INTERVIU VIDEO – Victoria Asanache, omul care a ținut de mână mii de pacienți în lupta împotriva cancerului: „Mobilizarea psihică e câteodată mai importantă decât tratamentul „

în Dezvăluiri

Victoria Asanache e singurul absolvent practicant din Romania al Institutului de Navigatori de Pacienți Harold P. Freeman din SUA și, de-a lungul celor peste 15 ani de experiență, a ținut efectiv de mână, mii de bolnavi aflați în diverse stadii oncologice, ajutându-i să lupte nu doar cu sistemul medical dificil din România, dar și cu ei înșiși. Practică o profesie nouă în România – navigator de pacienți- despre care crede că era foarte necesară, în condițiile unei brutalități a medicilor oncologi care, din lipsă de empatie sau de timp, nu-și dau răgazul de a discuta cu pacienții despre diagnostic, astfel încât să nu-i traumatizeze mai mult decât boala o face. Practic, navigatorul de pacienți este persoana care ajută ghidarea unui pacient în și prin intermediul sistemului de sănătate. El asistă bolnavul în depistarea, diagnosticarea, tratamentul și urmărirea afecțiunilor medicale grave, precum cele oncologice.

Se poate spune că, într-un fel, Victoria Asanache este omul care a ținut de mână mii de pacienți în lupta împotriva cancerului. Și de fiecare dată a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a ușura lupta celui care i-a cerut ajutorul. Iar prin Asociația pentru prevenția și lupta împotriva cancerului Amazonia Navigators, unde este președinte, Victoria Asanache acoperă costurile unor investigații medicale pe care bolnavii nu și le permit. Și nu face diferența între oameni. Cine i-a bătut la ușă a primit întotdeauna ajutor. Am discutat cu această femeie extraordinară și am aflat ce înseamnă lupta împotriva cancerului, prin ochii unui om care și-a asumat luptele a mii de alți oameni și le-a trăit personal, ca și cum ar fi fost ale sale. Urmăriți interviul și oferiți-l mai departe celor despre care credeți că ar avea nevoie de o perspectivă optimistă asupra unei boli care lasă, chiar și dacă trece, traume puternice și greu de uitat.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*