi) angajați. Dar are o cifră de afaceri de aproximativ  500.000 lei pe an! Dacă cineva se îndoia că afacerea perfectă există, atunci n-a avut încă acces la rețea succesului infracțional organizat.

Cifra de afaceri și numărul de angajați ai INFRACONS

Satelitul SPRING SERV COM

Nici directorul Teldrum, Florea Neda, nu s-a lăsat în voia sorții și a încercat o rețetă similară, tot în parteneriat cu propriul fiu. Florea Neda, împreună cu fiul său, Neda Alexandru Virgil (care locuiește în București) și-au înființat o firmă în Teleorman. Numele ei este Spring Serv Com SA și are ca obiect activitățile de arhitectură. Firma nu e un mare angajator și nici vreun mare contributor la stat. În anul 2012 avea 6 angajați, iar în 2017, 9.

Cifra de afaceri și numărul de angajați ai SPRING SERV COM

Acționariatul este format din Florea Neda, fiul său Virgil Alexandru Neda și Mariana Voicu, administratorul firmei VOVALI SRL. Punctul de lucru al societății este Strada Viilor, nr.3, Alexandria. Administratorul Spring Serv Com este o anume contabilă a mai multor firme interesante, și anume Ioan Maria. Cifra de afaceri a societății de familie a lui Neda are variații considerabile în funcție de cât de bine merge treaba pentru Teldrum. De pildă, în anul 2012, societatea avea o cifră de afaceri de 1.655.918 lei, iar în 2017 de 2.617.089 lei. Boom-ul, însă, se petrece (ați ghicit!) în anul 2015, când firma lui Neda are o cifră de afaceri de 5.851.787 lei, adică exact în vremurile în care Teldrum dădea tunul din fonduri europene. Firma are tranzacții de milioane cu Teldrum, și nu numai, ci și cu firmele unde Maria Ioan  ține contabilitatea. Desigur, firma lui Neda bifează și contracte pe bani publici în Teleorman. Administrațiile locale pur și simplu nu-l pot refuza pe discretul director al Teldrum, care deși ar trebui să fie preocupat cu explicațiile în fața legii, se implică și mai mult în sporirea profitului firmei de familie. De pildă, la finalul anului trecut, mai precis  pe 27 decembrie 2018, Spring Serv Com SA obținea, fără licitație, un contract de servicii de proiectare și execuție a unor lucrări de amenajare a unei parcări de pe strada Republicii din orașul Videle. În urma semnării contractului, în conturile firmei lui Neda au intrat, fără dubii, 399.536,96 lei.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*