INTERVIU EXCLUSIV. Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România: „Eu și familia mea am suferit sub comunism. N-am crezut că Revoluția o să se întâmple în viața mea”

în Actualitatea politică/Dezvăluiri

Evenimentul comemorativ dedicat victimelor din 1989 a adus în Piața Revoluției din București peste 1000 de oameni. Acestora li s-a alăturat și Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman, care a aprins o lumânare în memoria eroilor români căzuți în acele zile și care i-a surprins pe cei prezenți, când a urcat la microfon și a început să citească nume ale celor care au făcut sacrificiul suprem în numele Revoluției și libertății în România. Legătura profundă a ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România a făcut momentul și mai emoționant, pentru că Adrian Zuckerman este român, familia lui imigrând în SUA în 1965, comunismul fiind, de fapt cauza principală a acestei decizii. Avea 10 ani când a plecat din țară, așa că întoarcerea în România, în calitate de ambasador al SUA, închide, într-un fel simbolic, un cerc al durerii.

Ambasadorul SUA vorbește fluent limba română și este cunoscut pentru acțiunile sale umanitare, acesta fiind în trecut membru al consiliului de administraţie al Kids Corp., organizaţie non-profit care îi sprijină pe copiii defavorizaţi din Newark, New Jersey şi a fost membru al consiliului absolvenţilor New York Law School.

În Piața Revoluției acesta și-a manifestat susținerea pentru valorile în numele cărora în România s-a murit, a aprins lumânări în memoria victimelor și i-a amintit, în fața celor prezenți, pe o parte a eroilor români din 1989. La final, acesta a acordat în exclusivitate ziarului Liber în Teleorman o scurtă declarație, mărturisind că nu a crezut Revoluția posibilă și că depășirea comunismului de către români a fost un pas enorm.

Asta e o mare onoare pentru mine personal și pentru președintele Trump, și poporul american, ca să arate suportul pentru oamenii care și-au pierdut viața la Revoluție și prețul enorm pentru libertate care a fost plătit în România. Pentru oamenii din America, poporul american suntem aici și o să stăm aici.
Țin minte comunismul, am plecat din țară în 1965. Eu și familia mea am suferit sub comunism. E o mare plăcere să văd că s-a întâmplat Revoluția, care n-am crezut că o să se întâmple în viața mea și e o mare onoare pentru mine să fiu acum înapoi, ca ambasador al poporului american și reprezentant al președintelui Trump.

Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA în România

1 Comment

  1. Trist este că după 30 de ani de la „Revoluție” nu cinstim memoria celor care și-au dat viața pentru ca urmașii să trăiască liberi…
    Și memoria lor nu se cinstește prin manifestații, discursuri siropoase și lumânări. Se cinstește prin prezența la vot, prin omenie, prin ajutor acordat semenilor (nu prin bani la biserici, că știm cu toții că e cea mai puțin implicată instituție).
    Trist este că proștii care votează foștii comuniști deveniți mafioți care nu se ghidează după nicio doctrină sunt foarte mulți, dar nu e vina lor, e vina celor care nu ies la vot…
    Ei poartă o vină mai mare decât proștii. Eroii au murit pentru ei nu pentru proști, prostul nu-l poți schimba…

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*