liberinteleorman.ro

Mobile Banner

INTERVIU. Protestul curajos al lui Daniel Tuinete în fața Hotelului Turris continuă: “Să știe Dragnea că orașul nu e mort și nu i-a călcat pe toți pe cap!”

Carmen Dumitrescu

Daniel Tuinete e un simplu electrician din zona Turnu Măgurele. N-are averi, n-are afaceri, n-are… nimic de pierdut. Însă are un curaj de pomină. Să protestezi în fieful lui Dragnea de unul singur, chiar în fața Hotelului Turris, reper simbolic pentru puterea familiei baronului, e un gest de-a dreptul măreț. De mai multă vreme, Daniel protestează. Aproape zilnic stă câte o oră în fața hotelului, cu câte o pancartă pe care își scrie gândurile. Majoritatea despre Dragnea. Angajații hotelului îl mai șicanează, ba chiar îi promit solemn că vor avea grijă ca el să nu mai vină acolo, însă în zadar. Daniel nu se oprește. O face pentru că nu concepe faptul ca România să fie condusă pe termen lung de analfabeți și ticăloși. Iar un alt motiv e acela că îl cunoaște pe Dragnea personal și a văzut, în urma unui dialog cu acesta, răutatea și dorința de răzbunare la cote impresionante. N-a uitat nicio secundă că baronul a vrut să-i afle numele, ca să știe cine l-a întrebat, privindu-l în ochi, despre Teldrum. În plus, Daniel speră că exemplul lui va fi urmat, la un moment dat, și de alții. Și crede că în democrație, oamenii au tot dreptul să-și manifeste liber și civilizat nemulțumirea. La fel cum crede că într-o lume normală locul lui Dragnea ar fi în spatele gratiilor, nu în fruntea țării. Am purtat, de aceea, o discuție liberă cu acest protestar extrem de curajos, încercând să aflăm de unde vine curajul și încotro se duce. Ce am aflat puteți citi în rândurile următoare….

Reporter: De unde aversiunea asta față de Dragnea și PSD?

Daniel Tuinete: Păi Dragnea deține un secret pe care nu vrea să-l împărtășească și conjudețenilor lui. Dacă tot plânge pe umerii noștri și apare o dată la patru ani în zonă, măcar să ni-l spună și nouă. Cum a făcut atâta avere, dacă tot e de stânga. Că vrem să știm și noi secretul ăsta de a trăi bine. Nu să avem averea pe care o are el, dar cel puțin să trăim decent și noi. E fals. Asta e problema cu el.

Reporter: Tu ești din zona lui de baștină. L-ai cunoscut personal, ai avut vreo interacțiune cu el?

Daniel Tuinete: Da, în 2012, când se formase USL venise în Segarcea Vale, comuna de unde sunt eu. Succesul PSD în zona rurală constă în faptul că oamenii sunt needucați și nu înțeleg ce le spun politicienii. Ei nu știu sensul cuvintelor, pot ăștia să le spună în față că îi vor fura. Unii chiar nu înțeleg. L-am interpelat la o vizită a lui. Directoarea școlii din comună chemase copiii de 7, 8, 10 ani să strige USL, PSD. Și m-am enervat. Că vedeam cum ne întoarcem în anii 90. După speech-ul lui aplaudat de aplaudaci, ne-a întrebat dacă avem ceva nelămuriri. Și atunci l-am întrebat: „Domnule Dragnea, doamna directoare, ce caută copiii ăștia aici? Politizăm învățământul? Ce ai făcut dumneata în ultimii patru ani pentru județul ăsta?” El a zis: „Da, tinere, o să-ți răspund” și s-a luat cu altele. Nu mi-a răspuns. La coborârea de pe scenă, m-am dus la el și i-am zis că nu mi-a răspuns la întrebare. Și a zis: „ Am asfaltat nu știu câți kilometri de drum”. I-am replicat „Să trecem peste asfaltări” și el a zis: “Cum să trecem peste, că e important?” Și eu am întrebat ce firmă a făcut acele asfaltări, cumva Teldrum? Atunci el m-a întrebat cum mă cheamă, că e normal să știe cui se adresează într-un dialog. Și apoi l-a întrebat pe primar cum îl cheamă pe tânărul care l-a abordat și l-a întrebat de Teldrum. I-am văzut răutatea atunci. Senzația mea a fost că vrea să se răzbune. Simt că e răzbunător și rău. Când eram mic, era o poveste Peneș Împărat. Și tatăl fetei din poveste tot întreba, pe măsură ce se apropia de Palat: “Ale cui sunt, taică, pământurile astea, viile astea, cirezile astea?” Și mereu i se răspundea: “Ale lui Peneș Împărat”. Exact asta se întâmplă în județul ăsta. Are fonduri de vânătoare, lacuri, afaceri. Și spune că nu sunt ale lui, dar toată lumea știe că îi aparțin, chiar dacă puține pot fi dovedite.

Reporter: Cum se trăiește în zona Turnu Măgurele?

Daniel Tuinete: După OUG 13 a lui Iordache, am ieșit în fața sediului PSD din Turnu Măgurele. În cele trei ore am observant că viața municipiului e cumplită. Numărul copiilor s-a redus dramatic, pensionarii și femeile au rămas. În rest, tineretul care ar putea munci a plecat, pentru că tinerii nu au ce să facă aici. Combinatul e pe butuci. Deci e un oraș mort… Cum cineva care a adus județul ăsta aici vrea să conducă țara? Să salveze România? E aberant.

Reporter: Tu protestezi în mod repetat. Uneori singur. E nevoie de mult curaj să te expui așa în Teleorman. Tu de ce o faci?

Daniel Tuinete: Nu știu, mă simt ca un ghimpe. Și astăzi am fost vreo oră în fața hotelului Turris și un biciclist s-a oprit și m-a întrebat: “Bă băiatule, dar ție nu ți-e frică?”. „Frică de ce?”, l-am întrebat. “De ăștia”, mi-a răspuns. Și i-am spus că suntem în democrație și că eu așa sper, că încă ai dreptul să protestezi în Teleorman. Chiar și singur. Nu poluez fonic, nu arunc ouă, am câteva mesaje pe care le transmit. Prima dată când am ieșit am fost abordat de mai mulți angajați ai hotelului. Mi-au recomandat să merg în altă parte. “Ei, lasă c-o să pleci tu”, mi-a spus. Jandarmeria mă supraveghea. Ulterior, m-am și împrietenit cu jandarmii care mă păzeau. Faptul că un singur om deranjează e foarte motivant să continui. Eu vreau să știe Dragnea că orașul nu e mort și nu i-a călcat pe toți pe cap.

Reporter: Dar familia, prietenii tăi ce spun despre protestul ăsta al tău?

Daniel Tuinete: Sunt conștient că și prietenii cred că m-am țăcănit. După ce am început să ies, prietenii m-au întrebat: “Și ce rezolvi tu dacă ieși?”, dar eu le spuneam să vină lângă mine, să fim mai mulți, dar ei ziceau: “Și cu mine, și fără mine tot aia e…” Dar eu cred că dacă adevărații patrioți ar fi gândit așa, fără să mă compar eu cu ei, n-am mai fi existat ca nație. Dar oamenii care trec pe lângă mine, mai ales tineretul, claxonează, face semn că e ok, că respectă asta. Și pensionarii, față de acum doi ani, sunt de acord mai mulți. Deși la vot mulți se întorc tot la trandafiri. Dar oamenii sunt ușor de mințit. Mulți nu au cultură. Acum le-au crescut pensile. Dar eu nu admit cât voi exista eu să fiu condus de hoți, agramați, analfabeți, incompetenți. Acum câteva zile, mă întreba unul cine mă plătește. I-am zis că Soros, care stă la ciupercă în Turnu Măgurele. Ei cred că e nevoie să fii plătit ca să ieși în stradă, pentru că ei sunt plătiți să iasă, atunci când PSD îi cheamă. Chiar nu se gândesc că oamenii vor demnitate, corectitudine, competență? Chiar nu realizează că nu e bine? Mulți mă întreabă: “Dar ce ai cu Dragnea?” Păi el este reperul răului în Teleorman. De aici a plecat răul…

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Noi investiții „inteligente” ale Primăriei Alexandria: orașul e iluminat cu led-uri de peste 500 de lei/bucata

Următorul articol

Un preot din Teleorman organizează zilele de naștere ale tuturor copiilor din parohie

Cele mai recente articole de Actualitatea politică