liberinteleorman.ro

INVESTIGAȚIE. Cum a ajuns un infractor consilier al primarului într-o comună fără primar

Uneori, Teleormanul chiar pare să fie un univers paralel, în care orice formă a absurdului este permisă și chiar agreată de comunitatea locală. Un caz de acest fel se petrece în comuna teleormăneană Băbăița. Pe data de 6 decembrie a anului trecut, primarul localității, Ion Vlad, era condamnat definitiv de instanță la 9 luni de închisoare cu suspendare, totul după ce s-a demonstrat că individul își reparase mașina personală din banii primăriei. Însă, în timp ce petrecea timpul prin instanțe, Vlad n-a stat degeaba și, după ce i-a încetat mandatul în mod oficial, a fost numit consilier al primarului. Nici astăzi, la momentul redactării acestui material, comuna nu are primar, dar are consilier de primar, care este, nici mai mult, nici mai puțin, un infractor dovedit.

Istoricul unor infracțiuni de autobază

Trecutul infracțional al primarul pesedist, Ion Vlad, este destul de bogat. De altfel, el începe, din câte știm noi, în anul 2013, când a vândut unei firme private din capitală un iaz și drepturile de exploatare aferente la un preț de nimic. Câteva luni mai târziu, compania cu pricina revindea iazul și drepturile la un preț de șapte ori mai mare. Povestea a fost investigată de Curtea de Conturi.

Potrivit raportului instituției menționate, iazul și drepturile de exploatare au fost înstrăinate de autoritatea locală contra sumei de 127.000 lei, sumă situată cu mult sub prețul pieței, în condițiile în care activul a fost revândut patru ani mai târziu de Chiru Eustațiu, reprezentantul companiei S.C. Story&Star Media SRL, care câștigase licitația organizată de Primăria Băbăița, cu suma de 856.440 lei.

Desigur, isprava n-a fost suficientă pentru a-l speria pe primarul cu înclinații infracționale, așa că, la numai câțiva ani mai târziu, individul s-a gândit că n-ar fi tocmai rău și nici prea imoral să-și repare mașina personală pe banii primăriei.

De aici i s-a tras, însă, condamnarea și încetarea mandatului, prin ordin de prefect în vara anului 2019. A urmat condamnarea definitivă pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, care nu l-a afectat, însă, prea mult, pentru că, între timp, a fost numit consilier al primarului. Desigur, comuna nu are primar.

Cum se acoperă gunoiul sub preș?

În fotografie: Adrian Gâdea și Ion Vlad. Sursă foto: Realitatea de Teleorman

Atribuțiile primarului comunei Băbăița au fost preluate de viceprimarul Stelea Vârtopeanu, care poartă și el cu mândrie lupta pesedistă de evitare a consecințelor legii. În mod normal, numirea nu se putea realiza, pentru că firescul pretinde că o comună fără primar nu necesită consilier al primarului. Evident, numirea nu se putea face în condiții legale, așa că cei doi colegi de partid au beneficiat de sprijinul unui angajat al Prefecturii.

La momentul acela, Codul Muncii nu prevedea niciun impediment pentru cei condamnați cu suspendare. Abia ulterior, codul administrativ s-a modificat în acest sens. Acum, Prefectura Teleorman a efectuat un control la fața locului și a pus în vederea autorității locale rezolvarea acestei probleme care bate la ochi. Din păcate, viceprimarul și consilierul primarului sunt bine sfătuiți de un angajat al Prefecturii, care mai face uneori astfel de favoruri.

Și chiar dacă încălcarea legii la Băbăița este identificată negru pe alb într-una dintre constatările Prefecturii Teleorman, asta nu contează prea mult, din moment ce instituția nu atacă în instanță dispoziția de numire a primarului-consilier-infractor.

Cu privire la dispoziția nr. 52/18.09.2019  privind numirea în funcția de consilier personal al primarului comunei Băbăița a domnului Vlad Ion aceasta a fost emisă cu încălcarea prevederilor art. 542 alin. (1) lit. “f” din Codul administrativ, în sensul că domnul Vlad Ion, prin sentința penală nr. 246/10.05.2018, rămasă definitivă prin decizia CAB nr. 1587/06.12.2018, în baza art. 396 alin. 1, 2 și 10 C. proc. pen. raportat la art. 248 Cod Penal 1968 cu aplic. art. 132 Legea nr. 78/2000, actualizată, cu referire la art. 5 C. pen. a fost condamnat la o pedeapsa de 9 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de „abuz în serviciu contra intereselor publice” ( fapta din 24.05.2013), în baza art. 81 Cod Penal 1968 dispunându-se suspendarea condiționata a executarii pedepsei pe o durată de 2 ani si 9 luni reprezentând termen de încercare.

se arată în Nota de Constatare emisă de Prefectura Teleorman

În acest moment, infractorul dovedit Ion Vlad este consilier al primarului, chiar dacă localitatea în care a învățat să fure din bani publici nu are primar. E drept că povestea pare a fi desprinsă dintr-un scenariu absurd, dar în Teleorman, absurditatea a ajuns să fie o stare de spirit, pe care comunitățile și-o asumă cu capul plecat.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Publicitate

Articolul precedent

Pîrvulescu, suspect de infestare cu COVID-19, intră în auto-izolare, iar interacțiunile electorale sunt sistate

Următorul articol

Coronavirușii dintre noi…

Cele mai recente articole de Actualitatea politică