INTERVIU Marian Nonea: “Aș vrea să fac pentru tineri o bază sportivă, că nu s-a mai făcut nimic la noi în privința asta, avem un teren de fotbal din 1920”

în Actualitatea politică/Campanie Electorala

Marian Nonea este secretarul Primărei Lița și are în spate o carieră de inginer la DADR Teleorman. Spune cu mândrie, la cei 60 de ani ai lui, că n-a plecat nici măcar o zi din Lița și că este sigur de susținerea oamenilor, care îl cunosc și care îi respectă munca de până acum. Deși nu este un vorbăreț, Marian Nonea răspunde cu precizie matematică la fiecare întrebare și îți spune, din memorie, date statistice despre localitatea lui. Va purta o luptă decentă, fără jigniri și fără prea mari divergențe cu contracandidatul lui, actualul viceprimar pesedist al comunei.

Reporter: Ce faceți dumneavoastră când nu candidați la primărie?

Marian Nonea: Sunt două lucruri simple. Sunt secretarul primăriei din 2002 și, împreună cu fiul meu, avem două societăți, una pe agricultură și una pe service utilaje agricole. Cam cu asta îmi ocup eu timpul când nu candidez.

R. Presupun că dacă sunteți secretar al Primăriei, știți tot ce se întâmplă în Primărie.

M.N. Da, vă dați seama că știu.

R. Și cum catalogați felul în care s-au administrat resursele  comunei până în acest moment?

M.N. Resurse nu prea au fost. Comuna Lița, la toate alocările de fonduri, a fost nu chiar ultima, dar mai erau în spatele nostru vreo trei localități. După noi se cam termina lista.

R. Ce lipsește comunei Lița ca să fie o comună în care să se poată trăi decent?

M.N. N-avem gaze, n-avem canalizare, n-avem asfalt. Sunt convins că eu, spre deosebire de predecesorul meu, aș putea face toate aceste lucruri, ca să se trăiască mai bine în comună. Altfel, dacă nu aveam această convingere, nici nu candidam. Niciodată nu plec la o bătălie dacă nu am șanse de 70% să câștig.

R. Și care ar fi principalele dumneavoastră proiecte, dacă veți câștiga mandatul de primar?

M.N. Păi eu vreau pentru Lița ce vrea orice localitate ca să se dezvolte: gaze, canalizare, drumuri asfaltate, ceva să țină tinerii să nu mai plece. Nu aș promite locuri de muncă, pentru că o administrație publică poate doar să favorizeze investitorii să vină și să creeze locuri de muncă. Avem niște terenuri pe care le putem pune la dispoziția investitorilor, până la urmă chiar și gratis, cu utilități, dacă cineva dorește. Aș vrea să fac pentru tineri un parc de agrement, o bază sportivă, că nu s-a mai făcut nimic la noi în privința asta, avem un teren de fotbal din 1920, de când îl știu eu nu s-a schimbat nimic la el și aș vrea să le ofer tinerilor condiții să nu mai plece.

R. Înțeleg  că una dintre marile probleme este aceea că vă pleacă tinerii din localitate.

M.N. Absolut. Din 2500 de locuitori pe hârtie, avem 1800. Avem în jur de 450 de tineri, dintre care au plecat aproape 250 sub diferite forme, ori în străinătate, ori în alte orașe, dar au domiciliul la Lița. Evident, doar pe hârtie. Și ca proiecte sociale, v-aș vorbi despre faptul că avem o clădire mai mare, din care am  vândut jumătate unui medic, care a deschis acolo un cabinet medical, iar jumătate, cu o suprafață de 200 metri pătrați vreau să o amenajez ca centru de zi pentru persoanele cu nevoi speciale, pe perioadă scurtă. Nu va fi permanent, dar la nevoie, acest centru ar putea asigura o masă caldă, asistență medicală, eventual și o cazare peste noapte.

R. Localitatea dumneavoastră e într-o situație mai specială…

M.N. Da, nu avem primar la ora asta, el a murit în vara anului acesta. Atribuțiile lui sunt preluate de viceprimarul PSD, care este astăzi contracandidatul meu.

R. Cum a fost campania până acum?

M.N. Eu am 60 de ani, aici am crescut, aici am trăit, aici am muncit. N-am plecat o zi din comună și toți oamenii mă cunosc. Așa că e și va continua să fie o campanie decentă, iar eu repet: nici nu plecam pe drumul ăsta dacă nu eram sigur de câștig.

Cod mandatar: 21200012

La comanda PNL, Organizația Teleorman

Executat de S.C. Liber în Teleorman SRL

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*